• Посилання скопійовано

Запис до трудової книжки про період навчання працюючому студентові можна зробити на підставі довідки

Студент зі стаціонару вирішив підзаробити під час канікул і влаштувався на державне підприємство, уклавши строковий трудовий договір на 2 місяці. Як заповнювати трудову книжку? Першим записом, за законодавством України, має бути запис про навчання та відрахування, але ж навчання ще не закінчене! Що робити?

Згідно зі ст. 48 КЗпП, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Законодавство не передбачає оформлення трудової книжки вперше за місцем навчання. Названою статтею КЗпП передбачено, що працівникам, які стають до роботи вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п'яти днів після прийняття на роботу.

Тож типова ситуація виглядає так: студент завершив навчання, прийшов на роботу, де йому зробили запис у трудовій книжці про навчання, а потім — уже запис про роботу. Але сьогоднішнє життя нерідко змушує студентів працювати, тому схожі запитання нерідко надходять на «гарячу лінію» від передплатників «ДК».

Iнструкція №581, яка є основним документом, що регулює ведення трудових книжок, встановлює (п. 2.18), що записи про навчання, як і запис про службу в Збройних силах та деякі інші, вносяться до трудової книжки до занесення відомостей про роботу на цьому підприємстві. Ці записи роблять окремим рядком — Iнструкція не передбачає внесення записів про дати зарахування та відрахування з навчального закладу, не передбачає посилання на відповідні накази ректорів.

1 Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. №58.

Натомість законодавством не встановлено, на підставі якого документа слід вносити запис про навчання. Річ у тім, що цей запис має вноситися й у разі прийняття на роботу особи, яка не завершила навчання (на підставі, наприклад, довідки), а також на підставі інших документів (диплома та довідок), якщо особа змінювала місце навчання, переводилася з одного закладу до іншого.

Наголосимо, що запис про навчання має вноситися і при заочній чи вечірній формі (не лише при стаціонарній), а більшість студентів цих форм навчання влаштовуються на роботу до його закінчення. Окрім цього, до періодів навчання можуть належати періоди, що не підтверджуються дипломами (наприклад, аспірантура, докторантура тощо).

Тому, крім типової ситуації, коли запис про навчання роблять на підставі диплома та додатка до нього вже після закінчення навчального закладу, — можливі безліч інших ситуацій, зокрема й описана у запитанні.

У такій ситуації можливі два варіанти. Перший: студент надає довідку про період навчання на момент влаштування на роботу — і цей період записується до трудової книжки на підставі довідки (див. зразок). Другий — це коли запис про навчання не робиться взагалі.

Річ у тім, що запис періоду навчання до трудової книжки на сьогодні вже майже втратив своє значення. Обчислення страхового стажу понад 10 років здійснюється на підставі даних персоніфікованого обліку. Період навчання у таких умовах зараховується лише до загального стажу роботи (трудового стажу), що має значення для призначення пенсій лише в окремих випадках (зокрема, за інвалідністю).

Зразок

Заповнення трудової книжки на працюючого студента

У таких випадках сьогоднішній студент матиме змогу підтвердити своє навчання відповідним дипломом із додатком (після їх одержання) або довідкою, що згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою КМУ від 12.08.93 р. №637, підтвердить наявність трудового стажу за період навчання (за відсутності відповідного запису в трудовій книжці).

Тож варто запропонувати студентові обрати один із наведених варіантів.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру