• Посилання скопійовано

Суть справи

Новий порядок обчислення ПДФО, і не тільки...
Бухгалтери вже звикли до того, що законодавці готують чергові зміни в оподаткуванні неочікувано і швидко. А головне — якщо не в середині місяця, то наприкінці вже обов'язково.
Так вийшло і цього разу зі змінами до Податкового кодексу, які завдяки Закону №4661 набрали чинності з 28.04.2012 р. Можливо, багатьох цей закон не зацікавив би, якби не одна «дрібничка»: змінено порядок обчислення ПДФО! Решта змін стосується декларування доходів.

Хто та як може отримати «хмільні» гроші
Викладено в новій редакції Порядок справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — Порядок). Відразу зауважимо, що деякі зміни досить важливі. Власне, ми збираємося розповісти не лише про те, що змінилось, а й у яких випадках ви можете отримати кошти на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та що для цього потрібно. Та про все за порядком.

Чергові роз'яснення ДПСУ про коригування ПДВ
У листі ДПСУ від 22.03.2012 р. №8225/7/15-3417-26 (див. «ДК» №20/2012) головний податковий орган висловлює свої міркування щодо визначення бази обкладення ПДВ у разі зміни митної вартості товарів та роз'яснює деякі важливі моменти у цьому питанні. Проаналізуймо, наскільки слушними є такі міркування.

Як зменшити статутний капітал
Товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного капіталу. Цим питанням присвячено багато матеріалів. Позицію щодо зменшення статутного капіталу та оподаткування такої операції в податковому обліку висловив і головний податковий орган у Дніпропетровській області у листі від 06.01.2012 р. №514/10/15-124 (див. у «ДК» №20/2012). Наш коментар щодо листа та питання, яке розглядається, читайте у статті.

Порядок коригування ПДВ
Майже кожен платник ПДВ у своїй госпдіяльності може зіткнутися з операціями повернення товарів або повернення постачальником сум попередніх оплат, зміною суми компенсації вартості вже поставлених товарів. За умови ведення оподатковуваної діяльності це передбачає коригування сум податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ у сторін операції. Читайте, як правильно це робити.

Цифровий підпис: що треба про нього знати
Технічні інновації в Україні, хоч і повільно, але впроваджуються. Однією з таких інновацій було запровадження вільного використання електронних документів.

Готівкова валюта для відрядження за кордон
Багато хто з вітчизняних виробників і торговців уже давно співпрацює із «заморськими» контрагентами. А отже, час від часу їм доводиться відряджати працівника чи то й самого керівника за кордон. Звичайно, у бухгалтера виникають запитання: що робити, що читати, щоб усе оформити правильно? Тож ми вирішили всю необхідну інформацію про готівкову інвалюту для закордонного відрядження розмістити в одному матеріалі. Читайте уважно!

До змісту номеру