• Посилання скопійовано

У разі переходу із загальної системи на спрощену за ставкою 5% свідоцтво платника ПДВ анулюється

Підприємство на загальній системі подає 15 березня заяву на спрощену систему за ставкою 5%. Податківці вимагають подати декларацію з ПДВ за березень, відмовляючись переводити на «спрощенку». Чи мають вони право вимагати декларацію достроково, якщо до кінця березня підприємство є платником ПДВ?

Відповідно до абз. «в» п. 184.1 ПКУ, у випадку якщо особа, зареєстрована як платник ПДВ, реєструється платником єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплату ПДВ, відбувається анулювання реєстрації платника ПДВ, яке здійснюється шляхом вилучення з реєстру платників. При цьому, згідно п. 184.6 ПКУ, у разі анулювання реєстрації особи як платника ПДВ останнім звітним (податковим) періодом є період, що починається з дня, який настає за останнім днем попереднього податкового періоду і закінчується у день анулювання реєстрації.

Отже, якщо підприємство, яке перебуває на загальній системі, прийняло рішення перейти на спрощену систему за ставкою 5%, воно повинно подати заяву про перехід на єдиний податок не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (пп. 298.1.4 ПКУ). У зв'язку з цим підприємство зобов'язане подати декларацію з ПДВ за останній звітний період, який закінчується у день анулювання реєстрації платника ПДВ. Згідно з п. 5.4 Положення №13941, якщо на підставі заяви суб'єкта господарювання, зареєстрованого платником ПДВ, податковий орган прийняв рішення про те, що особа з певного звітного періоду переходить на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і при цьому не буде платником ПДВ відповідно до р. XIV ПКУ, але цей звітний період ще не настав, то на Свідоцтві, корінці Свідоцтва і всіх засвідчених копіях Свідоцтва у лівій верхній частині робиться спеціальний запис: «Свідоцтво чинне до <дата останнього дня звітного періоду, що передує переходу платника на сплату єдиного податку>, запис зроблено <дата>». Запис на Свідоцтві та на всіх його засвідчених копіях посвідчується підписом керівника (заступника керівника) податкового органу і печаткою. Свідоцтво і копії з такою відміткою повертаються платникові ПДВ під час видачі документів, що підтверджують право на застосування спрощеної системи оподаткування, починаючи з певного звітного періоду. Після закінчення строку дії Свідоцтво з такою відміткою та його копії платник єдиного податку здає до податкового органу разом із заявою про анулювання реєстрації платника ПДВ. Після цього податковий орган вилучає особу з Реєстру останнім днем звітного періоду, що передує переходу платника податків на обрані ним умови сплати єдиного податку із застосуванням спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Отже, згідно з цією нормою, підприємство буде платником ПДВ до кінця березня і у нього ще можуть бути операції, які надалі необхідно буде включити до декларації за останній звітний період.

1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1394.

Таким чином, на думку автора, вимога податкової про дострокове подання декларації й сплату ПЗ є необґрунтованою. Про анулювання реєстрації платника податку податковий орган зобов'язаний письмово повідомити особу протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації. Загальна норма згідно з п. 184.8 ПКУ свідчить, що анулювання реєстрації особи як платника ПДВ відбувається в день, наступний за днем проведення розрахунків з бюджетом за податковими зобов'язаннями останнього податкового періоду. Таким чином, доки платник повністю не погасить заборгованість перед бюджетом щодо ПЗ, зазначених у декларації з ПДВ за останній звітний період (а отже, і надасть її), з реєстрації його знято не буде. Спеціальних норм щодо строків подання декларації з ПДВ і сплати немає, тож підприємство повинно за загальними правилами подати декларацію до 20 квітня і здійснити сплату до 30 квітня включно. Зауважимо, що якщо в останньому звітному періоді на обліку у платника ПДВ залишаються товари й необоротні активи, під час придбання яких суми податку було включено до податкового кредиту, платник не пізніше за дату анулювання його реєстрації як платника ПДВ зобов'язаний визнати умовне постачання таких товарів і необоротних активів і нарахувати податкові зобов'язання виходячи зі звичайної ціни відповідних товарів або необоротних активів (п. 184.7 ПКУ).

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру