• Посилання скопійовано

«Єдиноподатники» можуть виготовляти ювелірні вироби на індивідуальне замовлення та ремонтувати їх

Я є приватним підприємцем на єдиному податку. Чи маю я право виготовляти, ремонтувати та реалізовувати ювелірні вироби?

Нагадаємо, що за загальним правилом не можуть бути платниками єдиного податку фізособи-підприємці, які здійснюють «видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення» (пп. 4. пп. 291.5.1 ПКУ).

На перший погляд, фізособі-«єдиноподатнику» торгувати ювелірними виробами зась. Щоправда, у вищезгаданому пункті чітко не зазначено, що фізособам заборонено реалізовувати ювелірні вироби, адже там йдеться лише про дорогоцінні метали та дорогоцінне каміння.

Та все ж таки, щоб поставити крапку над «і», варто з'ясувати, що ж воно таке — «дорогоцінний метал» та «коштовне каміння».

«Дорогоцінні метали — золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді та стані (сировина, сплави, напівфабрикати, промислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт тощо)» (п. 1 ст. 1 Закону №6371).

1 Закон України від 18.11.97 р. №637/97-ВР «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними».

«Дорогоцінне каміння — природні та штучні (синтетичні) мінерали в сировині, необробленому та обробленому вигляді (виробах)» (п. 2 ст. 1 Закону №637).

Як бачимо, з наведених визначень можна дійти неприємного для підприємців-«єдиноподатників» висновку — дорогоцінними металами та коштовним камінням вважатиметься будь-який виріб (у т. ч. ювелірний), під час виготовлення якого було використано благородні метали та каміння.

А отже, особи, які займаються виготовленням та реалізацією ювелірних виробів, не мають права бути «єдиноподатниками».

Полемізують з цього приводу і держоргани. Так, ДПСУ у листі від 06.02.2012 р. №3443/7/17-1217 (див. «ДК» №10/2012) чітко дає всім зрозуміти, що СПД, «які здійснюють видобуток, виробництво та реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі ювелірних виробів», не можуть перебувати на ЄП.

При цьому податківці зазначають, що фізособи-підприємці, які надають побутові послуги населенню — виготовляють ювелірні вироби за індивідуальним замовленням та надають послуги з ремонту ювелірних виробів, мають право перебувати на ЄП.

Загалом усе правильно, адже саме до побутових послуг населенню, які надають підприємці-«єдиноподатники» I та II групи, належать послуги з виготовлення на замовлення та ремонту ювелірних виробів, відповідно до пп. 28 та 29 п. 291.7 ПКУ. На думку автора, і фізособи-«єдиноподатники» III групи також мають право скористатися таким тлумаченням податківців та надавати населенню послуги з виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням та їх ремонту. Адже заборону так працювати платникам ЄП III групи не містить ані ПКУ, ані лист ДПСУ. А п. 291.7 ПКУ просто узагальнює, що ж воно таке «побутові послуги населенню», які мають право надавати платники ЄП I та II групи. При цьому III група може надавати будь-які послуги, навіть зазначені у згаданому пункті.

Зауважимо, що з інших позицій виступив Комітет ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики в листі від 27.01.2012 р. №04-39/10-83. У цьому документі фахівці Комітету зазначають, що ПКУ не встановлює заборону на застосування ЄП СПД, які виготовляють та реалізують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінними металами та коштовним камінням. А отже, на думку Комітету ВРУ, всі підприємці-«єдиноподатники» мають право виготовляти (на замовлення чи ні) та реалізовувати ювелірні вироби. Зазначимо, що в листі Комітет настійливо рекомендує, щоб спеціалісти з ДПСУ надали узагальнюючу податкову консультацію з урахуванням його позиції.

Але, як бачимо, податківці висловили протилежну думку у вищезгаданому листі, який вийшов вже після листа Комітету ВРУ.

Отже, можна констатувати: виготовляєш та реалізуєш ювелірні вироби — дорога до лав платників ЄП закрита. Але за винятком тих, хто виготовляє та реалізує ювелірні вироби за індивідуальним замовленням фізособи або ремонтує їх.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру