• Посилання скопійовано

Договір оренди будівлі чи приміщення на строк від 3-х років підлягає нотаріальному посвідченню та держреєстрації

Укладаємо договір оренди приміщення у будинку комунальної власності між фізичною особою і фондом комунального майна на 5 років. Чи потрібно нотаріально засвідчувати такий договір?

Згідно зі статтями 793, 794 ЦКУ, договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) укладається у письмовій формі. Якщо ж такий договір укладено строком на три роки і більше, такий договір підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Вимога щодо нотаріального посвідчення та державної реєстрації такого договору оренди поширюється на всі випадки оренди приміщень та будівель на строк від трьох років — незалежно від суб'єктного складу та належності приміщення до комунальної чи державної власності.

Зазначимо, що відповідно до ст. 210 ЦКУ, правочин, що підлягає державній реєстрації, є вчиненим з моменту його державної реєстрації. На сьогодні державна реєстрація правочинів, як правило, здійснюється нотаріусами.

Отже, без нотаріального посвідчення та державної реєстрації договір оренди нерухомого комунального майна на строк більше 3 років вважатиметься невчиненим.

Нагадаємо також, що з 2013 р. система реєстрації прав на нерухомість змінюється. Скасовується державна реєстрація правочинів (угод) щодо нерухомості — залишається лише реєстрація прав на нерухомість. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникатимуть із дня такої реєстрації відповідно до закону. При цьому правочини (угоди) не реєструватимуться нотаріусами, а права на нерухомість не реєструватимуться у БТI — реєстрація прав на нерухомість здійснюватиметься органами Мін'юсту1.

1 Закон від 11.02.2010 р. №1878-VI «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та інших законодавчих актів України», постанова КМУ від 22.06.2011 р. №703.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру