• Посилання скопійовано

Суть справи

Змінена форма декларації про доходи
Нещодавно (див. «ДК» №6/2012) ми розглядали форму декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація), затверджену Наказом №1395, і порядок її заповнення. Але 03.02.2012 р. Мінфін України видав Наказ №84, яким затверджено оновлену форму цієї декларації і змінено інструкцію щодо її заповнення. Докорінно зміст декларації не змінився. Однак її форму було скорочено, форма деяких додатків змінилася суттєво. Тож розгляд порядку складання та подання оновленої форми декларації потребує нової статті, яку ми й пропонуємо вашій увазі.

Оподаткування роялті, виплачених нерезиденту
Ліцензіар (резидент Росії), який має належним чином зареєстровані авторські права на комп'ютерну програму (далі — КП), уклав ліцензійний договір з резидентом України — юридичною особою на спрощеній системі. Предметом цього договору є надання резиденту-ліцензіату (як торговельному посереднику) невиключних прав на кожну копію КП з метою перепродажу кожної такої копії. Ці невиключні права передаються у такому обсязі: право перепродажу та передачі кінцевим користувачам ліцензії на КП відповідно до субліцензійних угод, які, своєю чергою, укладатимуться між ліцензіатом та кінцевими користувачами. Чи буде платіж нерезиденту за ліцензійним договором класифікуватися як роялті? Як таку операцію відобразити в бухгалтерському обліку?

Зміни у пільговиків
З 1 квітня набрав чинності Закон України від 23.02.2012 р. №4453-VI «Про внесення змін до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей справляння податку на прибуток» (далі — Закон №4453). Що нового запроваджено коментованим законом та кого саме торкнулися внесені зміни — розглянемо у статті.

Ремонт основних засобів в обліку орендаря
Добрий господар повинен підтримувати у робочому стані не лише власні основні засоби, а й орендоване майно. А чи може орендар відремонтувати його так, щоб мати право на витрати у податковому обліку? I як відобразяться такі ремонти у бухгалтерському обліку орендаря? Покажемо далі на прикладах.

ТТН самому собі не потрібна
Підприємство перевозить товар для власних потреб, не використовуючи послуги перевізника. Чи обов'язково у цьому випадку мати товарно-транспортні накладні?

Помилкові платежі: оподаткування та облік
Як відомо, не помиляється лише той, хто нічого не робить. Чимало тих, хто регулярно проводить банківські операції, коли-небудь припускалися помилок. Сьогодні ми поговоримо про те, які можуть бути наслідки таких помилок і що потрібно зробити для їх виправлення.

До змісту номеру