• Посилання скопійовано

Що нового

Податкову накладну слід заповнювати державною мовою

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначає, що оскільки українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України, то платник при виписуванні податкової накладної повинен заповнювати її державною мовою. При цьому в разі неможливого перекладу з іноземної мови торгової марки або назви товару державною мовою та з метою збереження ідентифікації такого товару в податковій накладній у гр. 3 «Номенклатура товарів/послуг продавця» допускається зазначати назву торгової марки, назву товару та у вигляді абревіатури номенклатуру товару без перекладу його державною мовою.

При цьому при постачанні різних товарів слід враховувати їх назви та класифікацію згідно з УКТЗЕД. Так, наприклад, при постачанні друкованої продукції назвою товару буде «книжка», або «брошура», або «журнал», а не назва друкованого видання чи ім'я його автора.

Лист ДПСУ від 16.02.2012 р. №4809/7/15-3417-26


Як визначити базу обкладення ПДВ при зміні митної вартості товарів

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначила, що оскільки у разі постачання на митній території України платником раніше імпортованих товарів за ціною, нижчою за їх митну вартість, база оподаткування визначається виходячи з митної вартості таких товарів, то платник податку виписує дві податкові накладні.

Одна податкова накладна, оригінал якої надається постачальнику, виписується на суму виходячи з фактичної ціни постачання товарів, а друга, два примірники якої зберігаються у продавця, — на суму перевищення митної вартості товарів над фактичною.

При виписуванні податкової накладної на суму перевищення митної вартості над фактичною слід враховувати такі особливості:

1) у верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної у полі «Залишається у продавця (тип причини)» зазначається відповідна помітка «X» і тип причини «01»;

2) у графі 3 — «номенклатура постачання товарів/послуг» зазначається «перевищення митної вартості товарів над фактичною за товарами, указаними в податковій накладній №» (зазначається порядковий номер податкової накладної, виписаної на суму постачання цих товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості).

Зокрема, якщо після продажу імпортованого товару змінюється величина митної вартості імпортованих товарів (наприклад, зменшення митної вартості за рішенням суду), то платник податку — продавець повинен виписати розрахунок коригування до податкової накладної (до тієї, що була виписана на суму перевищення митної вартості товарів над фактичною) та відповідно зменшити податкові зобов'язання з ПДВ.

Лист ДПСУ від 22.03.2012 р. №8225/7/15-3417-26 див. у наступних числах «ДК»


ДПС нагадала про строки подання декларації про валютні цінності

! СПД

ДПСУ нагадує, що усі СПД щокварталу повинні декларувати наявність валютних цінностей, які перебувають за межами України.

Подання квартальної чи річної фінзвітності, а саме декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і перебувають за її межами, суб'єктами підприємницької діяльності з 01.01.2012 р. здійснюється у строки, визначені ПКУ для декларації з податку на прибуток підприємств.

Так, податкові декларації з податку на прибуток подаються протягом 40 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (за I квартал не пізніше 10 травня).

Невиконання резидентами вимог щодо порядку і строків декларування валютних цінностей та іншого майна тягне за собою таку відповідальність:

1) порушення строків декларування — накладення штрафу в розмірі 10 н. м. д. г. за кожен звітний період (170 грн за кожен період порушення). Наприклад, якщо не задекларувати валютні цінності два квартали поспіль, то штраф становитиме 340 грн за весь період правопорушення;

2) порушення порядку декларування (надання недостовірної інформації або перекручення даних, що відображаються у відповідній декларації, якщо такі дії свідчать про приховування резидентами валютних цінностей та майна, що перебувають за межами України) — накладення штрафу в розмірі 20 н. м. д. г. (340 грн).

Лист ДПСУ від 12.03.2012 р. №6994/7/22-3317


Як зазначити код УКТЗЕД у податковій накладній

! Платникам ПДВ

Для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, у податковій накладній має бути зазначено код товару згідно з УКТЗЕД.

При постачанні імпортованих товарів платник повинен у гр. 4 «Код товару згідно з УКТЗЕД» податкової накладної проставити лише код УКТЗЕД, зазначений у ВМД, якою були оформлені такі товари при їх ввезенні на митну територію України, у т. ч. й у разі якщо зазначений у ВМД код УКТЗЕД змінився на момент постачання товару.

Лист ДПСУ від 15.02.2012 р. №4621/7/15-3417-20


Первинні документи в електронному вигляді повинні мати обов'язкові реквізити

! СГД

Мінфін нагадує, що первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових чи машинних носіях і повинні мати обов'язкові реквізити.

При складанні та зберігання первинних документів та регістрів бухобліку на машинних носіях інформації підприємство зобов'язане своїм коштом виготовити копії на паперових носіях на вимогу інших учасників госпоперацій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень.

Первинні документи, створені в електронному вигляді, застосовуються у бухобліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Крім того, первинні документи, облікові регістри і бухгалтерська звітність, створені у формі електронного документа, мають зберігатися на електронних носіях інформації у формі, що дає можливість перевірити їх цілісність на цих носіях, і протягом терміну, який не повинен бути меншим за термін, встановлений для відповідних документів на папері.

Термін зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської та іншої звітності в архіві підприємства, установи визначається згідно з нормативно-правовим актом з питань визначення строків зберігання документів, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства.

Лист Мінфіну від 27.01.2012 р. №31-08410-07-27/1808 див. у наступних числах «ДК»


Справляння збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства по-новому

! Платникам «хмільного» збору

Кабмін виклав у новій редакції Порядок справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, що визначає механізм справляння зазначеного збору та використання коштів, що надійшли від справляння збору за програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними».

Так, платники збору самостійно обчислюють його суму, яку зазначають у розрахунку за формою, затвердженою наказом Мінфіну (раніше — за формою, встановленою центральним органом ДПС).

Платники збору подають щомісяця протягом 20 к. д., що настають за останнім календарним днем звітного місяця, зазначений розрахунок органові державної податкової служби за місцем перебування на податковому обліку. Суму збору, зазначену в розрахунку, платник збору зобов'язаний сплатити протягом 10 к. д., що настають за останнім днем граничного строку подання розрахунку.

Бюджетні кошти розподіляються між галузями:

1) виноградарство і садівництво — 85 відсотків;

2) хмелярство — 15 відсотків.

Постанова КМУ від 02.04.2012 р. №285
набере чинності з дня опублікування (станом на 10.04.2012 р. не опублікована),
див. у наступних числах «ДК»

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру