• Посилання скопійовано

Щодо необхідності банку перевіряти статус самозайнятої особи при відкритті рахунка фізичній особі

Лист НБУ від 13.10.2011 р. №25-113/2388-12062

Щодо необхідності банку перевіряти статус самозайнятої особи при відкритті рахунка фізичній особі

Суттєво. На фізичних осіб — підприємців та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, покладено обов'язок повідомляти про свій статус банки, в яких такі особи відкривають рахунки.

! Самозайнятим особам

Національний банк України розглянув звернення <...>, надіслане з листом Адміністрації Президента України від 12.09.2011 р. №03-01/2721, і повідомляє.

Порядок і перелік документів для відкриття поточних рахунків у національній та іноземних валютах суб'єктам господарювання, якими є і фізичні особи — підприємці, передбачено розділом 3 Iнструкції про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. №492.

Відповідно до Закону України від 07.07.2011 р. №3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» абзац другий пункту 69.6 статті 69 Податкового кодексу України, яким встановлювався обов'язок банку перевіряти наявність або відсутність реєстрації фізичної особи — підприємця чи особи, що здійснює незалежну професійну діяльність, було вилучено.

У зв'язку з цим банки не зобов'язані здійснювати перевірку наявності або відсутності в реєстрах інформації про фізичну особу, що звернулася до банку з метою відкриття рахунка.

Разом із тим пунктом 69.7 статті 69 Податкового кодексу України на фізичних осіб — підприємців та осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, покладено обов'язок повідомляти про свій статус банки, в яких такі особи відкривають рахунки.

Пунктом 69.2 статті 69 Податкового кодексу України визначено, що банки та інші фінансові установи зобов'язані надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків — самозайнятої фізичної особи до органу державної податкової служби, в якому платник податків обліковується, протягом трьох робочих днів із дня відкриття/закриття рахунка (включаючи день відкриття/закриття).

Датою початку витратних операцій за рахунком платника податків — самозайнятої особи в банках та інших фінансових установах є дата отримання банком або іншою фінансовою установою повідомлення органу державної податкової служби про взяття рахунка на облік в органах державної податкової служби (пункт 69.4 статті 69 Податкового кодексу України).

Щодо порядку виправлення помилок у касових ордерах і касовій книзі

Відповідно до пункту 1.2 Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. №637 (далі — Положення), касовий ордер — це первинний документ (прибутковий чи видатковий касовий ордер), який застосовується для оформлення надходжень (видачі) готівки з каси.

Пунктом 3.10 Положення визначено, що виправлення в касових ордерах забороняються.

Крім того, пунктом 3.12 Положення передбачено, що касир під час отримання касових документів зобов'язаний перевірити наявність і достовірність на документах відповідних підписів, а також правильність оформлення документів, наявність усіх реквізитів. У разі невиконання хоча б однієї із зазначених вимог касир повертає документи для відповідного оформлення.

Згідно з вимогами пункту 4.2 Положення всі надходження і видачу готівки в національній валюті підприємства відображають у касовій книзі. Виправлення в касовій книзі, як правило, не допускаються. Якщо виправлення зроблено, то вони засвідчуються підписами касира, а також головного бухгалтера чи особи, яка його заміщає.

Заступник голови В. РИЧАКIВСЬКА

До змісту номеру