• Посилання скопійовано

Коментар

Затверджений Постановою ФСС НВВ від 20.12.2011 р. №59

Коментованою Постановою ФСС НВВ привів порядок визначення класу професійного ризику у відповідність до чинного законодавства та визначив порядок встановлення такого класу для страхувальників за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення.

Як зазначено у п. 1.3 Постанови, крім визначення класу страхового ризику, автоматизована система використовується з метою:

— інформаційно-аналітичного забезпечення системи страхування від нещасного випадку даними про страхувальників;

— відстеження змін у розподілі страхувальників за видами економічної діяльності, класами професійного ризику виробництва;

— обліку, аналізу та планування надходження коштів Фонду.

Для цього використовуються дані, які надає ПФУ і страхувальники. Зокрема, згідно п. 2.1 Постанови, до автоматизованої системи заносяться дані:

— Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, отримані ФСС НВВ від ПФУ;

— отримані від страхувальника відповідно до Порядку віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва1;

— результатів перевірки ФСС НВВ страхувальників;

— відомостей розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності, наданих страхувальниками2;

1 Затверджений постановою правління ФСС НВВ від 30.11.2010 р. №30.

2 Про особливості заповнення цього звіту в 2012 році (за 2011 рік), зокрема про застосування для зазначення видів економічної діяльності, якими займається страхувальник, і визначення класу професійного ризику старого та нового КВЕД, читайте статтю Т. Мойсеєнко в «ДК» №4/2012.

— звітів щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до ФСС НВВ.

I, оскільки ФСС НВВ здійснює обробку персональних даних відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних», про це зазначено в п. 1.6 Постанови. Прикінцевими положеннями коментованої постанови визначено, що користувачами автоматизованої системи є виконавча дирекція ФСС НВВ, робочі органи виконавчої дирекції ФСС НВВ, правління ФСС НВВ і наглядова рада ФСС НВВ, а відомості, що містяться в Автоматизованій системі, можуть використовуватися лише для цілей, необхідних для забезпечення виконання функцій, покладених на ФСС НВВ.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру