• Посилання скопійовано

Коментар

Лист НБУ від 13.10.2011 р. №25-113/2388-12062

НБУ в коментованому листі наполягає на тому, що в обов'язок банківської установи не входить перевірка реєстрації фізособи в Державному реєстрі платників податків — фізосіб.

Як сказано в п. 2.3 Iнструкції №4921, банк з метою ідентифікації підприємця має з'ясувати: прізвище, ім'я та по батькові, дату народження, серію і номер паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу), дату видачі та орган, що його видав; відомості про місце проживання або місце перебування фізособи-підприємця, реквізити банку, у якому відкрито рахунок, і номер банківського рахунка (за наявності).

1 Iнструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена Постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492.

Відкриваючи банківський рахунок, самозайнята особа повинна подати такий пакет документів (п. 4.5 Iнструкції №492):

— заяву про відкриття поточного рахунка;

— копію документа, що підтверджує право фізособи на провадження незалежної професійної діяльності (свідоцтво про реєстрацію/дозвіл/сертифікат тощо);

— копію документа, що підтверджує взяття фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність, на облік в органі державної податкової служби;

— копію документа, що підтверджує взяття фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність, на облік в органі Пенсійного фонду України;

— картку зі зразками підписів. Зразки підписів засвідчуються підписом уповноваженого працівника банку або нотаріально.

Однак додаткової перевірки наявності чи відсутності в реєстрах інформації про фізособу, що звернулася в банк з метою відкриття рахунка, не передбачено.

Датою початку видаткових операцій за поточним та вкладним (депозитним) рахунком фізособи-підприємця та фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність (приватного нотаріуса, адвоката, судового експерта), відкритим відповідно до глав 3, 4, 6, 9 та 10 Iнструкції №492, є дата реєстрації отримання банком повідомлення органу державної податкової служби про взяття рахунка на облік в органах державної податкової служби (п. 69.4 ПКУ).

Зауважимо, що разом з тим самозайняті особи — приватні нотаріуси, адвокати та судові експерти мають право на відкриття в банках поточних рахунків для власних потреб, не пов'язаних з їх професійною діяльністю, тобто в порядку, визначеному главою 6 Iнструкції №492 для фізичних осіб.

Що стосується вкладних (депозитних) рахунків, то вони не використовуються приватними нотаріусами, адвокатами та судовими експертами для провадження їх професійної діяльності. Тому відкриття вкладних (депозитних) рахунків цим особам має здійснюватися в порядку, визначеному главою 10 Iнструкції №492 для фізичних осіб (див. також лист НБУ від 22.02.2011 р. №25-111/418-2794).

У коментованому листі НБУ також роз'яснює, як виправити помилку в касових ордерах та в касовій книзі.

Відповідно до пп. 4.2 Положення №6371, виправлення в касовій книзі, як правило, не допускаються. I на цьому цілком правильно наголошується в коментованому листі. Якщо виправлення зроблено, то вони засвідчуються підписами касира, а також головного бухгалтера або особи, що його заміщує. Виправлення в касових ордерах забороняються, замість неправильних мають бути виписані нові касові ордери з правильними даними (п. 3.10 Положення №637).

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. №637.

Такої ж позиції дотримується ДПСУ в Єдиній базі податкових знань.

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру