• Посилання скопійовано

Коментар

Закон України від 20.12.2011 р. №4205-VI

Закон №4205 набрав чинності 12 січня поточного року з моменту його офіційного опублікування (опублікований в газеті «Голос України» від 12.01.2012 р. №4).

Коментованим Законом розширюється сфера використання валюти України, а саме: суб'єктам ЗЕД — резидентам дозволяється у розрахунках з нерезидентами в межах торговельного обороту використовувати як засіб платежу не тільки іноземну валюту, але і грошову одиницю України — гривню. Причому такі гривневі розрахунки проводитимуться без одержання індивідуальної ліцензії Нацбанку. Але, як і раніше, такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки в порядку, установленому Нацбанком. Як було зазначено у пояснювальній записці до законопроекту (за яким був прийнятий коментований Закон), «розширення використання національної валюти України у торговельному обороті між резидентами та нерезидентами сприятиме її зміцненню та посилюватиме захищеність резидентів від ризиків можливих коливань іноземних валют на міжнародних ринках». Раніше розрахунки в національній валюті України дозволялися лише з ЮО — нерезидентами країн — суб'єктів колишнього СРСР за винятком Естонії (в подальшому віднесення окремих країн до зони функціонування рубля здійснювалося Нацбанком) (див. інструктивний лист КМУ та Нацбанку від 26.04.93 р. №19029/730, 10046). Решта розрахунків у гривні потребували індивідуальної ліцензії Нацбанку. Нагадаємо, що таке розрахунки в межах торговельного обороту. Відповідно до п. 1.3 Положення про порядок видачі Нацбанком індивідуальних ліцензій на розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту у валюті України1 (далі — Положення №484) розрахунки в межах торговельного обороту — це «...рух коштів між резидентами і нерезидентами за операціями продажу (купівлі) товарів на підставі зовнішньоекономічних договорів, які передбачають експорт або імпорт товарів». Причому під товарами відповідно до ст. 1 Закону №9592 розумітиметься будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі).

На сьогодні є чіткий перелік, зазначений у п. 1.4 Положення №484, які розрахунки в межах торговельного обороту здійснюються без ліцензії. А тепер всі розрахунки (в межах торговельного обороту) мають здійснюватися без одержання ліцензії. Тобто цей пункт явно потребує внесення змін, втім, коментований Закон якраз і дає доручення Нацбанку «...протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність...» до коментованого Закону. Слід нагадати, що якщо для розрахунків між резидентами та нерезидентами обрано гривню, то це, звичайно, має бути обумовлено укладеним ЗЕД-контрактом.

1 Затверджене постановою Правління НБУ від 14.10.2004 р. №484.

2 Закон України від 16.04.91 р. №959-ХХII «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру