• Посилання скопійовано

Фізособа-підприємець має право на включення до складу витрат суми сплачених відсотків1

Фізособа-підприємець має право на включення до складу витрат суми сплачених відсотків1

Чи включається до складу витрат фізособи — підприємця на загальній системі оподаткування сума погашеного кредиту та сплачених відсотків за користування цим кредитом, якщо кредит було отримано для здійснення підприємницької діяльності?

Відповідно до п. 177.4 ПКУ, до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом III ПКУ.

Згідно з пп. 138.10.5 ПКУ, до складу витрат включаються фінансові витрати, до яких належать витрати на нарахування процентів (за користування кредитами та позиками, за випущеними облігаціями та фінансовою орендою) та інші витрати в межах норм, встановлених ПКУ, пов'язані із запозиченням.

При цьому пп. 139.1.4 ПКУ передбачено, що до складу витрат не включаються витрати на погашення основної суми отриманих позик, кредитів (крім повернення поворотної фінансової допомоги, включеної до складу доходів відповідно до пп. 135.5.6 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, фізособа — підприємець на загальній системі оподаткування має право включити до складу витрат суму сплачених відсотків, нарахованих платникові податків за користування кредитом.

При цьому витрати на погашення зазначеного кредиту не включаються до складу витрат фізособи-підприємця, незалежно від того, що цей кредит було отримано на здійснення підприємницької діяльності.

1 Від редакції. Це дуже прогресивна позиція. Ми у своїх консультаціях писали, що СПД фізособам на загальній системі оподаткування проблематично віднести до складу витрат відсотки по кредиту, оскільки такі витрати не включені до складу операційних. Тому радимо підприємцям отримувати письмові відповіді від ДПС для впевненості у відображенні таких витрат у податковому обліку.

ДПА у Львівській області

До змісту номеру