• Посилання скопійовано

Санкції за порушення строків сплати податкових зобов'язань

Які санкції передбачені за порушення строків сплати податкових зобов'язань?

Відповідно до п. 126.1 ПКУ, у разі якщо платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

1) при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

2) при затримці понад 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Пунктом 57.1 ПКУ передбачено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ. Податковий агент зобов'язаний сплатити суму податкового зобов'язання (суму нарахованого (утриманого) податку), самостійно визначеного ним з доходу, що виплачується на користь платника податку — фізособи та за рахунок такої виплати, у строки, передбачені Податковим кодексом України. Суму податкового зобов'язання, визначену у митній декларації, платник податків зобов'язаний сплатити до або на день подання митної декларації.

Відповідно до п. 57.2 ПКУ, у разі якщо згідно з ПКУ або інших законів України контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків з причин, не пов'язаних з порушенням податкового законодавства, такий платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені у ПКУ, а якщо такі строки не визначено, — протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання податкового повідомлення-рішення про таке нарахування.

Відділ розгляду скарг юридичних осіб управління апеляцій ДПА у Харківській області

До змісту номеру