• Посилання скопійовано

Що нового

Закон про спрощену систему прийнято повторно (із пропозиціями Президента)

! СГД

У п'ятницю, 4 жовтня, депутати повторно проголосували за проект закону про внесення змін до Подакового кодексу України щодо спрощеної системи оподаткування.

У тексті проекту, за який голосували, враховано правки, внесені Президентом України.

Нагадаємо, що Президент погодився підписати документ за умови вилучення абзацу 2 пп. 15 п. 1 розділу I цього Закону. Зазначеною нормою передбачалося запровадження нульової ставки ПДВ на операції з експорту зернових та технічних культур сільгосппідприємствами-виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові культури у сільгосппідприємств-виробників.

Тепер знов чекаємо на підписання закону Президентом та опублікування остаточного тексту закону, що вирішує долю спрощеної системи оподаткування.

Дивіться наші коментарі щодо новоприйнятого закону в наступних числах «ДК».

За матеріалами порталу www.dtkt.com.ua


Податковий агент самостійно визначає та нараховує ПДФО

! Податковим агентам з ПДФО

ДПСУ зазначає, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника включається дохід, отриманий ним як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів, визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни товарів, індивідуально призначеної для такого платника .

При цьому ДПС нагадує, що додаткові блага — це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачується платникові податку податковим агентом, якщо такий дохід не є зарплатою і не пов'язаний з виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами, укладеними з таким платником податку.

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об'єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ.

Подарунком можуть бути рухомі речі, в т. ч. гроші та ЦП, а також нерухомі речі, майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому.

Разом із тим пп. 165.1.39 ПКУ встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2011 р. — 470,50 грн), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, податковий агент самостійно визначає нарахування (виплати) видів доходів та нараховує (перераховує) ПДФО з цих доходів відповідно до законодавства.

Лист ДПСУ від 28.07.2011 р. №13597/6/17-0215 див. у «ДК» №46/2011


Небезпечні відходи у складі побутових збирають та сортують окремо від інших

! Платникам екоподатку

Відповідно до Правил експлуатації полігонів побутових відходів на кожному полігоні побутових відходів повинні бути контрольно-пропускний пункт і автомобільні ваги для обліку кількості всіх видів відходів, що надходять на полігон побутових відходів.

Організації, які експлуатують полігони твердих побутових відходів, ведуть облік відповідної маси по-бутових та інших відходів, що надходять на полігони ТПВ.

При операціях поводження з побутовими відходами слід враховувати необхідність виконання вимог щодо поводження з небезпечними побутовими відходами, викладених у ст. 351 Закону «Про відходи». А саме: «Небезпечні відходи у складі побутових відходів збираються окремо від інших видів побутових відходів, а також повинні відокремлюватися на етапі збирання чи сортування і передаватися спеціалізованим підприємствам, які отримали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами».

Якщо ігнорувати вищезазначені вимоги і не вилучати небезпечні відходи у складі побутових, ці відходи можуть бути віднесені до інших класів небезпеки.

Лист Мінприроди від 30.09.2011 р. №18922/07/10-11 див. у наступних числах «ДК»


Ставки податку, встановлені за забруднення повітря

! Платникам екоподатку

Державна податкова адміністрація України нагадує, що п. 243.1 ПКУ встановлено ставки податку у гривнях за тонну залежно від назви забруднюючої речовини.

Ставки податку за викиди в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення забруднюючих речовин (сполук), на які встановлено клас небезпечності, встановлено у гривнях за тонну залежно від класу небезпечності.

Для забруднюючих речовин (сполук), на які не встановлено клас небезпечності (крім двоокису вуглецю), ставки податку застосовуються залежно від установлених орієнтовно безпечних рівнів впливу таких речовин (сполук) на атмосферне повітря населених пунктів у гривнях за тонну.

Так, при орієнтовно безпечному рівні впливу речовин (сполук):

— меншому за 0,0001 мг/м3 встановлено ставку податку 367612 грн/т;

— 0001 — 0,001 (включно) мг/м3 — 31497 грн/т;

— 0,001 — 0,01 (включно) мг/м3 — 4351 грн/т;

— 0,01 — 0,1 (включно) мг/м3 — 1221 грн/т;

— 0,1 — більше 10 мг/м3 — 46 грн/т.

Ставка податку за викиди двоокису вуглецю становить 0,2 грн за 1 тонну.

Для забруднюючих речовин (сполук), на які не встановлено клас небезпечності та орієнтовно безпечний рівень впливу (крім двоокису вуглецю), ставки податку встановлюються як за викиди забруднюючих речовин I класу небезпечності згідно з п. 243.2 ст. 243 ПКУ (п. 243.5 ст. 243 ПКУ).

Лист ДПА у м. Києві від 30.08.2011 р. №8677/10/31-606 див. у наступних числах «ДК»


Видано Методрекомендації щодо окремих питань, пов'язаних із реєстрацією особи як платника ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПС повідомила, що якщо особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала до органу ДПС реєстраційну заяву платника ПДВ за формою №1-ПДВ або подала її з порушенням строку, то обов'язок нарахування та сплати податкових зобов'язань з податку на додану вартість у такої особи виникає з дня, наступного за граничним днем, який встановлено для подання заяви. Тобто цей обов'язок виникає з 11-го числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг понад 300 тис. грн.

Лист ДПСУ від 01.11.2011 р. №4800/7/15-3317 див. у наступних числах «ДК»


Необхідність заміни свідоцтва про держреєстрацію випискою з ЄДР не передбачена

! Фізичним особам — підприємцям

Державна реєстраційна служба України повідомила, що Законом №3205 не передбачена необхідність заміни свідоцтва про держреєстрацію випискою або витягом з Єдиного державного реєстру. Також не встановлена заборона або термін використання фізичною особою — підприємцем свідоцтва про державну реєстрацію, що є у нього.

Лист Державної реєстраційної служби від 30.09.2011 р. №617-0-8-11-7.2


При виявленні недоплати до лікарняного слід здійснити доплати

! Страховикам у ФСС з ТВП

З урахуванням роз'яснення Мінсоцполітики (щодо права добровільно застрахованих осіб на отримання матзабезпечення за рахунок коштів Фонду та порядку розрахунку їм допомоги з тимчасової непрацездатності, вагітності і пологів), ФСС з ТВП рекомендовано вжити таких заходів:

1) у разі виявлення сум недоплати до наданої з 01.01.2011 р. допомоги з тимчасової непрацездатності, вагітності і пологів та з метою забезпечення отримання добровільно застрахованими особами матзабезпечення у повному обсязі здійснити відповідні доплати;

2) у разі виявлення сум переплати до наданої допомоги з 01.01.2011 р. повідомити таких осіб про добровільне повернення у місячний термін надміру отриманих коштів Фонду;

3) до 09.12.2011 р. надати інформацію Виконавчій дирекції Фонду за сумами переплати та недоплати станом на 05.12.2011 р., а також зазначити причини неповернення застрахованими особами сум надміру отриманих коштів Фонду та причини нездійснення необхідних доплат до раніше наданої допомоги;

4) у разі відмови добровільно застрахованої особи повернути надміру отримані кошти Фонду вирішити спір у судовому порядку.

Лист Виконавчої дирекції ФСС з ТВП від 02.11.2011 р. №01-16-3122


ПФУ не траплялися колізії в застосуванні Закону про ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Мінсоцполітики наголошує, що згідно із Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» його дія поширюється на відносини, що виникають під час здійснення діяльності, пов'язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на зазначені відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або у частині, що не суперечить йому.

За даними ПФУ, наразі не виявлено випадків прийняття органами ПФУ рішень, за якими певна норма закону чи іншого нормативно-правового акта припускає неоднозначне трактування прав та обов'язків платників страхових внесків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення як на користь платника, так і контролюючого органу.

Разом із тим реалізація цих заходів, зокрема, забезпечується створеною системою оскарження рішень про застосування фінсанкцій та узгодження вимог про сплату боргу відповідно до Порядку розгляду органами ПФУ скарг на рішення про накладення штрафу. Це також стосується нарахування пені та заяв платників при узгодженні ними вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-7.

Лист Мінсоцполітики від 27.09.2011 р. №761/039/97-11


ДМСУ роз'яснила заповнення гр. 47 ВМД та гр. «В» тимчасової декларації та ВМД

! Суб’єктам ЗЕД

У разі декларування товарів у митному режимі тимчасового ввезення із застосуванням часткового умовного звільнення від оподаткування ПДВ у гр. 47 ВМД нараховують у двох рядках:

1) у першому рядку — ПДВ, який підлягав би сплаті у разі випуску товарів у вільний обіг відповідно до митного режиму імпорту («28» код способу розрахунку);

2) у другому рядку — ПДВ, що підлягає сплаті при частковому умовному звільненні від оподаткування («01» код способу розрахунку), за передбачуваний строк тимчасового ввезення.

У разі продовження строку тимчасового ввезення зазначених товарів дані про суму ПДВ, нараховану та сплачену на період такого продовження, відображають відповідно до Порядку відображення відомостей про доплату (повернення) сум митних платежів і відкоригованих фактичних відомостей про товари, які стали відомі після закінчення митного оформлення (наказ ДМСУ від 25.09.2008 р. №1045).

При припиненні дії режиму тимчасового ввезення з частковим умовним звільненням від оподаткування та випуску товарів у вільний обіг або передачі у користування іншій особі ПДВ сплачують в обсязі, передбаченому для ввезення товарів на територію України у митному режимі імпорту, за мінусом суми вже сплаченого на підставі часткового умовного звільнення від ПДВ.

Лист ДМСУ від 25.10.2011 р. №11.1/2-15.1/14668-ЕП див. у наступних числах «ДК»


Оплата праці працівників бюджетної сфери

! Працівникам бюджетної сфери

Департамент зарплати та умов праці наголошує, що з прийняттям 11.05.2011 р. постанови КМУ №524 з 1 липня, 1 жовтня і 1 грудня 2011 р. посадові оклади (тарифні ставки) працівників установлюються, відповідно, у таких розмірах:

першого тарифного розряду — 960, 985 і 1004 грн;

другого тарифного розряду — 965, 990 і 1009 грн;

третього тарифного розряду — 975, 1000 і 1019 грн;

четвертого тарифного розряду — 985, 1010 і 1029 грн;

п'ятого тарифного розряду — 995, 1020 і 1039 грн;

шостого тарифного розряду — 1005, 1030 і 1049 грн.

Тобто з 01.07.2011 р. диференційовано посадові оклади працівників від 1 до 6 тарифних розрядів, які з грудня 2008 р. через відсутність коштів установлювалися в однакових розмірах на рівні мінімальної зарплати.

Посадові оклади працівника сьомого тарифного розряду встановлюються у таких розмірах: з 1 липня 2011 р. — 1015 грн, з 1 жовтня — 1040 гривень.

Iз 1 грудня 2011 р. посадовий оклад працівника сьомого тарифного розряду розраховуватиметься виходячи з посадового окладу працівника першого тарифного розряду та тарифного коефіцієнта, передбаченого для 7-го тарифного розряду, і становитиме 1084 грн.

Лист Мінсоцполітики від 21.07.2011 р. №590/13/84-11


Грошова оцінка земельної ділянки не впливає на визначення її вартості

! Покупцям земельних ділянок

Держземагентство роз'яснило, що при продажу (викупі) земельної ділянки із земель державної та комунальної власності вартість земельної ділянки визначається за її експертною грошовою оцінкою.

Своєю чергою, нормативна грошова оцінка земельної ділянки не впливає на визначення вартості земельної ділянки при проведенні експертної грошової оцінки.

Лист Держагентства земельних ресурсів від 25.07.2011 р. №11131/27/П2368-11


Обсяг операцій — не єдина умова реєстрації платником ПДВ

! Госптовариствам

Реєстрація особи як платника ПДВ за добровільним рішенням відбувається шляхом подання до ДПС за своїм місцезнаходженням реєстраційної заяви платника ПДВ за ф. №1-ПДВ.

Особа, статутний капітал або балансова вартість активів (ОЗ, НМА, запасів) якої перевищує 300 тис. грн та яка не є платником ПДВ відповідно до п. 181.1 ПКУ (обов'язкова реєстрація), може добровільно зареєструватися незалежно від обсягу здійснених нею оподатковуваних операцій.

Вкладами учасників та засновників госптовариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, ЦП, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також інші майнові права. Вклад, оцінений у гривнях, становить частку учасника та засновника у статутному капіталі товариства. Порядок оцінки вкладів визначається в установчих документах госптовариства, якщо інше не передбачено законом (частини 1 та 2 ст. 86 ГКУ).

При цьому статутний капітал ТзОВ підлягає сплаті учасниками товариства до закінчення першого року з дня держреєстрації товариства (ч. 3 ст. 144 ЦКУ).

ДПС наголошує, що забороняється використовувати для формування статутного (складеного) капіталу товариства бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу, векселі, майно державних (комунальних) підприємств, яке відповідно до закону (рішення органу місцевого самоврядування) не підлягає приватизації, та майно, що перебуває в оперативному управлінні бюджетних установ, якщо інше не передбачено законом (ч. 3 ст. 86 ГКУ).

Водночас слід зазначити, що фінансове становище засновників-юросіб щодо їхньої спроможності здійснити відповідні внески до статутного капіталу госптовариства у випадках, передбачених законом, має бути перевірене незалежним аудитором у встановленому порядку. Майнове становище засновників-громадян має бути підтверджене довідкою органу ДПС про подану декларацію про майнове становище і доходи (податкову декларацію), завіреною відповідним податковим органом (ч. 3 ст. 86 ГКУ).

Відповідно до ч. 2 ст. 87 ГКУ товариство має право змінювати розмір статутного капіталу.

Лист ДПСУ від 01.11.2011 р. №4893/7/15-3317 див. у «ДК» №46/2011

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру