• Посилання скопійовано

Новий Закон про спрощену систему — перше знайомство

20 жовтня у другому читанні Верховна Рада в цілому прийняла Законопроект №8521 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва). У разі якщо документ буде підписаний Президентом і опублікований (у чому немає підстав сумніватись), нові правила для «спрощенців» наберуть чинності з 1 січня 2012 року. Отже, перегляньмо основні положення прийнятого документа (це, власне, нова редакція глави 1 розділу XIV ПКУ та зміни до ряду інших документів).
Але будьте уважні: остаточний текст Закону ще не опублікований, отже аналізуємо текст проекту №8521, принятого ВРУ із рядом правок.

Отримання нового свідоцтва на 2012 рік

Свідоцтва про сплату єдиного податку і патенти про сплату фіксованого податку на 2011 рік діють до отримання нового свідоцтва, виданого за новими правилами, але не пізніше ніж до 1 червня 2012 року1.

Усі підприємства та підприємці (і колишні «спрощенці», і ті, хто в 2011 р. був на загальній системі), які приймуть рішення перейти на спрощену систему з 1 січня 2012 року та відповідають вимогам нової ст. 291 ПКУ (яка визначає критерії для «спрощенців», див. нижче), мають подати відповідну заяву не пізніше 25 січня 2012 року2.

1 Це випливає з пп. «а» п. 5 розділу II Прикінцевих та перехідних положень проекту Закону №8521.

2 Підпункт «г» п. 5 розділу II Прикінцевих та перехідних положень проекту Закону №8521.

За загальним правилом, для переходу на спрощену систему заяву подають «...не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу» (пп. 298.1.4 ПКУ в редакції проекту №8521).

Для суб'єктів, які не були платниками єдиного чи фіксованого податку, обсяг доходу, одержаний у 2011 році, для визначення права на застосування спрощеної системи у 2012 році перераховується за правилами визначення доходів «спрощенців» згідно з новою ст. 292 ПКУ (пп. «г» п. 5 розділу II Прикінцевих та перехідних положень проекту Закону №8521).

Підприємства, які сьогодні є платниками єдиного податку, звітують за IV квартал 2011 року та сплачують єдиний податок за останній звітний період 2011 року за старими правилами, тобто за нормами Указу про спрощену систему (пп. «ґ» п. 5 розділу II Прикінцевих та перехідних положень проекту Закону №8521).

Податкові витрати за товарами, роботами, послугами, придбаними у платників єдиного податку

З наступного року платники на загальній системі можуть працювати з фізособами-«єдинниками» відображаючи податкові витрати за такими операціями (виключається норма пп. 139.1.12 ПКУ). Але у той же час СГД на загальній системі повинні будуть подавати разом із декларацією про прибуток до органу ДПС перелік доходів та витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом. Форму та порядок подання переліку буде затверджено ДПС за загальними правилами, чинними для податкових декларацій (розрахунків).

Критерії відповідності для права на отримання свідоцтва платника ЄП та ставки ЄП

Усіх «спрощенців» поділили на чотири групи. Групи мають різні критерії відповідності для права перебування на спрощеній системі та різні ставки єдиного податку (див. таблицю).

Таблиця

Категорії «спрощенців» (п. 291.4 ПКУ в редакції проекту №8521)

Категорії
Кількість найманих працівників*
Дохід за календарний рік
Обмеження видів діяльності
Ставка ЄП: фіксована (% від мінімальної зарплати (МЗП)станом на 1 січня звітного року) або відсоткова (% від доходу)
1 (підприємці) без найманих працівників не перевищує 150000 грн — роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або надання побутових послуг** населенню 1% - 10% від МЗП***
2 (підприємці) одночасно не перевищує 10 осіб або без найманих працівників не перевищує 1000000 грн надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню;
— виробництво та/або продаж товарів;
— ресторанне господарство.
Причому підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (гр. 70.31 КВЕД ДК 009:2005), належать виключно до третьої групи платників ЄП, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи
2% - 20% від МЗП***
3 (підприємці) одночасно не перевищує 10 осіб або без найманих працівників не перевищує 3000000 грн немає**** а) 3% від доходу***** у разі сплати ПДВ;
б) 5% від доходу***** у разі включення ПДВ до складу єдиного податку
4 (юрособи) середньооблiкова кількість працівників не перевищує 50 осіб не перевищує 5000000 грн немає****
* При розрахунку не враховуються працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.
** Перелік послуг, які належать до побутових, наведено в п. 291.6 ПКУ в редакції проекту №8521.
*** Встановлюються щороку місцевими радами залежно від виду діяльності з розрахунку на календарний місяць. У разі якщо платник єдиного податку цієї групи провадить кілька видів господарської діяльності або діяльність на територіях більш як однієї ради, для яких установлено різні ставки податку, такий підприємець отримує одне свідоцтво i сплачує податок за максимальною ставкою.
**** Крім заборонених для перебування на спрощеній системі взагалі.
***** Під доходом розуміють будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формах. До суми доходу за звітний період включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Як не прикро, але тепер немає прив'язки тільки до виручки.

При цьому підприємці сплачують податок за ставкою 15% від доходу, отриманого:

1) у розмірі, що перевищує дозволений обсяг доходу (із суми перевищення);

2) від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника ЄП (для I та II груп);

3) від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;

4) при застосуванні розрахунків у негрошовій формі (платникам ЄП дозволяються розрахунки тільки грошові — у готівковій та безготівковій формах).

Заборонені платникам ЄП види діяльності

Для юридичних та фізичних осіб:

1) діяльність з організації, проведення азартних ігор;

2) обмін іноземної валюти;

3) виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу ПММ в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин);

4) видобуток, виробництво, реалізація дорогоцінних металів і коштовного каміння, у тому числі органогенного утворення;

5) видобуток, реалізація корисних копалин;

6) діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України «Про страхування», сюрвеєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III ПКУ;

7) діяльність з управління підприємствами;

8) діяльність з надання послуг пошти та зв'язку;

9) діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;

10) діяльність з організації, проведення гастрольних заходів.

Для фізичних осіб:

1) здійснення технічних випробувань та досліджень (гр. 74.3 КВЕД ДК 009:2005), діяльність у сфері аудиту;

2) надання в оренду земельних ділянок (площа яких перевищує 0,2 га), житлових приміщень (площа яких перевищує 100 кв. м), нежитлових приміщень (споруди, будівлі) та/або їх частини (загальна площа яких перевищує 300 кв. м).

Облік на спрощеній системі

Доходом платника єдиного податку є:

1) для підприємця — дохід, отриманий у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формах (йдеться про прострочену кредиторську заборгованість та безоплатно отримані товари, роботи, послуги). При цьому до доходу не включаються пасивні доходи (проценти, дивіденди, роялті, страхові виплати і відшкодування), а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності;

2) для юридичної особи — будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формах (прострочена кредиторська заборгованість та безоплатно отримані товари, роботи, послуги).

До суми доходу за звітний період включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) (це і є єдині доходи у негрошовій формі, дозволені платникам єдиного податку).

Посередницька діяльність — у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента). Тобто при роботі за договорами комісії цю норму використати не можна, бо чітко прописано тільки три види посередницьких договорів: доручення, транспортного експедирування та агентський.

Облік доходів ведеться за касовим методом. Отже, датою отримання доходу є:

— дата надходження коштів на поточний рахунок (до каси);

— дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності;

— дата фактичного отримання безоплатно одержаних товарів (робіт, послуг).

Платники єдиного податку першої та другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів за затвердженою Мінфіном формою шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. Платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені Мінфіном. Юридичні особи ведуть спрощений облік доходів та витрат за методикою, затвердженою Мінфіном.

Звітний період та сплата податку

Для першої групи платників ЄП податковим (звітним) періодом буде календарний рік. Такий платник подає до органів ДПС за місцем податкової адреси декларацію платника єдиного податку. Така декларація подається, якщо платник єдиного податку не допустив перевищення протягом року обсягу доходу 150 тис. грн та/або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої груп.

Для другої, третьої та четвертої груп податковим звітним періодом є квартал. Вони також мають подавати декларацію платника єдиного податку.

Усі платники ЄП окремо в деклараціях мають відображати обсяг доходу, оподатковуваний за відповідними ставками єдиного податку, а окремо (у разі перевищення обсягу доходу) — обсяг доходу, який оподатковується за ставкою 15% (для ФО) або за подвійною ставкою (для ЮО). Сума перевищення обсягу доходу відображається у податковій декларації за податковий (звітний) період, у якому відбулося таке перевищення. Податкова декларація складається наростаючим підсумком. Передбачено можливість подавати уточнюючу податкову декларацію.

Перша та друга групи «спрощенців» сплачуватимуть ЄП авансом, не пізніше 20 числа поточного місяця. Нарахування таких авансових внесків органи ДПС здійснюватимуть на підставі заяви щодо розміру обраної платником ставки ЄП (форма її, по ідеї, має бути прийнята на заміну сьогоднішній заяві про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності), заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Увага: підприємці I та II груп, які не використовують найману працю, звільняються від сплати ЄП на час відпустки (1 календарний місяць на рік), а також за період хвороби (підтвердженої копією лікарняного, якщо хвороба триває 30 і більше календарних днів). Суми, сплачені за такий період, за заявою підприємця зараховуються в рахунок майбутніх платежів.

Третя та четверта групи «спрощенців» сплачують ЄП протягом десяти календарних днів після граничного строку подання квартальної декларації.

Спрощена система звільняє від сплати:

1) податку на прибуток підприємств;

2) ПДФО у частині доходів (об'єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності фізичної особи та оподатковані згідно з правилами спрощеної системи. Але це не звільняє «спрощенців» від функцій податкового агента у відповідних випадках;

3) ПДВ з операцій постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім ПДВ, що сплачується фізичними особами та юридичними особами, які обрали ставку єдиного податку 3%;

4) земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності;

5) збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

6) збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Платники єдиного податку першої — третьої груп не застосовують РРО.

Решта податків та зборів (крім перелічених вище), як і подання звітності щодо них, сплачується платниками єдиного податку в порядку та розмірах, установлених ПКУ. Нагадуємо, що платники ЄП і надалі залишаються платниками ЄСВ.

Доплата за найманих працівників

У наявному тексті документа немає згадки про необхідність будь-яких доплат ЄП на кожного найманого працівника.

Це тільки окремі моменти, докладний аналіз правил спрощеної системи по-новому буде проведено після отримання офіційного тексту документа.

Кому заборонено переходити на сплату ЄП

  • страховим (перестраховим) брокерам, банкам, кредитним спілкам, ломбардам, лізинговим компаніям, довірчим товариствам, страховим компаніям, установам накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційним фондам і компаніям, іншим фінансовим установам, визначеним законом; реєстраторам цінних паперів;
  • СГД, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками ЄП, дорівнює або перевищує 25%;
  • представництвам, філіям, відділенням та іншим відокремленим підрозділам юридичної особи, яка не є платником єдиного податку.

Крім того, не можуть перейти на спрощену систему нерезиденти та СГД, які на день подання заяви мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Наталія КАТЕРИНЕЦЬ, Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру