• Посилання скопійовано

Мінфін знову вносить зміни до деяких П(С)БО

Тернистим є шлях наших законотворців. Прийняття ПКУ — зміни Мінфіном норм положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Зміни до вже прийнятого ПКУ — чергові зміни до П(С)БО. Трохи нагадує той анекдот: купи козу — виведи козу. Але всі при роботі. Які зміни і до яких стандартів цього разу вніс Мінфін своїм наказом від 26.09.2011 р. №12041 — розглянемо далі у статті.

Змін зазнали лише кілька стандартів бухгалтерського обліку, а саме:

1) П(С)БО 2 «Баланс»;

2) П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати»;

3) П(С)БО 16 «Витрати»;

4) П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»;

5) П(С)БО 29 «Фінансова звітність за сегментами».

У перших двох стандартах — «Баланс» та «Звіт про фінансові результати» — змін зазнали, зокрема, і самі форми Балансу (форма №1) та Звіту про фінансові результати (форма №2). Швидше за все, за новими формами треба буде звітуватися вже при поданні річної фінансової звітності. Нагадаємо, що це вже третя зміна форми балансу за цей рік, і полягає вона в тому, що вписуваний рядок 231 «у т. ч. в касі» стане просто рядком (не вписуваним) з такою самою назвою. Зміни до форми звіту про фінрезультати, які були внесені наказом Мінфіну від 18.03.2011 р. №372 (діяли з 22.04.2011 р.) і полягали в тому, що у формі додавався новий рядок з кодом 045 «Загальновиробничі витрати», тепер виключають цей не так давно внесений рядок. А все тому, що ці витрати з 06.08.2011 р. Законом №36092 у податковому обліку виключено з витрат, що обліковуються окремо у складі інших витрат3. А віднесені до витрат, що обліковуються у складі собівартості виготовленої продукції, які стануть відповідно витратами тільки в момент визнання доходу від реалізації такої продукції. Мінфін встиг внести зміни до стандартів, щоб було все, як у податковому обліку. А оскільки тепер у податковому зробили все, як і було раніше в бухгалтерському обліку, то, відповідно, і Мінфін знову вносить зміни, в тому числі вилучає з П(С)БО 16 п. 11.1, який дозволяв визначати собівартість за прямими витратами, тобто з урахуванням вимог податкового законодавства.

1 З документом можна ознайомитися на нашому сайті www.dtkt.com.ua в «ДК» №44/2011 у розділі «Документи для роботи. — Додатки до друкованого «ДК». Наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування, на момент підписання номера до друку не опублікований.

2 Закон України від 07.07.2011 р. №3609-VI.

3 Зміни застосовуються з 01.08.2011 р. у відповідності до п. 2 розділу II Закону №3609.

Є підприємства, які складають баланс з урахуванням показників окремого балансу. Такими є головні підприємства, які мають у своєму складі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, виділені підприємством (юридичною особою) на окремий баланс. Таким СГД при складанні річного балансу та відповідних форм фінансової звітності слід мати на увазі, що інформація про внутрішньогосподарські розрахунки (взаємні зобов'язання у рівній сумі) у зведеному балансі не наводиться.

Зміни до П(С)БО 25 автор охарактеризувала б такою фразою: здоровий глузд переміг. I Мінфін все-таки згадав, що первинним є бухгалтерський облік, а не податковий. Адже відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону про бухгалтерський облік саме бухгалтерський облік «...є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку». Тому при заповненні Звіту про фінансові результати (форми №2-м) за 2011 рік у статті «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» слід ураховувати все-таки виробничу собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) та/або собівартість реалізованих товарів, визначену відповідно до П(С)БО 16, а не ПКУ. А при заповненні статті «Iнші операційні витрати» слід ураховувати всі витрати, але без загальновиробничих витрат. Аналогічно при заповненні звіту про фінансові результати (форми №2-мс)1 загальновиробничі витрати слід враховувати у складі собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), а не у складі інших витрат.

Як наслідок таких маніпуляцій, з Iнструкції №291 вилучено кореспонденцію рахунків за кредитом рахунка 91 «Загальновиробничі витрати» з дебетом рахунка 79 «Фінансові результати». А План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій суб'єктів малого підприємництва2 доповнено рахунком 91 «Загальновиробничі витрати», на якому має обліковуватися та узагальнюватися інформація про накладні виробничі витрати на організацію та управління виробництвом, а також витрати на утримання та експлуатацію машин і устаткування.

1 Заповнюється суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПКУ (застосовують ставку податку на прибуток 0%), та мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат.

2 Затверджений наказом Міністерства фінансів України від 19.04.2001 р. №186.

Для підприємств, які здійснюють виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, варто звернути увагу на таке:

1) вони тепер повинні застосовувати норми П(С)БО 29, яке визначає методологічні засади формування інформації про доходи, витрати, фінансові результати, активи і зобов'язання звітних сегментів та її розкриття у фінансовій звітності;

2) підприємства, щодо продукції (товарів, робіт, послуг) яких до початку звітного року прийнято рішення про державне регулювання цін, мають визначати такі види продукції (товарів, робіт, послуг) окремими пріоритетними звітними господарськими сегментами незалежно від того, чи відповідають показники діяльності критеріям, наведеним в абзацах першому — четвертому п. 9 П(С)БО 29;

3) розподіл витрат на цих підприємствах здійснюється в порядку, визначеному законодавством;

4) при узагальненні інформації чи про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, чи про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) такі підприємства мають вести окремий облік доходів/витрат за кожним видом діяльності, що підлягає ліцензуванню (внесені зміни до Iнструкції №291).

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру