• Посилання скопійовано

Суть справи

Мінфін знову вносить зміни до деяких П(С)БО
Тернистим є шлях наших законотворців. Прийняття ПКУ — зміни Мінфіном норм положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Зміни до вже прийнятого ПКУ — чергові зміни до П(С)БО. Трохи нагадує той анекдот: купи козу — виведи козу. Але всі при роботі. Які зміни і до яких стандартів цього разу вніс Мінфін своїм наказом від 26.09.2011 р. №1204 — розглянемо далі у статті.

Новий Закон про спрощену систему — перше знайомство
20 жовтня у другому читанні Верховна Рада в цілому прийняла Законопроект №8521 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва). У разі якщо документ буде підписаний Президентом і опублікований (у чому немає підстав сумніватись), нові правила для «спрощенців» наберуть чинності з 1 січня 2012 року. Отже, перегляньмо основні положення прийнятого документа (це, власне, нова редакція глави 1 розділу XIV ПКУ та зміни до ряду інших документів).
Але будьте уважні: остаточний текст Закону ще не опублікований, отже аналізуємо текст проекту №8521, принятого ВРУ із рядом правок.

Чи можливе відновлення ПК?
У разі реалізації основних засобів (далі — ОЗ), придбаних для здійснення діяльності, звільненої від обкладення ПДВ, виникають суттєві питання щодо відновлення раніше не відображеного ПК. Адже такі ОЗ почали використовуватися в оподатковуваних ПДВ операціях. Листом від 23.09.2011 р. №1303/7/15-3417-27 (див. у «ДК» №44/2011) ДПСУ надала своє бачення цієї ситуації.

Для закордонних добових потрібна відмітка у паспорті
Працівник повернувся з відрядження (закордонного). Але у його паспорті є тільки відмітка прикордонників країни відрядження. Українські прикордонники відмітку не поставили. Як бути в такому випадку з нарахуванням добових? Чи треба їх нарахування розглядати як додаткове благо?

Фінансовий лізинг
Оскільки отримати кредит у комерційному банку сьогодні не є справою одного дня, операції з фінансового лізингу стають доволі поширеними. Розгляньмо, як обліковують предмет такої оренди та лізингові платежі у світлі ПКУ. Про ремонти та повернення об'єкта фінлізингу читайте у наступних публікаціях.

Зберігання та знищення документів госпдіяльності
Неврегульоване раніше на законодавчому рівні питання зберігання документів, що утворюються у процесі господарської діяльності підприємства та свідчать про здійснені госпоперації, було частково врегульоване нормами ПКУ. Розглянемо порядок зберігання бухгалтерських та інших пов'язаних із ними документів, їх архівування та знищення.

Оцінка інвестицій
Продовжуємо цикл статей про управлінський облік для бухгалтера. Попередні статті циклу див. у «ДК» №23/2010, №31/2010 та №43/2010.

До змісту номеру