• Посилання скопійовано

Послуги з перевезення та проживання відряджених, надані «єдиноподатником», не включають до витрат

Чи включають до складу податкових витрат підприємства на загальній системі оподаткування витрати на відрядження фізосіб, які перебувають у трудових відносинах з платником податку, якщо послуги з перевезення, проживання тощо були надані ФОП, що сплачує єдиний податок?

Відповідно до пп. 139.1.12 ПКУ не включаються до складу витрат витрати, понесені у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізособи-підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв'язку з придбанням робіт, послуг у фізособи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації).

Згідно з пп. 140.1.7 ПКУ при визначенні об'єкта оподаткування враховуються такі витрати, як «витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із таким платником податку або є членами керівних органів платника податку, в межах фактичних витрат особи, яка відряджена, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті), оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд (віз), обов'язкове страхування, інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв'язку із здійсненням таких витрат».

Зазначені витрати можуть бути включені до складу податкових витрат платника податку лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат.

З урахуванням викладеного, оскільки документально підтверджені послуги, що надаються під час відрядження фізособам, які перебувають у трудових відносинах із платником податку або є членами керівних органів платника податку, формують витрати платника податку, які враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, то послуги з перевезення, проживання тощо, надані фізособою-підприємцем, що сплачує єдиний податок, не включаються до складу податкових витрат.

Єдина база податкових знань — сайт ДПАУ (www.sta.gov.ua)

До змісту номеру