• Посилання скопійовано

Підприємство, яке стало на облік у квітні, подає декларацію з податку на прибуток за II — III квартал

Чи зобов'язане підприємство, яке стало на облік в податковому органі у квітні поточного року, надавати декларацію з податку на прибуток за II квартал 2011 року?

Відповідно до п. 152.9 ст. 152 розділу III ПКУ для подання податкової звітності використовуються такі податкові періоди: квартал, півріччя, три квартали, рік.

При цьому підпунктом 152.9.1 пункту 152 ПКУ встановлено, що звітний податковий період починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду, крім виробників сільськогосподарської продукції, визначеної ст. 155 цього розділу, для яких річний податковий період починається з 1 липня поточного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

Згідно з пп. 152.9.2 ст. 152 ПКУ передбачено, що у разі якщо особа стає на облік як платник податку в середині податкового періоду, то перший звітний податковий період розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем наступного податкового періоду.

Згідно з п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з дати набрання чинності розділом III ПКУ, платники податку на прибуток складають наростаючим підсумком та подають декларацію з податку на прибуток за такі звітні податкові періоди: другий квартал, другий і третій квартали, другий — четвертий квартали 2011 року.

Таким чином, якщо підприємство стало на облік у податковому органі у квітні 2011 року, то перший звітний податковий період з податку на прибуток починається з дати взяття на облік в податковому органі і закінчується 30 вересня 2011 року. Тобто перша декларація з податку на прибуток надається з відміткою «2 — 3 квартали» в рядку 2 «Звітний (податковий) період року, за який подається податкова декларація або уточнюється (для уточнюючої податкової декларації)» загальної частини декларації.

Орджонікідзевська ОДПI

До змісту номеру