• Посилання скопійовано

Про адміністрування у 2011 році плати за використання інших природних ресурсів

Лист ДПАУ від 27.01.2011 р. №2131/7/15-0817

Про адміністрування у 2011 році плати за використання інших природних ресурсів

Суттєво. За спеціальне використання об'єктів тваринного світу (в тому числі рибальство, включаючи добування водних безхребетних тварин) справляється плата у порядку, визначеному КМУ.

! Платникам плати за використання інших природних ресурсів

Державна податкова адміністрація України у зв'язку з набранням чинності з 1 січня 2011 року Податковим кодексом України повідомляє порядок адміністрування плати за використання інших природних ресурсів у 2011 році.

Пунктом «ж» статті 39 Закону України від 25 червня 1991 року №1264-XII «Про охорону навколишнього природного середовища», із змінами і доповненнями, передбачено, що до природних ресурсів загальнодержавного значення належать, зокрема, дикі тварини, які перебувають у стані природної волі в межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, інші об'єкти тваринного світу, на які поширюється дія Закону України «Про тваринний світ» і які перебувають у державній власності, а також об'єкти тваринного світу, що у встановленому законодавством порядку набуті в комунальну або приватну власність і визнані об'єктами загальнодержавного значення.

Відповідно до статті 17 Закону України від 13 грудня 2001 року №2894-III «Про тваринний світ» (далі — Закон №2894-III), із змінами і доповненнями, спеціальне використання об'єктів тваринного світу в порядку ведення мисливського і рибного господарства здійснюється з наданням відповідно до закону підприємствам, установам, організаціям і громадянам права користування мисливськими угіддями та рибогосподарськими водними об'єктами. Спеціальне використання об'єктів тваринного світу здійснюється лише за відповідними дозволами чи іншими документами, що видаються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Статтею 18 Закону №2894-III передбачено, що за спеціальне використання об'єктів тваринного світу (в тому числі рибальство, включаючи добування водних безхребетних тварин) справляється плата у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

До 1 січня 2011 року плата за використання інших природних ресурсів була складовою частиною збору за спеціальне використання природних ресурсів, який належав до загальнодержавних податків і зборів відповідно до норм статті 13 Закону України від 25 червня 1991 року №1251-XII «Про систему оподаткування». З 1 січня 2011 року відповідно до Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі — Податковий кодекс) втратив чинність Закон України від 25 червня 1991 року №1251-XII «Про систему оподаткування».

Разом з тим пунктом 2 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу передбачено, що збори (плата, внески), не встановлені цим Кодексом як загальнодержавні або місцеві, але встановлені законодавчими актами України як обов'язкові платежі, до набрання чинності цим Кодексом справляються за правилами, встановленими цими законодавчими актами України, до набрання чинності законом про адміністративні послуги та іншими законами, що регулюватимуть справляння відповідних зборів (плати, внесків).

Отже, у 2011 році справляння плати за використання інших природних ресурсів продовжує здійснюватися згідно зі статтею 18 Закону України від 13 грудня 2001 року №2894-III «Про тваринний світ», із змінами і доповненнями, та постановами Кабінету Міністрів України від 6 квітня 1998 року №449 «Про затвердження Порядку справляння плати за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів і нормативів плати за їх спеціальне використання» (далі — Порядок №449) та від 25 січня 1996 року №123 «Про затвердження Тимчасового порядку справляння плати за спеціальне використання диких тварин». Зазначені правила застосовуватимуться до набрання чинності законом, що регулюватиме справляння цього платежу.

Справляння плати за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів здійснюється після отримання в установленому порядку користувачами квот на спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів (п. 6 Порядку №449).

Квоти спеціального використання водних живих ресурсів загальнодержавного значення на 2011 рік затверджені Наказом Державного комітету рибного господарства України від 23.12.2010 року №592 «Про розподіл лімітів на квоти спеціального використання водних живих ресурсів загальнодержавного значення у 2011 році», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2010 року за №1375/18670, який набрав чинності з 10.01.2011 року (копія додається).

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 64 Бюджетного кодексу України від 8 липня 2010 року №2456-VI до доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належить плата за використання інших природних ресурсів, що зараховується до міських бюджетів міст Києва та Севастополя, а відповідно до пункту 5 частини першої статті 66 Бюджетного кодексу України ця плата також належить до доходів бюджету Автономної Республіки Крим, обласних та районних бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

Зобов'язуємо довести цей лист до відома підпорядкованих структурних підрозділів для використання його у роботі та здійснення контролю за справлянням плати за використання інших природних ресурсів.

Також слід провести відповідну масово-роз'яснювальну роботу з платниками плати за використання інших природних ресурсів щодо порядку справляння платежів.

Заступник голови О. ЛЮБЧЕНКО

До змісту номеру