• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Державної митної служби України від 01.03.2011 р. №11/3-10.10/3339-ЕП

Рахунок-інвойс не містить підпису. Чи буде чинним такий документ? На це запитання знаходимо відповідь у коментованому листі ДМСУ від 01.03.2011 р. №11/3-10.10/3339-ЕП.

Справді, одним із документів, які необхідно мати при імпортуванні товару, є рахунок-фактура (інвойс) від нерезидента, а також переклад такого інвойса з печаткою вантажоотримувача. Фактично інвойс — це документ, який містить перелік товарів із зазначенням їх вартості, формальних особливостей (кольору, ваги тощо), умов поставки та відомостей про відправника-одержувача. Але оскільки за кордоном суб'єкти господарювання можуть працювати без печаток, то часто інвойси мають підпис, але не мають печатки. Або не мають ні підпису, ні печатки. I це нормальна практика, адже вантажовідправник і постачальник-нерезидент, з яким укладено ЗЕД-контракт, можуть перебувати в різних місцях, тому практикують так звані електронні інвойси без підпису і без печатки. Оскільки до компетенції наших митних органів не належить встановлення правил та порядку заповнення рахунків-фактур, а відповідно до ст. 34 МКУ і як зазначено в коментованому листі, «...в митній справі Україна додержується загальновизнаних у міжнародній практиці систем класифікації та кодування товарів, митних режимів, митної статистики, інших загальноприйнятих у світових митних відносинах норм і стандартів, а також забезпечує виконання міжнародних договорів України з питань митної справи, укладених в установленому законом порядку», то головний митний орган щодо цього питання звертається до міжнародної практики. Позаяк Рекомендацією ЄЕК ООН 2001 року №18 «Заходи щодо спрощення процедур міжнародної торгівлі»1 пропонується по можливості уникати нанесення від руки підписів або еквівалентних їм відміток на паперові документи (наприклад, на рахунки-фактури), то це означає, що міжнародна практика допускає використання рахунків (Invoice) без підпису особи.

1 Сам документ можна знайти за електронною адресою (http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?page=1&nreg=995_983).

А отже, складені нерезидентами рахунки (Invoice), що подаються під час здійснення митного контролю й оформлення товарів, можуть не містити підпису. Це, своєю чергою, не є підставою для відмови в митному оформленні товарів.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру