• Посилання скопійовано

Перші новинки цього року

Короткий огляд нової версії довідково-правових систем «Дінай»

Новий рік поставив перед бухгалтерами безліч нових складних завдань, пов'язаних з вивченням й впровадженням на своїх підприємствах нових норм Податкового кодексу. Природно, що такий інструмент, як комп'ютерна правова система, набув у цей період більшої актуальності. Адже за його допомогою бухгалтер гарантовано отримує не тільки усю необхідну, щоденно поновлювану, правову інформацію, а й широкі можливості швидкої та ефективної роботи з нею.

Компанія «Дінай», один із провідних виробників бухгалтерських довідково-правових систем, почала новий рік з презентації нової версії своїх програмних продуктів. Ключовим нововведенням став абсолютно змінений пошуковий модуль (мал. 1). Програмістами компанії розроблений унікальний алгоритм пошуку, що забезпечує рекордний час виконання будь-яких пошукових запитів у лічені секунди.

Найбільший інтерес представляє контекстний пошук нової версії систем «Дінай». Зручна форма пошукового запиту представляє досить широкі можливості. Так, пошук за словосполученням дозволяє знайти документи, у яких є всі задані слова, у строго визначеній послідовності. При цьому користувач може задати умову пошуку послідовності слів, що його цікавить, з допуском різних відмінків і закінчень.

Дуже цікаве ноу-хау пошуку за словосполученням від компанії «Дінай» — можливість визначати кількість проміжних слів у словосполученні, що шукається. Цей інструмент дозволяє не упустити документи, де слова, які шукаються, навіть при розділенні іншими словами, зберігають свій зміст, що поєднує їх у словосполучення. Наприклад, потрібно знайти документи, що містять фразу «відповідальність за порушення податкового законодавства». Якщо спробувати здійснити звичайний контекстний пошук, знайдеться маса зайвих документів, у яких ці слова містяться у довільному порядку. Якщо ж спробувати знайти документи, у яких є ця фраза у точній відповідності, у результати пошуку не потраплять ті з них, у яких зустрічається, наприклад, така фраза: «відповідальність юридичних осіб за порушення податкового законодавства» або: «відповідальність за порушення податкового та валютного законодавства», але ж саме тут може бути важлива інформація.

Звичайний контекстний пошук у новій версії систем «Дінай» передбачений у закладці «Пошук за окремими словами». З її допомогою можна знайти документи, у тексті яких є всі задані слова (логічний оператор «і») або будь-які із заданих слів (оператор «або»), або слова відсутні зовсім («крім»). Головне, що слова, які шукаються, можуть бути розташовані в абсолютно різних частинах тексту.

Однак контекстний пошук потрібний далеко не завжди — досить часто потрібно швидко знайти документ за мінімальною інформацією про нього, а іноді є необхідність розширити умови пошуку. Для всіх цих випадків у новій версії систем «Дінай» передбачено три рівні пошукового вікна (мал. 1). За замовчуванням відкривається перший рівень — простий пошук, що дозволяє знайти документи за номером або його частиною, приблизною або точною датою прийняття, словами з назви. Якщо ж простого пошуку недостатньо, можна скористатися розширеним пошуком, натиснувши клавішу «Додати реквізити документа». Другий рівень пошукового вікна, що відкрився, дозволить уточнити тип документа, орган його видання, дату реєстрації в Мін'юсті, відрегулювати участь у пошуку діючих документів і таких, що втратили чинність. А форма контекстного пошуку представлена в третьому рівні пошукового вікна, що відкривається натисканням клавіші «Додати в пошук слова з тексту». При цьому передбачена можливість зафіксувати саме той вигляд вікна, що зручний користувачеві в певний період.

Варто також зупинитися на ще одному досить серйозному вдосконаленні пошукових можливостей нової версії систем «Дінай» — повністю переробленому механізмі вибору типів і органів видання документів (мал. 1). Розробники створили спеціальні картки, які дозволяють за частиною слова (не менше 3-х букв) знайти потрібний тип або орган видання документа. Подвійним натисканням миші можна вибрати одну або кілька позицій, застосувавши до них логічні оператори «і», «або», «крім» (оскільки подвійного типу документа не буває, оператор «і» активний тільки при виборі органу видання).

Картка вибору органу видання заслуговує на особливу увагу. Кожен, хто стикається з законодавством, знає, яка безліч органів, що видають нормативно-правові акти, існує, як часто вони реструктуризуються й міняють свої назви, і наскільки складними бувають ситуації, коли потрібно знайти документи, видані певним органом у певний період. За допомогою спеціальної картки в системах «Дінай» знайти потрібний орган можна за фрагментом (не менше 3-х букв) з будь-якої частини його назви. Це дуже зручно у випадках, коли знаєш сферу відповідальності держоргану, але не впевнений у його назві. Наприклад, потрібно знайти документи, видані органом, що регулює сферу економіки. Вже за буквами «екон» знаходиться нині діюче Міністерство економічного розвитку й торгівлі України з усіма його попередниками. Крім того, у картку включені всі абревіатури й скорочені назви держорганів, що також значно спрощує їхній пошук. А для того, щоб користувачам не потрібно було пам'ятати всю історію трансформації всіх держорганів, розробники створили й інтегрували в картку вибору органів видання дуже зручний багаторівневий словник, у якому кожному держоргану підпорядковано всі його попередники. Це не тільки показує, як мінялися назви держорганів і яка з них актуальна зараз, але й дає можливість задати умову участі в пошуку документів, виданих як існуючим органом, так і кожним з його попередників, або всіма ними разом.

Ряд змін у новій версії систем «Дінай» торкнувся також вікна відкритого документа (мал. 2). «Структура документа» дозволяє швидко перейти до потрібної статті або пункту. Дуже зручно, у вигляді списку, що випадає, представлений механізм вибору редакцій документа: завжди видно, яка редакція відкрита, і є можливість швидко перейти до іншої редакції. Такі функції, як «Коментарі», «Посилання з документа» і «Посилання на документ», «Довідка» залишилися незмінними, але перейшли в праву панель інструментів. Власне вигляд документа також залишився колишнім: як і раніше, всі зміни, що відбувалися з документом з моменту його першої редакції, виділені зеленим кольором, останні зміни — червоним, гіперпосилання традиційно відзначені синім з підкресленням.

У завершення варто відзначити, що дизайн інтерфейсу також змінився. На головну панель інструментів додалися кнопки швидкого переходу до новинних і довідкових ресурсів, таких, як «Календар бухгалтера», «Нові документи» та ін. Структура інтерфейсу залишилася та ж, але зовнішній вигляд став набагато сучаснішим і приємнішим. Дуже зручні великі кнопки інструментів, а на головній панелі вони ще й оснащені підписами.

Одержати більш докладну інформацію про можливості нової версії систем «Дінай» і замовити безплатну демонстрацію можна на сайті розробника: www.dinai.com або за тел.: (044) 454-75-75.

До змісту номеру