• Посилання скопійовано

Що нового

Декларація з ПДВ за січень подаватиметься за старою формою

! Платникам ПДВ

У зв'язку з надходженням запитів від платників податків і органів ДПС щодо подання податкової звітності з ПДВ за січень 2011 року ДПАУ повідомляє.

Відповідно до пункту 49.18 та пункту 203.1 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) для платників податку на додану вартість, для яких звітним (податковим) періодом визначено календарний місяць, останнім днем подання податкової декларації з податку на додану вартість за січень 2011 року є 21 лютого 2011 року.

Згідно з пунктом 46.6 статті 46 Кодексу до визначення нових форм декларацій (розрахунків) чинними є попередні форми декларацій (розрахунків).

Враховуючи зазначене, до набрання чинності Наказом ДПАУ «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» є чинними форми податкової звітності з податку на додану вартість, затверджені наказом ДПАУ від 30.05.97 р. №166; наказом ДПАУ від 23.10.98 р. №499; наказом ДПАУ від 28.04.2009 р. №221; наказом ДПАУ від 12.05.2010 р. №350/17645.

Крім того, платники податку — переробні підприємства, які подаватимуть податкову декларацію за січень 2011 року згідно з формою, затвердженою наказом ДПАУ від 28.04.2009 р. №221, відповідно до пункту 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ суму податку на додану вартість, визначену у рядку 20 такої декларації, у повному обсязі повинні перерахувати до спеціального фонду державного бюджету.

Відповідно до пункту 201.15 статті 201 Кодексу платники податку щомісяця в терміни, передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць), у тому числі для яких цим розділом установлено звітний податковий період — квартал, подають органу ДПС копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних за такий період в електронному вигляді.

Наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1002 затверджено нову форму Реєстру виданих та отриманих податкових накладних.

Таким чином, копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних за січень 2011 року подаються за новою формою, затвердженою Наказом №1002.

Лист від 04.02.2011 р. №3065/7/16-1117.


Затверджено перелік побутових послуг, для надання яких потрібен патент

! СГД, що провадять діяльність з надання побутових послуг

ПКУ визначено, що платниками збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (що прийшов на заміну платі за торговий патент) є, зокрема, СГД, що провадять господарську діяльність з надання платних побутових послуг.

Перелік зазначених послуг затверджено КМУ Постановою №1258, яка набирає чинності з дня офіційного опублікування (незважаючи на те що в самому документі датою набрання чинності зазначено 1 січня 2011 р.).

Нагадаємо, що до 2011 року такий перелік уже був (затверджений Постановою КМУ від 27.04.98 р. №576), але приймався він на виконання ЗУ «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (від 23.03.96 р. №98/96-ВР), який з нового року втратив чинність.

Візуально новий перелік дещо збільшився порівняно з попереднім, але якщо придивитися уважніше до кодів виду послуг згідно з класифікатором «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування» (затверджено наказом МЕУ від 19.02.2002 р. №51), то виявиться, що все залишилося на тому самому рівні, що й раніше. Тобто коди ті самі, деталізовано лише назви послуг.

Наприклад, у новому переліку окремим рядком виділено такий вид діяльності, як обмін лому дорогоцінних металів на раніше виготовлені ювелірні вироби за кодом діяльності 01.100.12. Раніше цей код належав діяльності з виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням. Це не єдиний випадок.

Постанова Кабміну від 29.12.2010 р. №1258 чинна з 03.02.2011 р.


Затверджено нову форму розрахунку №1ДФ

! Платникам ПДФО, податковим агентам

Процес оновлення форм звітності триває. Дійшла черга й до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, тобто форми №1ДФ.

Починаючи зі звіту за I квартал 2011 р. податковий розрахунок треба подавати незалежно від того, чи виплачується дохід платнику податку протягом звітного періоду.

Оновлений розрахунок, як і раніше, подаватиметься протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

Зверніть увагу, що відповідно до п. 46.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податковий розрахунок має статус податкової декларації. А відображені в ньому суми податку набувають статусу узгоджених податкових зобов'язань податкового агента. Отже, у разі неповної чи несвоєчасної сплати податку до бюджету податковому агенту доведеться сплатити штраф та пеню згідно зі ст. 127 та ст. 129 ПКУ (пп. «ґ» п. 176.2 ПКУ). Але штрафи за період з 01.01.2011 р. по 30.06.2011 р. за порушення податкового законодавства до платників податку не застосовуються.

Наказ ДПА України від 24.12.2010 р. №1020 чинний з 01.04.2011 р.


Окремі питання застосування спеціального режиму обкладення ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПАУ роз'яснила деякі питання застосування спеціального режиму обкладення ПДВ, а саме:

1) питання про відповідальність суб'єктів спеціального режиму обкладення ПДВ. Зокрема, зазначено, якщо платник податків не сплачує суми самостійно визначеного грошового зобов'язання протягом строків, установлених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

— при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

— при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу;

2) про засвідчення копії свідоцтва про реєстрацію суб'єктом спеціального режиму оподаткування, яке подається установі банку.

Лист ДПАУ від 31.01.2011 р. №2510.


Якщо бракує комірок для порядкового номера Податкової накладної, їх можна додати

! Платникам ПДВ

Наказом ДПАУ від 21.12.2010 №969 затверджено нову форму податкової накладної. З метою більшої наочності, зручності заповнення та виключення помилок при написанні номерів рукописним способом форма передбачає наявність певної кількості комірок для цифрових реквізитів цього документа. Якщо номер договору містить більше шести розрядів, то платник податку має право додати потрібну кількість комірок.

Звертаємо увагу платників податку, що відсутність у відповідному полі податкової накладної комірок при заповненні правильних реквізитів не може бути підставою для визнання такої податкової накладної недійсною.

Департамент масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян ДПАУ.


НБУ роз'яснив порядок відкриття рахунків у зв'язку з набранням чинності Законом про ЄСВ

! Усім СГД

У листі НБУ від 18 січня 2011 року №25-111/111-931 роз'яснюються деякі питання відкриття банками рахунків клієнтів у зв'язку з набранням чинності Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Зокрема, зазначено, для того щоб норми Iнструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах не суперечили цьому Закону, НБУ підготував зміни до неї, а саме:

1) з Iнструкції буде вилучено вимогу про надання клієнтом для відкриття поточного рахунка копії документа, що підтверджує його реєстрацію у Фонді соцстрахування;

2) у переліку документів, що подаються для відкриття депозитного рахунка клієнта, копію документа про повідомлення органів Фонду соцстрахування про намір відкрити такий рахунок буде замінено на копію документа, який підтверджує взяття клієнта на облік в органі Пенсійного фонду.

Також у листі сказано, що норми Iнструкції нині є чинними у частині, що не суперечить законодавству.

Лист НБУ від 18.01.2011 р. №25-111/111-931.


ДПАУ вже знає, як визначатиме право на автоматичне відшкодування ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПАУ затвердила Порядок визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ.

Для отримання права на автоматичне бюджетне відшкодування сум ПДВ платник повинен відповідати одночасно критеріям, визначеним п. 200.19 ст. 200 розділу V Податкового кодексу.

Критерії оцінки платника, відповідність яким надає такому платнику право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування сум ПДВ, побудовані на аналізі даних його звітних показників та наявної податкової інформації.

Визначення відповідності платника податку зазначеним критеріям проводиться в автоматизованому режимі протягом 15 к. д. після граничного терміну подання звітності.

За результатами автоматизованого звіряння відповідності даних платника критеріям на автоматичне відшкодування центральний орган Державної податкової служби не пізніше 15-го к. д. після граничного терміну подання звітності формує два переліки платників податку:

1) перелік платників, що відповідають критеріям та мають право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ;

2) перелік платників, які не відповідають критеріям та не мають права на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ.

У разі невідповідності критеріям на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ, податкова протягом 17 к. д. після граничного терміну подання звітності повідомляє платника про невідповідність критеріям з наданням детального пояснення і розрахунків за критеріями, значення яких не дотримано (за формою згідно з дод. до Порядку).

Наказ ДПАУ від 25.01.2011 р. №42
набере чинності з дня опублікування (станом на 08.02.2011 р. не опублікований),
див. у наступних числах «ДК».


Митниця отримала свій порядок проведення невиїзних документальних перевірок

! Суб'єктам ЗЕД

КМУ затвердив Порядок проведення митними органами невиїзних документальних перевірок. Цей Порядок визначає основні вимоги щодо проведення перевірок, предметом яких є дані про своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплати податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено законом на митні органи.

Зазначимо, що невиїзна документальна перевірка митними органами (далі — перевірка) проводиться після пропуску товарів і транспортних засобів через митний кордон України згідно зі статтею 69 Митного кодексу України в разі:

1) виявлення ознак, що свідчать про можливе порушення податкового законодавства. Такі ознаки можуть виникати за результатами аналізу електронних копій ВМД, інформації, що стосується товарів, митне оформлення яких завершено, отриманої від суб'єктів ЗЕД та виробників таких товарів, з Iнтернету, наукової літератури, висновків акредитованих відповідно до законодавства експертів тощо;

2) надходження від уповноважених органів іноземних держав документально підтвердженої інформації про непідтвердження автентичності поданих митному органу документів щодо товарів, митне оформлення яких завершено, недостовірність відомостей, що в них містяться, а також запитів стосовно надання інформації про зовнішньоекономічні операції, які здійснювалися за участю суб'єктів ЗЕД — резидентів України.

Перевірка проводиться посадовими особами митного органу на підставі письмового розпорядження керівника митного органу (або особи, яка його заміщує) у приміщенні такого органу за умови надіслання платникові податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особистого вручення йому чи його уповноваженому представникові під розписку письмового повідомлення про дату початку та місце проведення перевірки. При цьому присутність платника податків під час проведення такої перевірки не є обов'язковою.

Слід зазначити, що під час проведення перевірки посадові особи митного органу не мають права:

1) перевіряти дані, які не є предметом перевірки;

2) вимагати від платника податків надання документів або будь-якої іншої інформації (перевірка проводиться на підставі уже наявних у митного органу даних, зокрема на підставі відомостей, зазначених у митних деклараціях та/або їхніх електронних копіях, а також належних до таких декларацій комплектах товаросупровідних документів);

3) розголошувати відомості про платника податків, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання такими особами службових обов'язків.

Під час проведення перевірки посадові особи митного органу, серед іншого, приймають рішення щодо правильності:

1) визначення кодів товарів згідно з УКТЗЕД, заявлених у митних деклараціях;

2) митної вартості товарів та країни походження;

3) підстав для звільнення від оподаткування;

4) своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних та інших платежів.

За результатами перевірки складається відповідний акт у двох примірниках, що підписується посадовими особами митного органу, які її проводили, та платником податків. При цьому рішення щодо правильності визначення заявлених у митних деклараціях кодів товарів згідно з УКТЗЕД, їх митної вартості та країни походження, підстав для звільнення від оподаткування тощо окремими документами не оформляються, а зазначаються в акті про проведення перевірки.

Постанова КМУ від 02.02.2011 р. №71
набере чинності з дня опублікування (станом на 08.02.2011 р. не опублікована),
див. у наступних числах «ДК».


Відповідальність сільгосппідприємства за нецільове використання суми ПДВ

! Сільгосппідприємствам

ДПАУ надала роз'яснення деяких пунктів Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках (затверджений постановою КМУ від 12.01.2011 р. №11).

ДПАУ зазначає, що відкрити спецрахунки в установах банку сільгосппідприємство зобов'язане протягом одного звітного періоду, після переходу на спецрежим оподаткування, подавши при цьому до банку копію свідоцтва про реєстрацію сільгосппідприємства як суб'єкта спецрежиму обкладення ПДВ, посвідченого в установленому порядку ДПС.

Платники ПДВ, які на момент набрання чинності Постановою КМУ від 12.01.2011 р. №11 були зареєстровані суб'єктами спецрежиму оподаткування, зобов'язані були відкрити такий рахунок в установі банку до 01.02.2011 р.

У разі виключення платника з реєстру суб'єктів спецрежиму оподаткування такий платник зобов'язаний закрити спецрахунок в установі банку протягом місяця.

Сума ПДВ, що підлягає сплаті (перерахуванню) сільгосппідприємством відповідно до податкової декларації за операціями з постачання вироблених (наданих) ним сільгосптоварів (послуг), перераховується таким підприємством з поточного рахунку на спецрахунок у строки, встановлені ст. 203 Податкового кодексу (протягом 10 к. д., наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п. 203.1 цієї статті для подання податкової декларації).

Щодо відповідальності сільгосппідприємства за нецільове використання суми ПДВ, то використання платником (посадовими особами платника) сум, не сплачених до бюджету внаслідок отримання (застосування) податкової пільги, не за призначенням та/або всупереч умовам чи меті її надання, додатково до штрафів, тягне за собою стягнення до бюджету суми податків, зборів (обов'язкових платежів), що підлягали нарахуванню без застосування пільги. Сплата штрафу не звільняє таких осіб від відповідальності за умисне ухилення від оподаткування (п. 123.2 ст. 123 Податкового кодексу).

Тож ДПАУ зобов'язує забезпечити:

1) своєчасне відкриття суб'єктами спецрежиму оподаткування спеціальних рахунків в установах банків;

2) своєчасне та в повному обсязі перерахування сум ПДВ суб'єктами спецрежиму оподаткування на спецрахунки;

3) контроль за цільовим використанням сум ПДВ, залишених суб'єктами спеціального режиму оподаткування у власному розпорядженні.

Лист ДПАУ від 24.01.2011 р. №1693/7/16-1417.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру