• Посилання скопійовано

ПДВ при продажу підрощеної птиці

Підприємство придбало молодняк курей для отримання і продажу яєць, але в процесі підрощення вирішено продати цю птицю — за ринковою вартістю, але менше від ціни придбання. Чи потрібно нараховувати ПДВ на різницю між вартістю придбання і продажу? Птиця обліковується на субрахунку 213 як молодняк птиці і до складу необоротних активів ще не переведена, амортизація птиці не нараховувалася і не відносилася на виробництво яєць.

Бухгалтерський облік

Особливості бухгалтерського обліку курей ми докладно розглядали в «ДК» №4/2020.

Основне стадо курей не обліковують у складі необоротних активів, не нараховують амортизацію, а, як і молодняк курей, обліковують на окремих субрахунках субрахунку 213.

ПДВ при продажу підрощеного молодняка курей

Базу оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначають виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (окрім окремих податків, зборів) (абз. 1 п. 188.1 ПКУ).

При цьому відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання:

товарів/послуг не може бути нижчою від ціни придбання таких товарів/послуг;

самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижчою від звичайних цін;

необоротних активів не може бути нижчою від балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни),

за винятком: товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню; газу, який постачається для потреб населення; електричної енергії, ціна на яку склалася на ринку електричної енергії.

У наведеній у запитанні ситуації підприємство планує продати підрощений молодняк курей. Тобто підприємство понесло витрати на підрощування молодняку, є приріст ваги. Тому фактично підприємство продає самостійно виготовлені товари. Таким чином, на наш погляд, ціну продажу для потреб абз. 2 п. 188.1 ПКУ слід порівнювати не з ціною придбання молодняка, а зі звичайною ціною.

Звичайна ціна — ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ (пп. 14.1.71 ПКУ). Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Таким чином, у наведеній ситуації, на наш погляд, ціну продажу слід порівнювати з ринковою ціною. Тож, якщо підприємство продаватиме за ринковими цінами, навіть якщо вони менші за собівартість молодняку курей, на наш погляд, донараховувати ПДВ не потрібно.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання. Наразі нам така думка не відома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру