• Посилання скопійовано

Облік ГО з фінансування робіт на розчищення завалів

ГО у межах грантового проєкту здійснювало розчищення завалів домоволодінь на території ведення бойових дій. Роботи виконували підрядники, яким сплачували за рахунок грантового фінансування. Як у бухобліку відобразити такі операції, якщо в акті приймання-передачі виконаних робіт із домоволодінням (акт підписували ГО, представник домоволодіння і підрядник) вартість послуг не зазначено, їх надавали абсолютно безкоштовно?

У наведеній ситуації роботи фактично виконував підрядник. Причому виконував він їх за плату, адже така плата надійшла від ГО. А фактичними отримувачами послуг були домоволодіння. Позаяк домоволодіння не сплачували вартість послуг, за них сплатила ГО, то для домоволодінь такі послуги були безкоштовні.

Таким чином, підрядник надав домоволодінням послуги, домоволодіння отримали послуги, ГО оплатила їх з отриманих грантових коштів. В обліку ГО це кошти цільового фінансування.

Тож в обліку ГО операції з отримання коштів цільового фінансування і їх витрачання відображають, наприклад, такими проведеннями:

— Д-т 311 К-т 48 — отримано кошти;

— Д-т 48 К-т 311 — перераховано кошти підряднику за виконані роботи.

Ці проведення ґрунтуються на нормах пп. 1.2 і 1.3 Наказу Мінфіну від 14.12.1999 №298 «Про порядок бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги».

Хоча, на наш погляд, якщо кошти відобразити у такому порядку, будуть проблеми з відображенням отримання і витрачання коштів у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Адже в такому Звіті слід показати суми визнаних у бухобліку доходів і витрат. А наведені вище проведення не впливають на бухгалтерські дохід і витрати неприбуткової організації (ГО), адже за такими проведеннями кошти в обліку ГО проходять транзитом.

Тому, на наш погляд, описані операції у бухобліку ГО доречніше відобразити такими проведеннями:

— Д-т 311 К-т 48 — отримано кошти гранту;

— Д-т 631 К-т 311 — перераховано кошти підряднику;

— Д-т 949 К-т 631 — показано витрати на суму перерахованих коштів;

— Д-т 48 К-т 718 — визнано дохід від отриманого гранту, в розмірі перерахованих коштів.

У фізосіб — власників домоволодінь доходу в сумі вартості наданих послуг не виникає на підставі пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру