• Посилання скопійовано

Продаж робіт з будівництва тимчасової споруди

Генпідрядник, будівельна організація виконує для замовника-забудовника будівельні роботи з будівництва житлового кварталу, оформляючи роботи актами КБ-2в та довідкою КБ-3. Генпідрядник отримав від забудовника замовлення на будівництво та монтаж тимчасової споруди (відділу продажу), яку можна переносити між об’єктами. Як продавати цю споруду — як окремо споруду й окремо роботи з монтажу чи як виконані будівельно-монтажні роботи?

На наш погляд, можливі обидва варіанти з будівництва і передачі тимчасової споруди:

1) за договором постачання генпідрядник продає, а замовник отримує тимчасову споруду, ціна якої визначається договором, плюс за окремим договором з монтажу чи за первісним договором постачання генпідрядник здійснює монтаж тимчасової споруди;

2) за договором будівельного підряду генпідрядник виконує комплекс будівельно-монтажних робіт, у межах якого здійснюються будівництво і монтаж тимчасової споруди. За таким договором передаються виконані будівельно-монтажні роботи. Окремо тимчасова споруда за накладною не передається.

Який із цих двох варіантів обрати, сторони вирішують самостійно.

Тобто це питання вирішується виключно договором між сторонами.

На наш погляд, для будівельного підприємства доречніше обирати другий варіант — виконання будівельно-монтажних робіт. Такі роботи, як зазначено у запитанні, оформляють актом КБ-2в і довідкою КБ-3. Окремо накладну на передачу тимчасової споруди не складають.

Перший варіант характерний для виробничих підприємств, вид господарської діяльності яких — виробництво модульних будинків. Такі будинки виробляють у власних виробничих цехах. Код КВЕД для такої діяльності — 25.11 «Виробництво будівельних металевих конструкцій і частин конструкцій».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру