• Посилання скопійовано

Суть справи

Декларація з прибутку: загальні правила
Перш ніж відображати у декларації з податку на прибуток результати операцій, які відбулися саме на вашому підприємстві, не зайвим буде згадати про загальні правила складання цієї декларації.

Звітування «єдинників» 4-ї групи за 2024 рік
Як та коли подавати декларацію з єдиного податку 4-ї групи ФОПам та юрособам? Який коефіцієнт індексації потрібно застосовувати щодо сільгоспугідь? Чи змінилася форма декларації та розрахунку частки доходів?

Стара індексація-2024: не можеш — не плати
Мінсоцполітики в листі від 04.01.2024 №2/0/214-24 (див. «ДК» №4/2024) знову роз’яснило щодо індексації зарплати у 2024 році. Зокрема, йшлося про суми індексації, які виникли станом на грудень 2022 року, та про визначення базового періоду для проведення індексації.

Чи може ПН підтвердити отримання товару?
За договором постачання підприємство-продавець відвантажило товари, виписало видаткову накладну та ПН. Але покупець ані накладних, ані товару не отримав, тому товар не оплачував. Причому на накладній постачальника немає підпису покупця про отримання. Хоча покупець відобразив ПК на підставі ПН продавця. Продавець стверджує, що позаяк покупець відобразив ПК, то він отримав товар, тож має його оплатити. Чи може ПН бути підтвердженням отримання товару?

Оренда паю: податки
У договорі оренди земельного паю прописано, що орендна плата виплачується орендодавцю в розмірі 5 000 грн або в еквіваленті вирощеної орендарем сільгосппродукції. Виплата орендної плати здійснюється в натуральній формі — зерном. Чи застосовувати коефіцієнт до ПДФО та ВЗ, якщо в договорі на вимогу орендодавця прописано не суму нарахування орендної плати, а суму до виплати 5 000 грн?

Передоплату прострочено: наслідки для покупця
ВС вважає, що продавець у разі прострочення попередньої оплати товару має право вимагати від покупця його оплати, сплати процентів за користування чужими коштами та інфляційних втрат, навіть якщо товар ще не було передано продавцем у власність покупця.

Працівник з інвалідністю не пройшов медкомісію
На підприємстві працює працівниця — особа з інвалідністю. У серпні 2022 року вона мала пройти комісію для підтвердження інвалідності, але не зробила цього, бо перебуває за кордоном та працює дистанційно. Чи враховується вона у норматив працевлаштування осіб з інвалідністю?

Придбання талонів і карток на пальне
Підприємство не має потреби та власних потужностей для зберігання пального, але його господарська діяльність передбачає роботу автотранспорту. У такому разі талони та паливні картки є дієвим інструментом для забезпечення пальним.

Як стягнути збитки за помилки у ПН?
Верховний Суд вважає, що факт непроведення перевірки за скаргою покупця та відсутність реєстрації ПН не є підставою для стягнення збитків з постачальника. Якщо ПН з помилками, то суд має з’ясувати дії обох сторін договору щодо їх виправлення.

Давню штрафну санкцію визнано частково
Підприємство-перевізник, платник податку на прибуток, у липні 2019 р. виставило штрафну санкцію за простій підприємству-замовникові відповідно до умов договору, визнавши дохід на суму 245 978 грн. Підприємство-замовник штрафу не визнало. У грудні 2019 р. підприємство подало позов до суду. У червні 2020 р. суд задовольнив позов частково, у сумі 167 729 грн. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи можливо провести виправлення у 2023 році?

До змісту номеру