• Посилання скопійовано

Оподаткування при виході підприємства зі складу ТОВ й отриманні частки коштами

Підприємство на ЄП групи 3 (5%) виходить зі складу учасників ТОВ (яке є збитковим), отримуючи свою частку коштами. Кошти повертатимуться частинами протягом року. Які податкові наслідки для підприємства? Чи треба враховувати повернуту суму вкладу в річний обсяг доходу підприємства?

Дивіденди?

Однозначної відповіді на це запитання немає.

Наприклад, в ІПК ДПСУ від 22.10.2021 №3984/ІПК/99-00-18-04-03-06 сказано який платіж вважається в подібному випадку дивідендами.

Дивіденди — це платіж, що здійснюється юрособою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку (пп. 14.1.49 ПКУ).

Для потреб оподаткування до дивідендів прирівнюються виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юрособою на користь її засновника та/або учасника — нерезидента України у зв’язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юрособою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юрособою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юрособи (абз. 4 пп. 14.1.49 ПКУ).

На цій підставі в ІПК виснували, що виплата у грошовій або негрошовій формі, яка здійснюється юрособою на користь її засновника та/або учасника — нерезидента України у зв’язку з виходом такого учасника зі складу господарського товариства, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юрособи, прирівнюється до дивідендів.

Тобто дивідендами є виплата у розмірі поверненого внеску, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку. Фактично це сума поверненого внеску, яка перевищує внесок до статутного капіталу. Виходить, якщо повертається внесок у сумі, яка не перевищує початкового внеску до статутного капіталу, це не є дивідендами.

Наприклад, у наведеній у запитанні ситуації ТОВ є збитковим. Це означає, що виплата буде в розмірі, який не перевищує початкового внеску. Тобто така виплата не буде дивідендами.

Оподаткування

Далі в цій самій ІПК зазначається про включення дивідендів до складу оподатковуваного доходу. Обґрунтування таке.

Згідно з п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку — юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Підпунктом 10 п. 292.11 ПКУ визначено, що до складу доходу платника єдиного податку не включаються дивіденди, отримані платником єдиного податку — юрособою від інших платників податків, оподатковані у порядку, визначеному ПКУ.

Відповідно до пп. 57.1-1.7 ПКУ авансові внески не справляються/не нараховуються на суми операцій, які для потреб оподаткування прирівнюються до дивідендів відповідно до абзаців четвертого — сьомого пп. 14.1.49 ПКУ.

Таким чином, отримані юрособою — платником єдиного податку від емітента корпоративних прав дивіденди, не оподатковані у порядку, визначеному ПКУ, включаються до складу доходу платника єдиного податку.

Тобто, якщо платіж прирівнюється до дивідендів, ТОВ не сплачує з нього авансових внесків. І тоді дивіденди включаються до складу оподатковуваного доходу підприємства платника ЄП.

Ми з таким висновком згодні. Якщо платіж є дивідендами, то так і є. Але ж як бути з тією частиною платежу, яка дивідендами не є?

В ІПК ДПСУ від 22.10.2021 №3984/ІПК/99-00-18-04-03-06 про це нічого не сказали.

Гляньмо іншу консультацію податківців — ІПК ГУ ДПС у Рівненській області від 08.11.2023 №4037/ІПК/17-00-04-03-10.

Там зазначено: якщо вартість майна на момент виходу зі складу учасників юрособи є вищою за вартість такого майна на момент внесення його до статутного фонду, то додатна різниця у вартості такого майна має бути включена до складу доходу платника єдиного податку третьої групи.

Тобто, якщо підприємство платника ЄП групи 3 отримує кошти у розмірі, який не перевищує внеску до статутного капіталу ТОВ, такі кошти не включаються до складу оподатковуваного доходу підприємства. ЄП з суми таких коштів не сплачується. Такі кошти не враховуються при підрахунку річного ліміту доходу платника ЄП групи 3.

Але для уникнення непорозумінь із податковими органами може бути доречно отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру