• Посилання скопійовано

Що нового

Уряд відновив подання звітності резидентів «Дія Сіті»

!  Резидентам «Дія Сіті»

Кабмін визнав такою, що втратила чинність, свою Постанову від 29.03.2022 №382 «Деякі питання функціонування правового режиму Дія Сіті у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні». Скасованою постановою було визначено, що:

на період дії воєнного стану та до 1 числа календарного місяця, наступного за місяцем припинення чи скасування воєнного стану, положення п. 2, 4 — 6 ч. 1 ст. 9 Закону №1667 не застосовуються;

до 1 січня календарного року, що настає за роком, наступним за роком припинення чи скасування воєнного стану, подання резидентом «Дія Сіті» звіту про відповідність та незалежного висновку, що передбачені ст. 13 зазначеного Закону, не вимагається.

Натомість новоприйнятою постановою визначено, що у 2024 році резиденти «Дія Сіті», що набули такий статус до набрання чинності цією постановою:

не втрачають статус резидента «Дія Сіті» за результатами подання звіту про відповідність та/або незалежного висновку;

не подають початковий звіт про відповідність та/або незалежний висновок.

Постанова КМУ від 13.02.2024 №163
чинна з 17.02.2024


Збитки водним ресурсам у заповідниках коштують більше

!  Усім

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило зміни до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, затвердженої наказом Міндовкілля від 20.07.2009 №389.

Зокрема, Методику доповнено положенням, відповідно до якого збитки, заподіяні в результаті забруднення та/або засмічення вод, самовільного користування водними ресурсами у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду з урахуванням їх особливої природоохоронної цінності, збільшуються в 1,5 разу.

Наказ Міндовкілля від 25.01.2024 №94
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 21.02.2024 офіційно не опублікований


Оновлено Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

!  Бухгалтерам

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 №4.

Зміни є редакційними. Зокрема, уточнено, що юридична особа під час подання розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ в рядку 033 (а не 032, як тепер) заголовної частини розрахунку. Також підкориговано розділ 4 Порядку щодо заповнення додатків до розрахунку.

У додатку 1 до Порядку «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» додано новий рядок 81 «Особи, які мають спеціальне звання Бюро економічної безпеки України».

У розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку запроваджено нові ознаки доходів фізичних осіб 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни) та внесено редакційні правки щодо ознак доходів фізичних осіб 111, 112, 156, 189, 193 відповідно до чинних норм податкового законодавства.

Необхідність внесення змін до Порядку зумовлена прийняттям законів:

від 01.12.2022 №2823-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України»,

від 10.06.2023 №3157-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування сум, на які зменшено (прощено) борг фізичної особи в результаті реструктуризації зобов’язання за споживчим кредитом під час воєнного стану»,

від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Наказ Мінфіну від 26.12.2023 №720
чинний з 16.02.2024


Коли держдопомога для спортивної інфраструктури є допустимою

!  СГ

Кабмін затвердив критерії оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання для провадження діяльності, пов’язаної із спортивною інфраструктурою.

Ці критерії застосовуються Антимонопольним комітетом для проведення оцінки допустимості державної допомоги, яка надається суб’єктам господарювання з метою сприяння господарській діяльності, пов’язаній із спортивною інфраструктурою, та встановлюють умови, за яких держдопомога є допустимою для конкуренції, відповідність яким не є підставою для її надання та отримання.

Критерії не застосовуються до держдопомоги:

що надається для провадження експортної діяльності, яка безпосередньо пов’язана з обсягом експорту, створенням і функціонуванням мережі розповсюдження або іншими поточними витратами, пов’язаними з експортною діяльністю;

надання якої зумовлене виконанням отримувачем держдопомоги — іноземним СГ обов’язкової вимоги мати головний офіс на території України (мати філію та/або представництво на території України на дату отримання держдопомоги в розпорядження дозволяється);

надання якої залежить від зобов’язання отримувача держдопомоги використовувати товари вітчизняного виробництва.

До категорій отримувачів держдопомоги за цими критеріями належать СГ, які одночасно:

не перебувають у скрутному становищі;

провадять діяльність, пов’язану з інфраструктурою, що використовується для пропонування та/або реалізації товарів (робіт, послуг) на ринку (економічну діяльність).

Постанова КМУ від 13.02.2024 №161
чинна з 17.02.2024


Канабіс легалізовано — але тільки медичний

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.02.2024 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) для використання у навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, виробництва наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів з метою розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування».

Згідно із Законом обіг конопель для медичних цілей, продуктів їх переробки, рослинної субстанції канабісу допускається у навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, виробництві (виготовленні) наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів для подальшого застосування у медичній практиці відповідно до встановлених вимог, за умови забезпечення контролю та простежуваності на всіх етапах такого обігу.

Простежуваність обігу конопель для медичних цілей, продуктів їх переробки, рослинної субстанції канабісу, вироблених (виготовлених) із них лікарських засобів забезпечується шляхом:

застосування кондиційного і сертифікованого насіння для культивування конопель для медичних цілей, придбаного у порядку, встановленому КМУ;

маркування унікальним електронним ідентифікатором кожної рослини конопель для медичних цілей, кожної партії продуктів їх переробки та кожної одиниці фасованої продукції, у тому числі рослинної субстанції канабісу, а також лікарських засобів, виготовлених із них в умовах аптеки за рецептом лікаря або на замовлення лікувально-профілактичних закладів з дотриманням вимог законодавства про лікарські засоби;

забезпечення відпуску особам лікарських засобів, вироблених (виготовлених) із конопель для медичних цілей чи рослинної субстанції канабісу, виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептом, виданим у порядку, встановленому МОЗ;

функціонування електронної інформаційної системи обліку вирощених рослин конопель для медичних цілей, переміщення таких рослин, продуктів їх переробки, рослинної субстанції канабісу, вироблених (виготовлених) із них лікарських засобів на всіх етапах обігу.

З дня набрання чинності цим Законом та до 01.01.2028 встановлюється нульова квота на ввезення рослин канабісу, наркотичних засобів, психотропних речовин, вироблених (виготовлених) з рослин канабісу, крім:

їх ввезення з метою використання у науковій та науково-технічній діяльності;

ввезення рослинної субстанції канабісу для виробництва (виготовлення) лікарських засобів та готових лікарських засобів, внесених до Державного реєстру лікарських засобів;

ввезення насіння та садивного матеріалу конопель.

Закон України від 21.12.2023 №3528-IX
чинний з 16.02.2024 і вводиться в дію 16.08.2024


БЕБ підключили до електронної системи у сфері будівництва

!  Будівельникам

Кабмін вніс зміни до Порядку ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, затвердженого постановою КМУ від 23.06.2021 №681, додавши до переліку користувачів електронного кабінету Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва Бюро економічної безпеки.

Через електронний кабінет посадової особи Бюро економічної безпеки здійснюється:

доступ до відомостей (даних), внесених до Реєстру будівельної діяльності електронної системи;

отримання статистичних даних;

листування з користувачами електронної системи, держателем та технічним адміністратором.

Постанова КМУ від 13.02.2024 №166
чинна з 16.02.2024


За одне порушення — більше одного заходу впливу

!  Суб’єктам ринку фінпослуг

Нацбанк затвердив зміни до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу до установ за порушення законодавства з питань фінансового моніторингу, затвердженого постановою НБУ від 28.07.2020 №106.

Згідно зі змінами вимоги цього Положення поширюються на страховиків (перестраховиків), страхових (перестрахових) брокерів, кредитні спілки, ломбарди, інші фінансові установи, реєстрацію чи ліцензування яких здійснює Нацбанк, операторів поштового зв’язку, які надають фінансові платіжні послуги та/або послуги поштового переказу, та/або послуги зі здійснення валютних операцій, операторів платіжних систем, філії або представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які надають фінансові послуги на території України, інших юросіб, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але надають окремі фінансові послуги.

Водночас із Положення виключено норми, відповідно до яких:

за одне порушення не може бути застосовано більше одного заходу впливу;

угода про врегулювання наслідків вчинення порушення законодавства у сфері запобігання та протидії може бути укладена в разі виявлення НБУ у діяльності установи порушень законодавства у сфері запобігання та протидії, за які відповідно до ч. 5 ст. 32 Закону про фінмоніторинг та цього Положення передбачено застосування заходу впливу у вигляді накладення штрафу, розрахункова сума якого становить 200 000 гривень і більше.

Постанова НБУ від 09.02.2024 №19
чинна з 15.02.2024


Нацбанк актуалізував валютні обмеження у сфері страхування

!  Страховикам

Нацбанк вніс чергові зміни до Постанови НБУ від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» — цього разу актуалізував положення щодо обмежень на валютні операції у сфері страхування.

Змінами, зокрема, внесено уточнення щодо нових класів страхування, нових вимог до капіталу платоспроможності та мінімального капіталу, установлених Положенням про встановлення вимог щодо забезпечення платоспроможності та інвестиційної діяльності страховика, затвердженим постановою НБУ від 29.12.2023 №201. Крім того, термінологію приведено у відповідність до Закону про страхування.

Також приведено у відповідність до Закону про фінпослуги та Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2023 №199, вимоги щодо бездоганної ділової репутації для цілей перебування у переліку страховиків, які мають право здійснювати операції з перестрахування з перестраховиками-нерезидентами.

Постанова НБУ від 16.02.2024 №22
чинна з 20.02.2024


НКЦПФР уточнила дії профучасників ринків капіталу щодо санкцій

!  Профучасникам ринків капіталу

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Рішення НКЦПФР від 13.10.2015 №1707 «Щодо порядку виконання учасниками ринків капіталу рішень Ради національної безпеки і оборони України про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», якими уточнила дії професійних учасників ринків капіталу щодо забезпечення виконання рішень РНБО про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), уведених в дію відповідними указами Президента.

Рішення НКЦПФР від 01.02.2024 №130
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 21.02.2024 офіційно не опубліковане


Азартні ігри будуть під цілодобовим моніторингом

!  Організаторам азартних ігор

Кабмін затвердив Порядок функціонування Державної системи онлайн-моніторингу.

Цей Порядок визначає механізм функціонування, експлуатації, технічний супровід, перелік користувачів Державної системи онлайн-моніторингу (далі — Система) та обсяг прав доступу для різних користувачів Системи, порядок взаємодії Системи, організаторів азартних ігор і КРАІЛ.

Функціональними можливостями Системи, зокрема, є:

безперешкодна цілодобова в режимі реального часу передача та прийом даних з можливістю обробки, обліку, накопичення та зберігання інформації про кожну операцію з прийняття ставки, повернення ставки, виплату виграшу (призу), здійснену виплату, інші операції, пов’язані з організацією та проведенням азартних ігор, форму розрахунків з гравцями та валовий дохід організатора азартних ігор;

контроль достовірності інформації;

створення цілодобового автоматизованого централізованого сховища даних, до якого надходить інформація від організаторів азартних ігор, що передається до Системи у неперсоналізованому вигляді, крім випадків, визначених Законом про держрегулювання азартних ігор;

забезпечення доступу користувачів Системи до електронного кабінету після проходження ними процедури авторизації та автентифікації з використанням засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу та процедуру авторизації;

автоматизована фіксація всіх дій користувачів Системи;

забезпечення конфіденційності персональних даних гравців;

контроль загального відсотка виграшу гральних автоматів;

ідентифікація операцій про прийняті та повернені ставки, виплачені виграші (призи), операцій з обміну коштів на ігрові замінники гривні, обміну ігрових замінників гривні на кошти, здійснені виплати та інші операції, пов’язані з організацією та проведенням азартних ігор, інформацію про які надіслано до Системи;

фіксація операцій у розрізі типу, суми операції, форми здійснення розрахунків тощо;

дистанційне відключення гральних автоматів;

інше.

Постанова КМУ від 16.02.2024 №171
чинна з 20.02.2024


Вимоги до додаткового звіту суб’єкта аудиторської діяльності щодо страховика

!  Аудиторам, страховикам

Нацбанк затвердив Положення про вимоги до додаткового звіту суб’єкта аудиторської діяльності щодо страховика та порядку його подання.

Це Положення встановлює:

вимогу подання додаткового звіту суб’єкта аудиторської діяльності щодо страховика за 2023 рік;

вид завдання, за результатами виконання якого надається додатковий звіт суб’єкта аудиторської діяльності щодо страховика за 2023 рік, та вимоги до такого звіту;

порядок подання суб’єктом аудиторської діяльності додаткового звіту суб’єкта аудиторської діяльності щодо страховика за 2023 рік до Нацбанку.

Крім того, внесено відповідні зміни до Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2023 №199.

Постанова НБУ від 15.02.2024 №20
чинна з 17.02.2024

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру