• Посилання скопійовано

Єдиний податок: розрахунки із власниками

Індивідуальна податкова консультація ДПСУ від 14.10.2024 №4800/ІПК/99-00-04-03-03 ІПК

Суттєво. У разі зменшення статутного капіталу за рахунок земельних ділянок така операція для платника єдиного податку прирівнюється до продажу такого майна.

!  ЮО — платникам ЄП 3-ї групи

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Товариства щодо окремих питань зменшення статутного капіталу юридичною особою — платником єдиного податку третьої групи та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі — Кодекс), у межах компетенції повідомляє.

Товариство повідомило, що є платником єдиного податку третьої групи. Власником Товариства внесено до статутного капіталу грошові кошти у розмірі 2 600 000 грн. На балансі підприємство має земельні ділянки на суму 2 560 000 грн, які знаходяться у власності більше 12 місяців та здані в оренду іншій юридичній особі — платнику єдиного податку 4-ї групи.

Власник прийняв рішення щодо зменшення частки статутного капіталу за рахунок земельних ділянок на суму 2 560 000 грн.

Товариство, посилаючись на отриману індивідуальну податкову консультацію, просить надати консультацію з таких питань:

1. Чи вірно розуміє Товариство з вищевикладеної інформації, що дохід не виникає тому що:

земельні ділянки використовуються більше 12 місяців;

сума коштів від продажу дорівнює залишковій вартості ділянок?

Щодо зазначеного питання

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулює Кодекс (п. 1.1 ст. 1 Кодексу).

Відповідно до пункту 5.3 статті 5 розділу I Кодексу інші терміни, що застосовуються у Кодексі і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Визначення правового статусу товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, порядок їх створення, діяльності та припинення, права та обов’язки їх учасників визначаються Законом України від 06.02.2018 №2275-VIII«Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» зі змінами та доповненнями (далі — Закон №2275).

Згідно зі статтею 12 Закону №2275 розмір статутного капіталу товариства складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у національній валюті України.

Розмір частки учасника товариства у статутному капіталі товариства може додатково визначатися у відсотках. Розмір частки учасника товариства у відсотках повинен відповідати співвідношенню номінальної вартості його частки та статутного капіталу товариства.

Зменшення статутного капіталу Товариства визначено нормами статті 19 Закону №2275.

Товариство має право зменшити свій статутний капітал. У разі зменшення номінальної вартості часток усіх учасників товариства співвідношення номінальної вартості їхніх часток повинно зберігатися незмінним (частини перша, друга статті 19 Закону №2275).

Таким чином, порядок створення, діяльності та припинення, права та обов’язки учасників товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю регулюються Цивільним кодексом України та Законом №2275, а не податковим законодавством.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено главою 1 розділу XIV Кодексу.

Відповідно до підпункту 2 пункту 292.1 статті 292 Кодексу доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, уключаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) період у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 статті 292 Кодексу.

Пунктом 292.6 статті 292 Кодексу визначено, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Платники єдиного податку третьої групи — юридичні особи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пунктів 44.2, 44.3 статті 44 Кодексу (пункт 296.1 статті 296 Кодексу). Такий облік ведеться за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (пункт 44.2 статті 44 Кодексу).

Порядок визнання доходів та їх класифікація здійснюється відповідно до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 №290 (далі — П(С)БО), яке поширюється на підприємства, організації та інші юридичні особи незалежно від форм власності.

Згідно з П(С)БО дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Відповідно до підпункту 8 пункту 292.11 статті 292 Кодексу до складу доходу, визначеного статтею 292 Кодексу, не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника.

Підпунктом 14.1.90 пункту 14.1 статті 14 Кодексу визначено, що корпоративні права — права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Згідно з підпунктом 14.1.49 пункту 14.1 статті 14 Кодексу дивіденди — платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку, є дивідендом.

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються, зокрема, виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника — нерезидента України у зв’язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юридичною особою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юридичною особою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи.

Пунктом 292.2 статті 292 Кодексу визначено, що при продажу основних засобів юридичними особами — платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

У бухгалтерському обліку земельні ділянки та капітальні витрати на поліпшення земель, не пов’язані з будівництвом, класифікуються як основні засоби (пункт 5 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 №92 (зі змінами і доповненнями) (далі — П(С)БО 7). Придбані (створені) основні засоби (у тому числі земельні ділянки) зараховуються на баланс підприємства/установи за первісною вартістю (пункт 7 П(С)БО 7).

Залишкова вартість — різниця між первісною (переоціненою) вартістю необоротного активу і сумою його накопиченої амортизації (зносу) (пункт 4 П(С)БО 7). При цьому вартість земельних ділянок не є об’єктом для нарахування амортизації в бухгалтерському обліку (пункт 22 П(С)БО 7). Як наслідок, земельні ділянки не мають залишкової вартості.

Таким чином, зі змісту звернення, у разі зменшення статутного капіталу на суму 2 560 000 грн за рахунок земельних ділянок замість грошових коштів, як зазначено у зверненні, що були внесені власником Товариства, то така операція для платника єдиного податку прирівнюється до продажу такого майна. У разі продажу земельної ділянки як окремого об’єкта власності Товариство включає до складу доходів усі надходження коштів, отримані від продажу такої земельної ділянки у звітному періоді (кварталі) їх отримання.

Слід зазначити, що кожен конкретний випадок має розглядатися з урахуванням усіх суттєвих обставин та первинних документів.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).

До змісту номеру