• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК ДПСУ від 20.09.2024 №4542/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК

Чайові офіціанту: правила обліку й оподаткування

Доплата за добре виконану роботу або надану послугу, яка призначається безпосередньо працівникові, а не його роботодавцю, дуже стимулює. А що про неї треба знати бухгалтеру?

Насправді загальних правил або, тим більше, прописаного в законі обов’язку сплати чайових немає. Проте у кожній країні є свої неписані правила чайових. Саме тому декого це явище трохи нервує; вони переймаються питанням, скільки і як треба дати чайових, аби було не замало і не забагато, аби в очах інших це виглядало пристойно.

Деякі власники закладів навіть зазначають суму або відсоток чайових у рахунку.

Форма сплати також залежить від правил закладу. Наприклад, якщо чайові зазначені в рахунку, то їх, як і сам рахунок, ви можете сплатити за допомогою платіжної картки. Утім, здебільшого в Україні чайові сплачуються готівкою і безпосередньо офіціантові.

Ну, і згадаймо третє неписане правило: насправді чайові платять не лише офіціантам. Від них (як подяки за добре виконану роботу або відмінний сервіс) не відмовиться жоден працівник. Тому в цій статті мова піде про заклади харчування. Але все, що у ній написано, стане у пригоді у будь-якій сфері господарювання.

Якщо чайові сплачено безпосередньо офіціантові

З того, що ми зазначили вище, можна зробити висновки, що є дві схеми сплати чайових:

1) клієнт — офіціант;

2) клієнт — заклад — офіціант.

Ну, тобто збирати чайові може як сам бенефіціар (офіціант), так і заклад, у якому він працює і який потім виплачує ці чайові офіціантові разом із зарплатою. Ось у розрізі цих двох схем ми цю операцію і розглянемо.

Про першу схему йдеться у нещодавній ІПК від ДПСУ №4542/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК (див. «ДК» №41/2024).

Податківці наголошують: у цьому разі дохід у вигляді чайових отримується фізособою (офіціантом) від іншої фізособи (відвідувача), тобто без залучення юрособи (закладу). І з цього випливають усі наступні висновки:

— у касі закладу ці чайові не оприбутковуються;

— у бухобліку закладу ці чайові не зазначаються;

— податки та ЄСВ з цих чайових заклад не сплачує.

Тобто податківці надали абсолютно лояльну для роботодавця консультацію, з якою ми цілком погоджуємося і можемо лише вітати.

Але дохід є дохід. Тому обов’язку сплати ПДФО та ВЗ не уникнути. І сплатити їх доведеться офіціантові!

ДПСУ роз’яснює: з метою оподаткування така фізособа (офіціант) зобов’язана подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року та самостійно сплатити податкові зобов’язання з ПДФО і ВЗ, визначені у такій декларації.

Чайові з картки клієнта на картку офіціанта

Про дещо екзотичний поки що (але досить поширений за кордоном) вид сплати чайових на рахунок офіціанта за допомогою платіжної картки йдеться в ІПК ДПСУ від 12.01.2023 №35/ІПК/99-00-24-03-03-06. У ній податківці наполягають: у разі отримання фізособою (офіціантом) доходу у вигляді чайових на власну картку через POS-термінал від інших фізосіб (відвідувачів) сума такого доходу включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інший дохід та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах.

Утім, екзотикою в Україні є лише те, що в цій операції застосовується термінал (прості перекази «з картки на картку» практикуються вже дуже давно).

Важливий нюанс, на якому треба наголосити: попри те що згадані POS-термінали надає офіціантам роботодавець, ці гроші він (роботодавець) не отримує. Кошти, сплачені через POS-термінал відвідувачами як чайові, не входять до основного рахунку замовлення, а переказуються на банківський рахунок офіціанта, який за допомогою присвоєного ID-коду ідентифікується терміналом для зарахування коштів.

Тому, позаяк, знову ж таки, зазначений дохід отримується фізособою (офіціантом) від іншої фізособи (відвідувача), з метою оподаткування така фізособа (офіціант) зобов’язана подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року та сплатити ПДФО і ВЗ, визначені у такій декларації.

Якщо чайові зазначено в рахунку

Про це податківці писали і раніше, зокрема в ІПК ДФС від 17.07.2019 №3311/ІПК/07-16-12-03-10.

Ось тут є два варіанти залежно від того, як буде оплачено цей рахунок: готівкою чи платіжною карткою.

Якщо оплата була карткою.

Тоді кошти потраплять на рахунок закладу. Тож оприбутковувати їх у касі не потрібно, проте чек РРО (щодо оплати всього рахунку) відвідувачу треба надати обов’язково.

Якщо оплата була готівкою.

Тоді сума чайових потрапить і до каси закладу. Тобто буде оприбуткована разом із виручкою від реалізації страв та послуг.

Спільне у цих двох варіантах одне: отримана сума чайових потрапить до доходу закладу, але вона ж потрапить і до витрат закладу з оплати роботи офіціанта. Тобто, по суті, сума чайових стане часткою зарплати офіціанта. З усіма належними наслідками.

Бухгалтерський облік

Як зазначено у п. 7 П(С)БО 15, дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається без вирахування наданих знижок, повернення раніше проданих товарів та непрямих податків і зборів (ПДВ, акцизного збору тощо). Таким чином, чайові з доходу не вилучають.

Тому в бухгалтерському обліку заклад відображає чайові у складі всієї суми виручки записом Д-т 361 К-т 701,703.

І їх суму включають до складу витрат такого підприємства під час нарахування зарплати: Д‑т 93 К-т 661. Не забуваймо утримати зі суми чайових ПДФО та ВЗ, а ще — нарахувати «зверху» ЄСВ коштом роботодавця, адже ці чайові — частина фонду оплати праці.

Від себе додамо: застосовувати таку позицію податківців, наведену в ІПК №3311/ІПК/07-16-12-03-10 треба дуже обережно. Адже у підсумку нарахування цих чайових відбудеться в середині та наприкінці місяця. А коли працівник отримує ці чайові?

Якщо того самого дня, коли клієнт їх сплатив, то така виплата й оформлена має бути як виплата зарплати (проведення Д-т 661 К-т 301) і з неї треба сплатити ПДФО, ВЗ та ЄСВ (Д-т 65, 64 К-т 311). При цьому ПДФО та ВЗ можна сплатити й наступного дня (адже зарплата виплачується зі суми виручки, яка була в касі), а ось ЄСВ треба сплатити того самого дня (звісно, якщо немає переплати). Працівник у підсумку отримає суму чайових уже після утримання з неї податків. Але докладніше про це далі.

ПДВ та податок на прибуток.

Як частина доходу у вигляді виручки за реалізовані готові страви та/або послуги з обслуговування відвідувачів, чайові оподатковуватимуться податком на прибуток і ПДВ на загальних підставах.

При цьому ПКУ не передбачено коригувань у разі отримання чайових, які надалі враховуються у заробітній платі працівників. Отже, такі операції впливають на фінансовий результат оподаткування лише за правилами бухобліку, які було наведено вище.

Єдиний податок.

Ми вважаємо, що платник ЄП (як юрособа, так і підприємець) включає до суми оподатковуваного доходу всю суму коштів, отриманих від клієнта (включаючи і розмір чайових) згідно із зазначеною в рахунку сумою.

При цьому, спираючись на думку податківців, наведену вище, можна зробити такий висновок: подальша виплата працівникові таких чайових є витратами суб’єкта господарювання на оплату праці, їх розмір не зменшує суму доходу «єдинника», яка підлягає оподаткуванню.

ПДФО та військовий збір.

З огляду на те що чайові фактично є винагородою офіціанта, їх сума є об’єктом оподаткування ПДФО як заробітна плата (ставка податку становить 18%). Крім того, такі доходи є об’єктом оподаткування військовим збором.

ЄСВ.

Також на суму чайових роботодавець нараховує ЄСВ за ставкою 22% (або 8,41%, якщо працівник є особою, що має інвалідність).

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру