• Посилання скопійовано

З якої дати починаємо платити за оренду землі?

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 01.08.2024 №3937/ІПК/99-00-04-01-04/ІПК

Суттєво. Обов’язок справляння орендної плати за землю виникає з дня державної реєстрації права оренди ділянок, якщо інше не встановлено умовами договорів.

!  Орендарям землі

Державна податкова служба України на звернення Товариства щодо сплати орендної плати за землю, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у межах компетенції повідомляє.

Товариство без надання підтвердних документів поінформувало про визнання його 20.05.2024 переможцем земельних торгів у формі електронного аукціону з продажу права оренди на 2 (дві) земельні ділянки та про підписаня 29.05.2024 з органом місцевого самоврядування договорів оренди землі (далі — Договори, Ділянки).

Товариство, посилаючись на норми чинного законодавства та витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в яких зазначена дата державної реєстрації права оренди Ділянок — 04.06.2024 (далі — Витяги); дата рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень — 07.06.2024, просить надати роз’яснення, з якої дати виникає податковий обов’язок зі справляння орендної плати за землю за Договорами:

з початку місяця, в якому укладено Договори, — з 01.05.2024;

з дати укладання Договорів — з 29.05.2024;

з початку місяця, в якому зареєстровані Договори, — з 01.06.2024;

з дати державної реєстрації Договорів — з 04.06.2024;

з дати прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень — з 07.06.2024.

Оскільки до звернення не додано копії Договорів та Витягів, що не дає змоги в повній мірі індентифікувати фактичну сутність обставин, стосовно яких виникла практична необхідність отримання індивідуальної податкової консультації, то Товариству надається роз’яснення загальних норм податкового законодавства.

Відповідно до п. 288.1 ст. 288 Кодексу підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (абзац перший п. 287.1 ст. 287 Кодексу).

Офіційним визнанням і підтвердженням державою факту набуття відповідного права, у тому числі права оренди земельної ділянки, є державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 126 Земельного кодексу України).

Орендар земельної ділянки зобов’язаний, зокрема, приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, але не раніше державної реєстрації відповідного права оренди (ст. 25 Закону України «Про оренду землі»).

Таким чином, у Товариства обов’язок справляння орендної плати за землю виникає з дня державної реєстрації права оренди Ділянок, якщо інше не встановлено умовами Договорів.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру