• Посилання скопійовано

Заплатили одному нерезиденту, товар доставив інший: що з ПДВ?

Індивідуальна податкова консультація ДПСУ від 02.09.2024 №4299/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК

Суттєво. За операцією нерезидента з постачання послуги з доставки товару отримувач такої послуги зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну ПН.

!  Суб’єктам ЗЕД

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо податкових наслідків з ПДВ в описаній у зверненні ситуації та, керуючись статтею 52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариством укладено зовнішньоекономічний контракт на поставку товару (обладнання) з нерезидентом. Товар був оплачений Товариством на умовах 100% передоплати. Доставка товару на митну територію була здійснена іншим нерезидентом за замовленням нерезидента-постачальника. Оплату вартості доставки Товариство здійснило після отримання товару згідно з інвойсом, виставленим постачальником.

З огляду на викладене Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання: чи повинно Товариство нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ та оформити податкову накладну на вартість доставки товару на митну територію України?

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Пунктом 44.1 статті 44 глави 1 розділу II ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим пункту 44.1 статті 44 глави 1 розділу II ПКУ.

Правові основи оподаткування ПДВ установлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з підпунктами «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 розділу V ПКУ розташоване на митній території України.

Під постачанням послуг, відповідно до підпункту 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ, розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Пунктами 186.2 — 186.4 статті 186 розділу V ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається за місцем реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або за місцем фактичного надання відповідних послуг.

Місцем постачання послуг, пов’язаних з рухомим майном, є місце фактичного їх постачання (підпункт 186.2.1 пункту 186.2 статті 186 розділу V ПКУ).

Місцем постачання послуг, зазначених у пунктах 186.3 і 186.3-1 статті 186 розділу V ПКУ, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання.

Місцем постачання послуг, крім операцій, зазначених у пунктах 186.2, 186.3 і 186.3-1 статті 186 розділу V ПКУ, є місце реєстрації постачальника (пункт 186.4 статті 186 розділу V ПКУ).

Отже, порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.

Таким чином, з метою застосування правил оподаткування ПДВ до операції нерезидента з постачання Товариству тих чи інших послуг необхідно чітко ідентифікувати фактичну сутність здійснюваної операції та встановити належність послуг, що отримуються Товариством, до відповідної категорії послуг, визначених пунктами 186.2 — 186.4 статті 186 розділу V ПКУ.

Особливості оподаткування ПДВ послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, визначено у статтях 180 і 208 розділу V ПКУ.

Згідно з пунктом 180.2 статті 180 розділу V ПКУ особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг, крім випадків, установлених статтею 208-1 розділу V ПКУ.

Згідно з пунктом 208.2 статті 208 розділу V ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку або за ставкою 7 відсотків для послуг, визначених абзацами четвертим — шостим підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 розділу V ПКУ, на базу оподаткування, визначену згідно з пунктом 190.2 статті 190 розділу V ПКУ.

При цьому отримувач послуг — платник податку у порядку, визначеному статтею 201 розділу V ПКУ, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту у встановленому порядку.

Така податкова накладна підлягає обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН).

Відповідно до пункту 208.3 статті 208 розділу V ПКУ, якщо отримувача послуг зареєстровано як платника податку, сума нарахованого податку включається до складу податкових зобов’язань декларації за відповідний звітний період.

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм ПКУ, опису питання і фактичних обставин, наявних у зверненні, ДПС повідомляє.

У разі якщо зазначена у зверненні послуга (зокрема, послуга з доставки товару) належить до категорії послуг, пов’язаних з рухомим майном, що визначені підпунктом 186.2.1 пункту 186.2 статті 186 розділу V ПКУ, то місцем постачання такої послуги є місце фактичного її постачання. Якщо місце фактичного постачання послуги визначено на митній території України, то операція нерезидента з постачання такої послуги Товариству є об’єктом оподаткування ПДВ. Якщо місце фактичного постачання послуги визначено за межами митної території України, то операція нерезидента з постачання такої послуги Товариству не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Якщо зазначена у зверненні послуга належить до категорії послуг, визначених пунктом 186.3 статті 186 розділу V ПКУ, то місцем постачання такої послуги вважається місце, в якому її отримувач зареєстрований як суб’єкт господарювання. Оскільки отримувачем послуги є Товариство, то операція нерезидента з постачання такої послуги Товариству є об’єктом оподаткування ПДВ.

За операцією нерезидента з постачання послуги Товариству, яка є об’єктом оподаткування ПДВ, Товариство як отримувач такої послуги від нерезидента зобов’язане нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

Якщо зазначена у зверненні послуга не відноситься до категорії послуг, визначених у пунктах 186.2, 186.3 і 186.3-1 статті 186 розділу V ПКУ, то місцем постачання такої послуги є місце реєстрації постачальника. Оскільки постачальником послуги є нерезидент, який зареєстрований за межами митної території України, то операція нерезидента з постачання такої послуги Товариству не є об’єктом оподаткування ПДВ.

У разі виникнення необхідності визначення належності послуги до тієї чи іншої категорії послуг та визначення коду для такої послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі — ДКПП), платник податку може звернутися до ДП «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем», яке є розробником ДКПП, за адресою: 79008, м. Львів, вул. Кривоноса, 6.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 глави 3 розділу ІІ ПКУ).

До змісту номеру