• Посилання скопійовано

30+ питань* платників податків щодо звітності в режимі Дія Сіті. Частина ІІ

Інформаційний лист Державної податкової служби України від 19.04.2024 №4/2024

Суттєво. Четвертий інформаційний лист є продовженням (другою частиною) першого цьогорічного інформаційного листа і містить нову порцію відповідей на запитання резидентів «Дія Сіті».

!  Резидентам «Дія Сіті»

Цей інформаційний лист присвячено окремим питанням, що виникають у процесі застосування платниками податків режиму Дія Сіті, особливостям оподаткування, подання та заповнення звітності, зокрема Додатка ДІЯ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, тощо.

* Питання отримані від платників податків та наводяться практично в їх редакції.

Цей лист носить інформаційний характер, не є індивідуальною податковою консультацією, оскільки не базується на особливостях фактичних обставин операцій конкретного платника податку. Інформаційний лист ґрунтується на положеннях чинного законодавства України та практики його застосування, які можуть змінитися в майбутньому.

Кожен платник податків у порядку, визначеному статтями 52 та 53 Податкового кодексу України, може звернутися до контролюючого органу з наведенням фактичних обставин операцій та наданням відповідних матеріалів для отримання індивідуальної податкової консультації.

Термінологічний словник, основні скорочення

ВЗ — військовий збір;

Додаток ДІЯ — Додаток ДІЯ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі — Декларація), форма якої затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за №1415/27860 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 20.02.2023 №101) зі змінами;

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

Закон №1667 — Закон України від 15 липня 2021 року №1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»;

ЄП — єдиний податок;

Кодекс — Податковий кодекс України;

КБК — код бюджетної класифікації;

ПДВ — податок на додану вартість;

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб;

ПЗ — програмне забезпечення;

ПнВК — податок на прибуток на особливих умовах у режимі Дія Сіті;

ТОВ — Товариство;

ФОП — фізична особа — підприємець.

І. Питання щодо порядку оподаткування окремих операцій резидентів Дія Сіті податком на прибуток підприємств та ПДВ

1.1. Питання щодо перехідних операцій. Підприємство надало послуги нерезиденту в липні 2023 року, перебуваючи в статусі платника єдиного податку, оплата за послуги надійшла в січні 2024 року, коли підприємство перебувало в статусі платника податку на особливих умовах. Як цю операцію відобразити в податковому обліку? Чи буде тут податок на особливих умовах 9%?

Оскільки положення пп. 137.10.4.4 пп. 137.10.4 п. 137.10 ст. 137 Кодексу застосовується для операцій, які були здійснені платником податку, який вже мав статус резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, то сума погашеної дебіторської заборгованості, яка була сформована до набуття статусу резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, не збільшує об’єкт оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

1.2. Резидент Дія Сіті з 15.02.2022, на податку на особливих умовах з 01.07.2022, надає it-послуги нерезиденту. за умовами договору оплата щомісячна, протягом 365 днів, на рахунок банку в Україні. Але замовник — нерезидент — боржник, станом на 31.12.2023 борг більше 365 днів.

Питання: чи потрібно показувати суму боргу в Дод. ДІЯ? Якщо так, то згідно з якою статтею ПКУ? В якій графі додатка відобразити? Показувати суму боргу всю і ту яка виникла до набуття резидентства Дія Сіті?

Положення пп. 137.10.4.4 пп. 137.10.4 п. 137.10 ст. 137 Кодексу передбачають сплив терміну за операціями, які були здійснені платником податку, який вже мав статус резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

У рядку 24 Додатка ДІЯ відображається загальна вартість майна (робіт, послуг), які надані резидентами Дія Сіті — платниками податку на особливих умовах іншим особам.

Показник рядка 24 Додатка ДІЯ включає в себе значення показників рядків 24.1 — 24.4 Додатка ДІЯ, в яких відображається вартість наданого майна (робіт, послуг) у розрізі окремих категорій осіб.

У рядку 24.2 Додатка ДІЯ зазначається сума вартості майна (робіт, послуг), наданих особам — резидентам та нерезидентам, що не є резидентами Дія Сіті — платниками податку на особливих умовах, за договором, який передбачає виплату компенсації вартості такого майна (робіт, послуг), за умови що зарахування коштів від такого продажу (надання) на рахунки резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, відкриті в українських банках, здійснюється після 365 календарних днів, наступних за днем, визначеним у пп. 135.2.1.10 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 розділу ІІІ Податкового кодексу України.

При цьому вказується тільки та сума боргу, яка виникла щодо операцій, що відбувалися у періоді перебування платника на спеціальному режимі оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

1.3. На підприємстві виникла дебіторська заборгованість за надані у 2020 році послуги. З другого кварталу 2023 року підприємство набуло статус резидента Дія Сіті на особливих умовах.

Питання 1. Чи потрібно цю «застарілу» дебіторську заборгованість відобразити у Додатку ДІЯ до декларації на прибуток за 2023 рік, якщо так, то в якому рядку?

Питання 2. Як потрібно буде відобразити суму списання цієї заборгованості у Додатку ДІЯ, коли вона буде визнана безнадійною та списана?

Дебіторська заборгованість, яка була сформована до набуття статусу резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, не збільшує об’єкт оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах при закінченні терміну в 365 днів з дня здійснення операції з надання послуг, за якою виникла така заборгованість.

У разі прощення такої дебіторської заборгованості вказана сума розглядається як безповоротна фінансова допомога, надана на користь осіб, які не є резидентами Дія Сіті.

Отже, у разі прощення дебіторської заборгованості, яка виникла у платника до переходу на спеціальний режим оподаткування Дія Сіті, сума такої заборгованості включається до бази оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах як сума фінансової допомоги, наданої особі, яка не є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, яка не підлягає поверненню.

1.4. Як рахується 50% «обмежень» по розрахункам з платниками єдиного податку у 2024 році — по оплаті чи по нарахуванню?

Під об’єкт оподаткування підпадають суми виплачених коштів чи переданого майна у зв’язку з придбанням майна, робіт, послуг (крім роялті) у платників єдиного податку протягом податкового (звітного) року в розмірі понад 20 відс. починаючи з 2025 року (для 2024 — 50 відс.) суми витрат від будь-якої діяльності, визначених за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний (податковий) період.

1.5. Які податкові наслідки при передачі обладнання гіг-спеціалісту за гіг-контрактом, в якому прописано, що обладнання використовується тільки для роботи та повертається резиденту після закінчення дії гіг-контракту?

Для резидента Дія Сіті, який обрав сплату податку на прибуток підприємств на особливих умовах, вартість обладнання, що передається гіг-спеціалісту в якості інструменту (засобу) виконання робіт (надання послуг) без переходу права власності на таке обладнання (передбачає його повернення), зокрема, у випадку, якщо така передача на користь гіг-спеціаліста відбувається за договором позички у строкове використання, а також вартість послуги з оренди обладнання без висування вимог щодо компенсації її вартості гіг-спеціалістом (на безоплатній основі) не включаються до бази оподаткування резидента Дія Сіті таким податком.

1.6. Резидент Дія Сіті має забезпечити згідно із законом України спеціаліста необхідними засобами праці. В гіг-контракті прописано, що резидент надає спеціалісту для виконання завдань резидента ноутбук — без переходу права власності на нього, з умовою повернення у разі припинення гіг-контракту та з компенсацією вартості ноутбука у разі його пошкодження. В такій ситуації чи виникатиме об’єкт оподаткування ПДВ по даній операції безоплатного користування ноутбуком гіг-контрактером у потребах самого резидента ДС?

Якщо платник податку здійснює операції з безоплатної передачі фізичним особам комп’ютерної техніки без переходу права власності на таку комп’ютерну техніку від платника до фізичної особи (передбачає повернення комп’ютерної техніки), зокрема, якщо така передача відбувається за договором позички у строкове користування, то така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ у розумінні пп. «а» п. 185.1 ст. 185 Кодексу, оскільки така операція не відповідає поняттю операції з постачання товарів, визначеному пп. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

1.7 Ситуація: ТОВ Дія Сіті, платник на особливих умовах за ставкою 9% уклало договір про надання послуг з ТОВ нерезиденту Дія Сіті. В договорі не зазначено чітких термінів розрахунків. Розрахунок (грошовий переказ) за договором відбувся протягом 60 днів з дня складання акта про надання послуг.

Питання. Відповідно до пп. 135.2.1.10 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу вартість майна (робіт, послуг), наданих особі, що не є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, за договором, який передбачає виплату компенсації вартості такого майна (робіт, послуг), крім продажу (надання) майна (робіт, послуг) після отримання оплати або за умови, що зарахування коштів від такого продажу (надання) на рахунки резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, відкриті в українських банках, здійснюється протягом 365 календарних днів, наступних за днем: ...в) оформлення в письмовій формі (у паперовому або електронному вигляді) акта, рахунка (інвойса) або іншого документа, що засвідчує їх надання, якщо предметом операції є надання робіт, послуг, прав інтелектуальної власності та/або інших майнових або немайнових прав.

Що в даному випадку є визначальним при визначенні об’єкта оподаткування: умови договору чи терміни, в які відбуваються розрахунки? Чи буде таке постачання послуг вважатися об’єктом оподаткування, якщо розрахунок відбувся у термін менше ніж 365 днів?

У разі якщо сплата за надані роботи (послуги) була здійснена до настання терміну в 365 днів, то операції з надання таких робіт (послуг) не є об’єктом оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

При отриманні оплати за надані роботи (послуги) після спливу терміну в 365 днів, вартість такої операції є базою оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

1.8. Чи потрібно включати в рядок 24.2 Додатка ДІЯ суму заборгованості від клієнтів на момент подання декларації, по якій минув термін 365 днів після факту реалізації (виписці акту, наданих послуг), якщо резидент Дія Сіті лише 3 місяці є платником податку на особливих умовах і дана заборгованість виникла, коли підприємство не було резидентом Дія Сіті на загальній системі оподаткування?

У рядку 24 Додатка ДІЯ відображається загальна вартість майна (робіт, послуг), які надані резидентами Дія Сіті — платниками податку на особливих умовах іншим особам.

У рядку 24.2 Додатка ДІЯ вказується вартість майна (робіт, послуг), наданого(их) у тому числі особі, що не є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, за договором, який передбачає виплату компенсації вартості такого майна (робіт, послуг), за умови що зарахування коштів від такого продажу (надання) на рахунки резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, відкриті в українських банках, здійснюється після 365 календарних днів, наступних за днем, визначеним у пп. 135.2.1.10 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 розділу III Кодексу.

При цьому вказується лише та сума заборгованості, по якій сплинув термін 365 днів, яка виникла у платника у періоді, коли він вже мав статус резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

Щодо питання оподаткування ПДВ згідно з п. 186.3 гіг-контрактів з нерезидентом, то останнє — сформульовано некоректно. Отже, для надання відповіді платнику необхідно у запиті надати опис цієї ситуації.

ІІ. Питання щодо порядку оподаткування ПДФО операцій резидентів Дія Сіті на особливих умовах

2.1. Чи весь ПДФО, утриманий з доходів гіг-спеціалістів, перераховується на рахунок за кодом 11011200 (винагорода, оплачувана перерва, разова матдопомога, регулярна матдопомога, лікарняні)?

ПДФО при нарахуванні заробітної плати працівникам, які перебувають із резидентом Дія Сіті у трудових відносинах, сплачується на бюджетні рахунки, відкриті на ім’я територіальних громад за кодом класифікації доходів бюджету 11011200 (ПДФО із доходів спеціалістів резидента Дія Сіті), ПДФО при нарахуванні оплачуваної перерви, яка не передбачена гіг-контрактом, разової матдопомоги, регулярної матдопомоги, лікарняних сплачується на бюджетні рахунки, відкриті на ім’я територіальних громад за кодом класифікації доходів бюджету 1010400 (податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших, ніж заробітна плата).

Див. ЗІР.

2.2. Як вірно рахувати середньооблікову кількість працівників (згідно з інструкцією статистики враховувати працівника у відпустці за власний рахунок, у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років чи не враховувати)? Як правильно рахувати розмір середньої місячної винагороди за місяць — по нарахованій чи виплаченій заробітній платі?

З цим питанням слід звернутись до Міністерства цифрової трансформації України, оскільки питання належить до компетенції останнього.

2.3. Як рахувати середню зарплату у звіті про відповідальність: за касовим методом чи за методом нарахування?

Відповідь на ці запитання можуть надати лише Міністерство економіки України й Міністерство соціальної політики України.

2.4. Щорічна оплачувана перерва є складовою винагороди відповідно до умов гіг-контракту. Таким чином, оподаткування при виплаті щорічної оплачуваної перерви, як складової винагороди, становить ПДФО 5% та ВЗ 1,5%. Правильно?

Щорічна оплачувана перерва, якщо є:

складовою винагороди відповідно до умов гіг-контракту, оподатковується за ставкою податку на доходи фізичних осіб 5 відс. та ВЗ 1,5 відс.;

не складовою винагороди, то за ставкою ПДФО 18 відс. та ВЗ — 1,5 відсотка.

Див. ЗІР.

2.5. Роботодавці — резиденти Дія Сіті зарплату працівників не індексують, вірно? В них вже встановлений середній рівень такої зарплати та обов’язок періодично підвищувати її розмір.

Відповідь на ці запитання з огляду на компетенцію ЦОВВ можуть надати Міністерство економіки України, Міністерство соціальної політики України.

2.6. Компанія — резидент Дія Сіті відповідає вимогам, визначеним п. 2, 3 частини першої, п. 10 частини другої ст. 5 Закону України від 15.07.2021 №1667-ІХ. У штаті є мобілізований співробітник, якому щомісячно виплачується оподаткована матеріальна допомога. З наведеної ситуації прошу роз’яснити:

1. За якою ставкою ПДФО оподатковувати щомісячну матеріальну допомогу?

Щомісячна матеріальна допомога оподатковується ПДФО за ставкою 18 відсотків.

2. Чи є щомісячна матеріальна допомога базою для нарахування ЄСВ? Якщо так, то в якому розмірі?

Судячи з описаної ситуації, виплата має систематичний характер та як наслідок — підпадає під категорію «Інші заохочувальні та компенсаційні виплати» (пункт 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати). У такому випадку зазначена виплата входить до фонду оплату праці та відтак сплачується ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску (якщо виконуються вимоги, визначені п. 2, 3 частини першої, п. 10 частини другої ст. 5 Закону України від 15.07.2021 №1667-ІХ).

3. З якою ознакою доходу відображати щомісячну матеріальну допомогу в звіті 4-ДФ?

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб у додатку 4ДФ до податкового розрахунку матеріальна допомога відображається за ознакою доходу 169.

2.7. Цікавить, чи потрібно у місяці невиконання критеріїв резиденту Дія Сіті самотужки (за свій кошт) сплатити усіх 18% ПДФО із усієї суми виплат (доходів) спеціалістів резидента Дія Сіті, що він виплатив протягом такого календарного місяця, і при цьому не буде із самих доходів спеціалістів жодних утримань ПДФО?

2.8. Хотілось би отримати чітку відповідь на питання розрахунку податків з виплат найманим працівникам резидента ДС у тих періодах, коли резидент не відповідав умовам, та на який рахунок повинно було сплачуватись ПДФО? Чи буде вважатись податковим боргом ПДФО, сплачений не на той КБК?

Відповіді на ці запитання будуть включені до інформлиста пізніше (після узгодження з Міністерством фінансів України).

2.9. У місяці набуття статусу резидента Дія Сіті було нараховано заробітну плату штатним працівникам. При авансі було утримано податки за загальними ставками. Виплата за другу половину місяця відбулась у місяці, наступному за місяцем нарахування заробітної плати, і цей другий місяць водночас є місяцем наступним, згідно із Законом про Дія Сіті, з якого рахуються критерії.

Питання. При виплаті заробітної плати за другу половину місяця та при виконанні критеріїв у такому місяці потрібно здійснити перерахунок ЄСВ для штатних працівників і перерахувати ЄСВ з мінімалки? Чи буде тоді виникати переплата з ЄСВ? Чи ЄСВ буде в такому місяці (наступному за місяцем набуття статусу резидента) таки сплачено за повними ставками з усієї нарахованої з/п, оскільки ця з/п нарахована за попередній місяць (в якому критерії не рахувались, бо це місяць набуття статусу резидента Дія Сіті)?

У місяці набуття статусу резидента Дія Сіті ЄСВ сплачується у повному розмірі, оскільки критерії визначені, зокрема, підпунктами 2, 3 частини першої ст. 5 Закону України від 15.07.2021 №1667-ІХ, починають розраховуватися з наступного місяця після набуття статусу резидента Дія Сіті.

2.10. Підприємство стало резидентом Дія Сіті в лютому. 10 лютого було підписано гіг-контракт із спеціалістом. 7 березня гіг-спеціаліст іде на лікарняний, та потрібно порахувати їй допомогу по вагітності і пологах. Жодних нарахувань і виплат винагороди такому спеціалісту не було здійснено. У гіг-контракті прописана оплата погодинна, у валюті. Гривневий еквівалент винагороди за надані послуги, згідно з гіг-контрактом, має розраховуватись по курсу, погодженому сторонами та зафіксованому в акті. Оскільки жодного акта не було підписано сторонами, не має розрахункового періоду, яким чином порахувати допомогу по вагітності і пологах гіг-спеціалісту?

Відповідь на питання можна отримати з огляду на компетенцію ЦОВВ від Міністерства економіки України, Міністерства соціальної політики України.

2.11. За якою ставкою ПДФО оподатковується дохід гіг-спеціаліста у вигляді щорічної оплачуваної перерви, яка згідно з гіг-контрактом включається у винагороду гіг-спеціаліста за відповідний період надання послуг та виплачується у складі такої винагороди?

Щорічна оплачувана перерва як складова винагороди відповідно до умов гіг-контракту оподатковується за ставкою податку на доходи фізичних осіб 5 відс. та ВЗ 1,5 відс., якщо не є складовою винагороди, то за ставкою податку на доходи фізичних осіб 18 відс. та ВЗ 1,5 відсотка.

Див. ЗІР.

До змісту номеру