• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК ДПСУ від 22.03.2024 №1527/ІПК/99-00-21-02-02

Реклама у фейсбуці: чи оподатковувати?

Суб’єкт господарювання (юрособа, ФОП, фізособи, що провадять незалежну професійну діяльність) виплачує нерезидентові дохід за виготовлення та поширення реклами у Фейсбуку. Чи потрібно утримувати податок на доходи нерезидентів?

Чи потрібно утримувати податок на доходи нерезидентів?

Перелік доходів, які оподатковуються цим податком, наведено в пп. 141.4.1 ПКУ. Серед цього переліку немає такого виду доходу, як виготовлення та розповсюдження реклами.

Щоправда, у пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ зазначено: оподатковуються також «інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення».

Тобто якщо доходи, які резидент виплачує нерезидентові, не наведені у переліку пп. 141.4.1, у підпунктах від «а» до «й», то за підпунктом «к» такі доходи, якщо вони надані від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, оподатковуються податком на доходи нерезидентів, крім доходів, наведених далі у пп. «к».

Нерезидент, який виробляє і поширює рекламу у Фейсбуку, не провадить господарської діяльності на території України. Він її виробляє в тій країні, резидентом якої є, з території такої країни і поширює рекламу.

Хоча щодо цього можуть бути й інші думки. Наприклад, для рекламних послуг місцем постачання є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований суб’єктом господарювання (пп. «б» п. 186.3 ПКУ). Якщо отримувачем є резидент України, то й місце постачання таких послуг — територія України. Але поняття місця постачання стосується оподаткування ПДВ, а не податку на доходи нерезидентів. Тому, на наш погляд, це поняття в описаній ситуації застосовувати недоречно.

Тож, на наш погляд, в описаній ситуації нерезидент не є таким, що провадить господарську діяльність на території України. А отже, на підставі всього наведеного вище, на наш погляд, підстав для утримання податку на доходи нерезидентів немає.

Але навіть якщо вважати, що в описаній ситуації нерезидент провадить господарську діяльність на території України, то слід прочитати продовження фрази пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ. Там сказано: «…крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента».

Тобто, якщо нерезидент надав резидентові послуги, дохід від них, який виплачується резидентом нерезидентові, не оподатковується податком на доходи нерезидента.

Виходить, з якого боку не зайти, дохід від послуг реклами не оподатковується податком на доходи нерезидентів.

Такий самий висновок читаємо і в ІПК ДПСУ від 22.03.2024 №1527/ІПК/99-00-21-02-02 (див. «ДК» №18/2024).

Як це питання вирішувалося до 01.01.2022?

З 01.01.2022 Законом України від 03.06.2021 №1525-IX з ПКУ вилучено пп. 141.4.6, згідно з яким резиденти, зокрема ФОПи, фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, або суб’єкти господарювання (юрособи чи ФОПи), які обрали спрощену систему оподаткування, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний кошт.

Тобто до 01.01.2022 норма про оподаткування податком на доходи нерезидентів послуг реклами була. Але тепер її вже немає.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру