• Посилання скопійовано

Щодо питань оподаткування операцій з придбання цінних паперів у нерезидента

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 02.11.2023 №3886/ІПК/99-00-21-02-02-06

Суттєво. Прибуток нерезидента від продажу резиденту ЦП, що знаходяться в обігу на фондовій біржі, яка включена до Переліку №675, не є об’єктом оподаткування податком на доходи нерезидента з джерелом його походження з України.

!  Покупцям ЦП у нерезидентів

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо питань оподаткування операцій з придбання цінних паперів у нерезидента та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, банк розглядає можливість здійснення операцій купівлі цінних паперів, емітованих державним казначейством США. Цінні папери планується придбати у банка-нерезидента. Такі цінні папери можуть бути як у власному портфелі банку-нерезидента на продаж, так і продаватися банком як торговцем цінними паперами за заявками клієнтів. Покупку планується здійснити шляхом укладання генеральної угоди купівлі цінних паперів з контрагентом та без укладання біржової угоди.

Згідно з даними Бюлетеня Федеральної резервної системи зазначено, що цінні папери емітовані держказначейством США і знаходяться в обігу на фондовій біржі.

У зв’язку із викладеним вище заявник запитує:

1. Чи підлягає оподаткуванню податком на доходи нерезидента з джерелом походження з України, прибуток, отриманий банком-нерезидентом від здійснення операцій з продажу банку цінних паперів, емітованих держказначейством США?

2. На підставі яких первинних документів має визначатись прибуток нерезидента від операцій з продажу цінних паперів емітованих держказначейством США?

3. Чи необхідно відображати такий прибуток в додатку ПН до декларації з прибутку підприємств?

4. Які документи необхідні для підтвердження інформації, що такі цінні папери знаходяться в обігу на фондовій біржі?

5. Чи повинен банк-нерезидент надати довідку про резидентність для застосування норм Конвенції між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів про уникнення подвійного оподаткування?

6. Чи розповсюджується дія абзацу другого пп. «е» пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу на оподаткування прибутків від операцій з цінними паперами, емітентами яких є виключно резиденти України, або дія цих норм також розповсюджується на оподаткування прибутків від операцій з цінними паперами іноземних емітентів?

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Кодексу (п. 1.1 ст. 1 Кодексу).

Відповідно до пунктів 5.1 — 5.3 ст. 5 Кодексу поняття, правила та положення, установлені Кодексом та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених ст. 1 Кодексу. У разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням Кодексу, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення Кодексу. Інші терміни, що застосовуються у Кодексі і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Особливості оподаткування доходів нерезидентів визначено п. 141.4 ст. 141 Кодексу.

Відповідно до пп. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Кодексу резидент, у тому числі фізична особа — підприємець, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, або суб’єкт господарювання (юридична особа чи фізична особа — підприємець), який обрав спрощену систему оподаткування, або інший нерезидент, який провадить господарську діяльність через постійне представництво на території України, які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у пп. 141.4.1 п. 141.4, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.4 — 141.4.5 та 141.4.11 цього пункту) їх суми та за їх рахунок, що сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Вимоги цього абзацу не застосовуються до доходів нерезидентів, що отримуються ними через їх постійні представництва на території України.

Підпунктом «е» пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу встановлено, що до доходів нерезидента з джерелом походження з України відноситься, зокрема, прибуток від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження таких інвестиційних активів:

цінних паперів, деривативів або інших корпоративних прав у статутному капіталі юридичних осіб резидентів, крім тих, що знаходяться в обігу на фондовій біржі, що входить до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до підпункту «а» підпункту 141.4.11 пункту 141.4 статті 141 цього Кодексу;

акцій, корпоративних прав, часток в іноземних компаніях, організаціях, утворених відповідно до законодавства інших держав (іноземні юридичні особи), крім тих, що знаходяться в обігу на фондовій біржі, що входить до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до підпункту «а» підпункту 141.4.11 пункту 141.4 статті 141 цього Кодексу, що відповідають таким умовам:

а) у будь-який момент часу впродовж 365 днів, що передують продажу або іншому відчуженню, вартість акцій, часток, корпоративних або інших аналогічних прав іноземної юридичної особи на 50 і більше відсотків утворюється за рахунок акцій, часток в українській юридичній особі, які належать зазначеній іноземній юридичній особі прямо або опосередковано, та

б) у будь-який момент часу впродовж 365 днів, що передують продажу або іншому відчуженню, вартість акцій, часток в українській юридичній особі на 50 і більше відсотків утворюється за рахунок нерухомого майна, яке розташовано в Україні та належить такій українській юридичній особі або використовується такою українською юридичною особою на підставі договору операційної або фінансової оренди (лізінгу) чи аналогічного договору, і таке використання має відображатися в обліку такої юридичної особи як актив, у тому числі актив з права користування, згідно з вимогами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;

акцій, корпоративних прав у статутному капіталі юридичної особи — резидента України, за умови що у будь-який час впродовж 365 днів, що передують продажу або іншому відчуженню, вартість таких акцій, корпоративних прав на 50 і більше відсотків утворювалась за рахунок нерухомого майна, яке розташовано в Україні та належить такій юридичній особі — резиденту України або використовується такою юридичною особою — резидентом України на підставі договору операційної або фінансової оренди (лізінгу) чи аналогічного договору, і таке використання має відображатися в обліку такої юридичної особи як актив, у тому числі актив з права користування, згідно з вимогами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

Вартість акцій, часток, корпоративних або інших аналогічних прав (для цілей абзаців четвертого та шостого підпункту «е» цього підпункту) та нерухомого майна (для цілей абзаців п’ятого та шостого підпункту «е» цього підпункту) визначається на підставі балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку як найвища сума у будь-який момент часу впродовж 365 днів, що передують продажу або іншому відчуженню, та підлягає порівнянню з вартістю іншого майна (активів) згідно з балансовою (залишковою) вартістю за даними бухгалтерського обліку такої юридичної особи.

Відповідно до пп. «а» пп. 141.4.11 п. 141.4 ст. 141 Кодексу постановою Кабінету Міністрів України від 06.09.2017 №675 затверджено Перелік іноземних фондових бірж, на яких розміщено іноземні боргові цінні папери нерезидентом, оподаткування доходу якого здійснюється відповідно до підпункту 141.4.11 пункту 141.4 статті 141 Податкового кодексу України (далі — Перелік №675). До зазначеного Переліку №675 включено Нью-Йоркську фондову біржу (NYSE).

Оскільки, за інформацією заявника, вказані казначейські цінні папери офіційно зареєстровані на Нью-Йоркській фондовій біржі, то дія пп. «е» пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу на операцію купівлі таких корпоративних прав особи-нерезидента не розповсюджується.

До доходів нерезидента з джерелом походження з України відносяться інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення (пп. «к» пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу).

Отже, операція із купівлі резидентом України цінних паперів, емітованих державним казначейством США, що знаходяться в обігу на фондовій біржі, яка включена до Переліку №675, у юридичної особи — нерезидента не є об’єктом оподаткування податком на доходи нерезидента з джерелом його походження з України.

Відповідно до абзацу другого частини першої Положення про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року №1063/2011 (далі — Положення), Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює державне регулювання ринку цінних паперів.

Пунктом 3 частини четвертої Положення встановлено, що одним із основних завдань Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, зокрема, є укладання в установленому законодавством порядку міжнародних договорів та інших угод з відповідними органами інших держав з питань співробітництва у сфері регулювання ринку цінних паперів.

Крім того, згідно із пунктами 161 та 163 частини четвертої Положення, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку визначає за погодженням із Міністерством фінансів України, а щодо діяльності банків на ринку цінних паперів — також із Національним банком України, особливості ведення бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами та затверджує норми і правила обліку цінних паперів.

Отже, з питань первинних документів, на підставі яких має визначатись прибуток нерезидента від операцій з продажу цінних паперів, емітованих держказначейством США, а також документів, які необхідні для підтвердження інформації, що цінні папери знаходяться в обігу на фондовій біржі, необхідно звернутися до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру