• Посилання скопійовано

Щодо пенсії за вислугу років

Лист Пенсійного фонду України від 10.08.2023 №2800-030102-8/44807

Суттєво. Період роботи лікаря-ФОПа або його найманого працівника буде зараховано до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, за умови підтвердження роботи в закладі охорони здоров’я.

! Освітянам, медикам, працівникам соцзахисту

Розглянувши Ваш запит <...>, Пенсійний фонд України повідомляє.

Пунктом 2-1 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон №1058) передбачено право на пенсію за вислугу років за умови, якщо особи на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі — Закон №2148) мають вислугу років та стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років, передбачений статтями 52, 54 та 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон №1788).

Пенсія за вислугу років призначається відповідно до Закону №1788 із застосуванням норм Закону №1058, тобто порядок обчислення спеціального стажу та умов, за яких визначається право на пенсію за вислугу років, передбачені положеннями Закону №1788, а страховий стаж обчислюється відповідно до норм Закону №1058. При цьому право виходу на пенсію за вислугу років незалежно від віку мають особи, які мали вислугу років на відповідних посадах не менше такої тривалості:

— на 1 квітня 2015 року — 25 років;

— на 31 грудня 2015 року — 25 років 6 місяців;

— на дату введення в дію Закону №2148 (на 11.10.2017) — 26 років 6 місяців.

Право на зарахування до стажу, що дає право на призначення пенсії за вислугу років, періодів роботи особи визначається за Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 №909 (із змінами) (далі — Перелік №909).

Обчислення стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, здійснюється на підставі записів трудової книжки та, у разі необхідності, додаткових документів.

Згідно з Переліком №909 право на пенсію за вислугу років мають, зокрема, лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад) в закладах охорони здоров’я, перелік яких затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я від 28.10.2002 №385.

Робота в закладах, установах і на посадах, передбачених Переліком №909, дає право на пенсію за вислугу років незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначено, що заклад охорони здоров’я — це юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників і фахівців з реабілітації.

Враховуючи зазначене, період роботи лікаря-ФОП або його найманого працівника буде зараховано до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, за умови підтвердження роботи в закладі охорони здоров’я.

Директор Департаменту О. ОХРІМЕНКО

До змісту номеру