• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування норм чинного законодавства (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 12.07.2023 №1824/ІПК/99-00-24-03-03-06

Суттєво. Сума винагороди у вигляді комісійної плати, яка виплачується комісіонеру-фізособі відповідно до договору комісії, є базою нарахування ЄСВ і відображається у додатку 4ДФ за ознакою доходу «102».

! Учасникам договорів комісії

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), розглянула звернення <...> щодо практичного застосування норм чинного законодавства і в межах компетенції повідомляє.

Платник податків у зверненні повідомив, що планує укласти договір комісії з фізичною особою — громадянином України, відповідно до якого комісіонер (фізична особа) зобов’язується за дорученням комітента (ТОВ) за комісійну плату від свого імені забезпечити надання комунальних послуг з укладанням відповідних договорів з постачальниками про надання зазначених послуг та за рахунок комітента сплачувати комунальні послуги, які споживає комітент в нерухомому майні (власному або орендованому нежитловому приміщенні), а саме: електроенергію, водопостачання та водовідведення, відповідно до умов договорів, укладених з постачальниками комунальних послуг, в тому числі і авансові платежі за зазначені послуги.

За виконання доручення відповідно до умов цього договору комісії комітент сплачує комісіонеру комісійну плату в розмірі 100 грн на рік.

Таким чином, платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1. Чи є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) для ТОВ <...> сума нарахованої комісійної плати, яка сплачується комісіонеру згідно договору комісії?

2. За якою ознакою доходу податковий агент — комітент відображає у додатку 4 ДФ до розрахунку суму нарахованої (сплаченої) комісіонеру комісійної плати, згідно з договором комісії?

3. Чи оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором сума компенсації сплачених комісіонером комунальних платежів за спожиті комітентом комунальні послуги, яка компенсується комітентом комісіонеру відповідно до договору комісії (тобто чи є комітент податковим агентом відносно суми вказаної компенсації, яка перераховується комісіонеру)?

4. Якщо відповідь на питання третє «так», за якою ознакою доходу податковий агент відображає у додатку 4 ДФ до розрахунку суму компенсації сплачених комісіонером комунальних платежів за спожиті комітентом комунальні послуги, яка компенсується комітентом комісіонеру відповідно до договору комісії?

5. Чи є базою нарахування єдиного внеску для комітента сума компенсації за сплачені комісіонером комунальні платежі за спожиті комітентом комунальні послуги, яка компенсується комітентом комісіонеру відповідно до договору комісії

Відповідно до частини першої ст. 626 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Згідно з частиною першою ст. 1011 ЦКУ за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Комітент повинен виплатити комісіонерові плату в розмірі та порядку, встановлених у договорі комісії (частина перша ст. 1013 ЦКУ).

Щодо першого питання

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок нарахування і сплати, повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №2464).

Згідно з частиною першою ст. 4 Закону №2464 платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини першої ст. 7 Закону №2464).

Отже, сума винагороди у вигляді комісійної плати, яка виплачується комісіонеру відповідно до договору комісії, є базою нарахування єдиного внеску.

Щодо другого питання

Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Порядок), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4 (із змінами).

Відповідно до п. 4 розділу IV Порядку в додатку 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі — Додаток 4ДФ) до Розрахунку у графі 6 «Ознака доходу» вказується ознака доходу, наведена у розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку, яка визначається відповідно до нарахованого доходу.

Враховуючи наведене, суми винагород, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору, відображаються у Додатку 4ДФ до Розрахунку податковим агентом за ознакою доходу «102».

Щодо третього та четвертого питань

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, відповідно до пп. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 якого платником податку на доходи фізичних осіб є фізична особа — резидент.

Згідно з пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування фізичної особи — резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, визначено ст. 164 ПКУ.

Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків включається:

дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розділом IV ПКУ (пп. «г» пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ);

інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику (крім випадків, визначених у пп. 167.2 — 167.5 ст. 167 ПКУ).

Також зазначені доходи є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відс. (пп. 1.2 та пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Так, згідно із пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, визначення якого наведене у пп. 14.1.180 п. 14.1. ст. 14 ПКУ, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок і військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену ст. 167 ПКУ, і ставку військового збору, встановлену пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Враховуючи зазначене, у разі якщо юридичною особою (комітентом) виплачується дохід у вигляді відшкодування вартості комунальних послуг, сплачених комісіонером за власний рахунок, то такий дохід включається комітентом до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу комісіонера як додаткове благо з відповідним оподаткуванням та відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «126».

Разом з тим, якщо зазначений дохід виплачується комітентом на користь комісіонера як компенсація вартості комунальних послуг, сплачених таким комісіонером за власний рахунок, то сума такої компенсації включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу комісіонера як інший дохід з відповідним оподаткуванням та відображається у Додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «127».

Щодо питання п’ятого

Сума компенсації вартості комунальних послуг, яка сплачується комітентом на користь комісіонера відповідно до умов договору комісії, не є базою нарахування єдиного внеску. <...>

До змісту номеру