• Посилання скопійовано

Імпорт ФОПом і подальший продаж в Україні програмного забезпечення: що з ПДВ?

ФОП на ІІІ групі ЄП, неплатник ПДВ, у 2023 р. придбаває за ліцензійним договором у нерезидента програмне забезпечення у вигляді коду активації, яке надалі продаватиметься кінцевим споживачам в Україні. Нерезидент надає інвойс, акт приймання-передачі і сам код на електронну пошту, ВМД не складається. Що з ПДВ?

Під електронними послугами мають на увазі послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом установлення спеціального застосунку на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях (пп. 14.1.56-5 ПКУ).

До таких послуг, зокрема, належить постачання програмного забезпечення та оновлень до нього, у тому числі електронних примірників, надання доступу до них, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення й електронного обладнання.

З наведеного у запитанні випливає, що ФОП імпортував електронні послуги, які надалі продаватиме кінцевим споживачам в Україні.

Далі: об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податків з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (пп. «б» п. 185.1 ПКУ).

Місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг (п. 186.3-1 ПКУ). З метою застосування зазначеного пункту місцезнаходження отримувача електронних послуг визначається:

— для отримувача послуг — фізособи, зареєстрованої як суб’єкт господарювання, — за місцем реєстрації такого отримувача як суб’єкта господарювання;

— для отримувача послуг — фізособи, не зареєстрованої як суб’єкт господарювання, — за місцем фактичного місцезнаходження такої фізособи — отримувача послуг.

З наведеного випливає, що виконуються умови для того, щоб описана операція оподатковувалася ПДВ.

Але якщо електронні послуги постачаються нерезидентом фізособам, у тому числі ФОПам — неплатникам ПДВ, то платником ПДВ з таких послуг буде нерезидент, якщо він зареєстрований платником ПДВ (за правилами ст. 208-1 ПКУ). У будь-якому разі, ФОП — неплатник ПДВ не сплачує ПДВ з таких операцій.

Таким чином, ФОП на ЄП групи ІІІ — неплатник ПДВ не сплачує ПДВ з імпортованого програмного забезпечення. Так само він не сплачуватиме ПДВ у разі продажу програмного забезпечення кінцевим споживачам в Україні, тому що не є платником ПДВ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру