• Посилання скопійовано

Щодо збільшення відсотка щорічного підвищення ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти

Роз’яснення Головного управління ДПС в Одеській області від 09.01.2023

Суттєво. Ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти з 01.01.2023 суттєво підвищилися.

!  Платникам екоподатку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти

Головне управління ДПС в Одеській області вважає доцільним акцентувати увагу платників екологічного податку, які здійснюють скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, що ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти з 01.01.2023 суттєво підвищилися.

У частині оподаткування екологічним податком збільшено відсоток щорічного підвищення ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Тобто відбувалось поетапне збільшення розміру ставок екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Так, пунктом 37 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — ПКУ) установлено, що за податковими зобов’язаннями з екологічного податку, що виникли з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2023 року включно, ставки податку становлять 60 відсотків ставок, передбачених пунктами 245.1 і 245.2 статті 245 ПКУ.

Отже, в інтересах платників екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти — вжити всіх можливих заходів щодо максимального очищення стічних вод, таким чином мінімізувати вміст в них кількості забруднюючих речовин, та відповідно скоротити витрати на нарахування та сплату екологічного податку.

Обов’язково при визначенні податкових зобов’язань з екологічного податку, що виникли з 01.01.2022, необхідно керуватися нормами Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених Законом України від 30 листопада 2021 року №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

До змісту номеру