• Посилання скопійовано

Коментар до постанови КМУ від 27.12.2022 №1449

Звільнення за станом здоров’я: нові правила

Які документи підтверджують невідповідність посаді за станом здоров’я? Що має зробити в такому разі роботодавець і які права має працівник? Які нові правила діють для такої ситуації у 2023 році?

Ще 27 грудня 2022 року КМУ затвердив Порядок №1449 (див. «ДК» №3/2023), який встановлює механізм розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника обійманій посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком. Порядок набрав чинності з 30 грудня. Отже, останні два дні минулого року і далі з 1 січня 2023 року маємо новий Порядок №1449, про який і піде мова далі.

Насамперед зверніть увагу на таке! Ми далі говоритимемо про досить специфічну ситуацію.

Якщо працівник має право на призначення дострокової пенсії за віком, для нього встановлено особливі умови звільнення за станом здоров’я, а також особливі умови призначення пенсії.

Таке право на пенсію прописано в пункті 7 частини першої статті 115 Закону №1058 та в частині першій статті 21 Закону №3721. І такі новації з’явилися минулого року у згаданих законах завдяки Закону №2040.

Для застосування механізму, передбаченого в коментованому Порядку №1449, є такі вимоги:

1) на день звільнення працівникові залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону №1058;

2) працівник має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком хоча б у мінімальному розмірі, передбаченому абзацом першим частини першої статті 28 Закону №1058;

3) працівник має хоча б один із документів, що містить інформацію, яка підтверджує невідповідність обійманій посаді (перелік можливих варіантів таких документів — у таблиці).

Таблиця

Документи, які підтверджують невідповідність працівника обійманій посаді за станом здоров’я


з/п
Назва документа
1. Довідка закладу охорони здоров’я, яка містить інформацію про заключний висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначену в журналі запису висновків такої комісії
2. Повідомлення роботодавця щодо групи інвалідності та її причини, або виписка з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальна програма реабілітації (за умови надання її особою)
3. Медична довідка про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника певної категорії, видана комісією з проведення медичних оглядів закладів охорони здоров’я

Дії роботодавця, якщо працівник надає такий документ

Якщо працівник має один із вищезгаданих документів, роботодавець зобов’язаний обрати один із варіантів:

1) за наявності відповідних вакансій вжити заходів для переведення працівника за його згодою на іншу роботу тимчасово чи без обмеження строку;

2) за відсутності відповідних вакансій скласти про це акт.

У працівника теж є два варіанти: погодитися на переведення або звільнитися.

Якщо працівник відмовляється від переведення на іншу роботу, роботодавець повинен отримати від профспілкової організації згоду на звільнення працівника у зв’язку з виявленою невідповідністю обійманій посаді за станом здоров’я. Обов’язково слід зафіксувати і пропозицію про наявні вакансії для переведення та відмову в письмовій формі, для уникнення непорозумінь.

За відсутності відповідних вакансій для переведення або ж якщо вакансії є, вони запропоновані працівникові, але він відмовився від них, то його можна звільнити з ініціативи роботодавця згідно з пунктом 2 частини першої статті 40 КЗпП. Саме на цей пункт буде посилання в наказі про звільнення!

Дії звільненого працівника

Отже, працівника звільнили. Що далі?

А далі звільнений працівник має право звернутися до Пенсійного фонду або до уповноваженого ним органу чи уповноваженої особи за призначенням пенсії.

Для цього він подає:

1) заяву про призначення пенсії;

2) копію документа про виявлену невідповідність працівника обійманій посаді за станом здоров’я, що стала підставою для звільнення згідно з пунктом 2 частини першої статті 40 КЗпП;

3) інші документи, необхідні для призначення дострокової пенсії за віком відповідно до пункту 7 частини першої статті 115 Закону №1058 та статті 21 Закону №3721 згідно з порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії, що визначається правлінням Пенсійного фонду України за погодженням із Мінсоцполітики.

Тобто на цьому етапі нові правила закінчуються і починають діяти звичайні правила. Нагадаємо, що наразі подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відбувається за доволі давнім Порядком №22-1.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII.
  • Закон №1058 — Закон України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
  • Закон №2040 — Закон України від 15.02.2022 №2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства».
  • Закон №3721 — Закон України від 16.12.1993 №3721-XІІ «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні».
  • Порядок №22-1 — Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затверджений постановою Правління ПФУ від 25.11.2005 №22-1.
  • Порядок №1449 — Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком, затверджений постановою КМУ від 27.12.2022 №1449.

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру