• Посилання скопійовано

Яку ставку ПДВ застосовувати в разі надання послуг з ТО та ремонту автівок для потреб ЗСУ?

Чи може ТОВ — платник ПДВ керуватися постановою КМУ №178 та застосовувати 0% ПДВ до послуг з ТО та ремонту автотранспортних засобів (КВЕД-2010 — 45.20) для потреб Збройних Сил України, Національної гвардії, Служби безпеки України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів?

Чи можна застосувати пп. 195.1.2 ПКУ до послуг з ТО та ремонту автотранспорту?

Відповідно до пп. «г» пп. 195.1.2 ПКУ за нульовою ставкою ПДВ оподатковують операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту Збройних Сил України, що бере участь у миротворчих акціях за кордоном України, або в інших випадках, передбачених законодавством.

Аналогічні норми передбачені у пп. 195.1.2 ПКУ для повітряних та морських суден тощо.

У постанові Кабміну від 02.03.2022 №178 конкретизовано, які саме операції підпадають під дію пп. «г» пп. 195.1.2 ПКУ під час дії воєнного стану, а саме: до припинення чи скасування воєнного стану операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів військових формувань, їх з’єднань, військових частин, підрозділів, установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави обкладаються ПДВ за нульовою ставкою.

Тут прямо зазначено товари для заправки та дозаправки транспорту, але залишається невизначеним поняття «забезпечення транспорту». У жодному нормативному документі цього визначення немає.

На нашу думку, слова «забезпечення транспорту» означають постачання товарів для комплектації транспортних засобів усім необхідним для того, щоб вони виконували свої завдання. Наприклад, постачання пального для повітряних і морських суден — це постачання товарів для заправки ТЗ, а постачання продуктів харчування для екіпажу та пасажирів цих суден — це постачання товарів для забезпечення ТЗ. Такі приклади описані у листі ДПС від 24.12.2012 №3546/0/141-12/К/17-1215: забезпечення повітряних суден «бортовим харчуванням, напоями; навігаційними послугами із забезпечення польоту українською територією, в тому числі транзитного польоту; навігаційними послугами, пов’язаними з посадкою-зльотом на аеродромах України; наземним обслуговуванням літаків; наданням послуг персоналу з обслуговування повітряних суден; послугами в українських аеропортах з обслуговування пасажирів міжнародних рейсів тощо».

Так само має бути і в цьому випадку: постачання пального — це заправка транспорту, а постачання інших товарів, без яких цей транспорт не може виконувати своїх функцій, — це забезпечення транспорту.

У зазначеному випадку послуги з техобслуговування та ремонту наземного транспорту, на нашу думку, не можна вважати забезпеченням ТЗ. Визначення технічного обслуговування та ремонту автомобільного транспорту міститься у Положенні №102: зокрема, ремонт — це комплекс операцій щодо відновлення справності або роботоздатності виробів та відновлення ресурсів виробів чи їх складових частин. Тож відповідні послуги — це ТО і ремонт ТЗ.

Наприклад, щодо ремонту суден у ЗІР (підкатегорія 101.09, запитання: «Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операції з постачання резидентом — платником ПДВ послуг з ремонту суден, що ввезені на митну територію України для такого ремонту, та тих, що знаходяться на митній території України?») податківці консультують, що такий ремонт оподатковують за загальними правилами як послуги, що передбачають роботи з рухомим майном, а не за пп. 195.1.2 ПКУ.

Операції з постачання резидентом — платником ПДВ послуг із ремонту суден, розміщених на митній території України, іншому резиденту підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

Операції з постачання резидентом — платником ПДВ послуг з ремонту суден, ввезених на митну територію України для такого ремонту, підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 0% (пп. «б» пп. 195.1.3 ПКУ).

Звертаємо увагу, що це наша думка, а думки податківців саме щодо цієї ситуації знайти не вдалося. Тому рекомендуємо звернутися до них за наданням ІПК.

І ще наголосимо, що безоплатне постачання товарів та послуг на користь ЗСУ взагалі звільнене від оподаткування ПДВ (п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ), причому п. 198.5 ПКУ також не застосовується, тобто не потрібно донараховувати ПДВ, сплачений при придбанні товарів/послуг, використаних для постачання послуг ЗСУ. Але при цьому надавач послуг не отримає оплати за свою роботу.

Тож якщо послуги з ТО та ремонту транспорту постачаються ЗСУ за плату, то, на нашу думку, це оподатковувана операція за ставкою 20% з правом на податковий кредит на товари/послуги, що були придбані з ПДВ та використані в цих операціях.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру