• Посилання скопійовано

Чи передбачена форма звітності для платників з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі?

Роз’яснення Головного управління ДПС у Львівській області від 03.05.2023

Суттєво. Готівкові торговці валютою подають додаток ЗП до декларації про прибуток, у рядку 16.5 якого відображають суму нарахованих та сплачених авансових внесків з пунктів обміну іноземних валют, що зменшує суму нарахованого ПЗ.

!  Пунктам обміну валюти

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що Законом України від 3 листопада 2022 року №2720-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі» з 01.01.2023 року Податковий кодекс України (далі — Кодекс) доповнено пунктом 141.13 ст. 141, який визначає особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі.

У зв’язку з цими змінами наказом Мінфіну України від 20.02.2023 №101 (опубліковано 31 березня 2023 року) Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств доповнено додатком ОВ, в якому платники податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, відображатимуть суму авансових внесків за кожен пункт обміну іноземної валюти, яка сплачується щомісяця та є невід’ємною частиною податку на прибуток підприємств.

Сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків з податку на прибуток підприємств зменшує податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною пунктом 136.1 Кодексу, у сумі, що не перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) період.

Тому додаток ЗП до Декларації доповнено рядком 16.5, в якому відображається сума нарахованих та сплачених авансових внесків з пунктів обміну іноземних валют, що зменшує суму нарахованого податкового зобов’язання з урахуванням положень Кодексу.

До змісту номеру