• Посилання скопійовано

Щодо надання страхових виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за сумісництвом

Лист Пенсійного фонду України від 22.02.2023 р. №2800-030401-8/9174

Суттєво. Страхувальник за місцем роботи за сумісництвом для реалізації права застрахованої особи на страхову виплату у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності може керуватися інформацією з основного місця роботи працівника.

!  Працедавцям

Розглянувши Ваше звернення <...> про надання страхових виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за сумісництвом, Пенсійний фонд України повідомляє.

Згідно із частиною першою статті 3 Закону України від 23.09.99 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) соціальне страхування здійснюється за принципами законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону з 01.01.2023 уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

При реалізації права застрахованих осіб на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Пенсійний фонд України керується виключно нормами чинного законодавства України.

Враховуючи, що частиною першою статті 22 Закону визначено першочерговість реалізації права застрахованих осіб на допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах страхувальниками за основним місцем роботи (діяльності), і лише у разі не реалізації застрахованою особою права на таку допомогу — вона надається за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

Водночас частиною третьої статті 22 Закону передбачено, що страхувальник або уповноважені ним особи приймають рішення про призначення страхової виплати, а також рішення про відмову в призначенні або припинення страхових виплат (повністю або частково).

Отже, документальним підтвердженням нереалізації права застрахованої особи на страхову виплату у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності буде вмотивоване рішення страхувальника або уповноважених ним осіб про відмову в призначенні страхової виплати.

З урахуванням наведеного нормами Закону не передбачено інших варіантів дій страхувальника за основним місцем роботи працівника при розгляді питання призначення або відмови в призначенні страхової виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Але враховуючи актуальність зазначеної Вами ситуації, на думку Пенсійного фонду України, страхувальник за місцем роботи за сумісництвом працівника для реалізації права застрахованої особи на страхову виплату у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності може керуватися інформацією з основного місця роботи працівника про припинення діяльності страхувальника, оголошення простою, призупинення дії трудового договору, що підтверджується відповідними копіями наказів роботодавця за основним місцем роботи працівника.

Начальник управління страхових виплат та соціальних послуг С. ЗАРУБІНА

До змісту номеру