• Посилання скопійовано

Єдиний податок: що змінилося з 17 березня?

Якщо ви ФОП 1-ї або 2-ї групи

Для вас тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, встановлені спеціальні правила:

  • ви маєте право не сплачувати єдиний податок;
  • декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця не заповнюється за період, в якому єдиний податок не сплачувався.

Звісно, що це право не платити, а не звільнення від оподаткування як таке. Тому, якщо ви бажаєте і маєте можливість допомогти державі фінансово у цей важкий період, ви так само можете цей податок заплатити. І відповідно відобразити у декларації.

Підприємці цих груп не можуть бути платниками ПДВ. Тож зупинимося на тому, що якщо умови перебування у своїй групі ФОП не порушує, то навіть у випадку отримання під час війни доходів, податок з них він може не платити.

Якщо ви ФОП 3-ї групи

На час війни створюється нова, спеціальна 3-тя група (спецгрупа, як її вже часто називають фахівці). Щоб працювати на ній, треба знати три критерії.

Увага! Введення на час війни спеціальних правил оподаткування для 3-ї групи платників ЄП призведе до спеціальних наслідків для платників ПДВ, які перейдуть до цієї спецгрупи.

Критерій №1.

На час війни такими особливими платниками єдиного податку третьої групи можуть бути ФОП та юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Нагадуємо, що до 17 березня в ПКУ існувала лише одна третя група «єдинників», критерії до якої були визначені пп. 3 пункту 291.4. Кількість працівників, які працюють у такого «єдинника», теж не була обмежена. А от граничний обсяг річного доходу становив 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Зокрема, на початку 2022 року він дорівнював 7 585 500 грн.

Увага! Нововведення не означає, що та третя група, яка існувала до цього, скасовується. Або що всім треба пройти переоформлення до нової третьої групи.

А що ж тоді означають ці зміни? У тимчасових нормах пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ використовується формулювання «платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом». Що передбачає існування й інших платників єдиного податку третьої групи, які цими особливостями не користуватимуться. Чому? Тому що вони не пройдуть другий критерій!

Критерій №2.

Нагадуємо, що «єдинники» обмежені у видах діяльності, яку можуть здійснювати. Для третьої групи ці обмеження встановлює п. 291.5 ПКУ. Але під час війни вони можуть цим обмеженням нехтувати. І застосовувати новий, тимчасовий перелік обмежень.

Платниками ЄП «особливої» 3-ї групи не можуть бути:

1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють:

  • діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);
  • обмін іноземної валюти;
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);
  • видобуток, реалізацію корисних копалин;

2) страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

3) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

4) фізичні та юридичні особи — нерезиденти.

Критерій №3.

Якщо ви пройшли два попередні критерії, вас чекає зниження податкового навантаження!

Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлюється у розмірі 2% доходу. Це замість вже існуючих 5% для неплатників ПДВ і 3% для платників. При цьому ПДВ за цей період цими особливими «єдинниками» може і не сплачуватися! Адже ПКУ встановлює: платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Тобто звільнення від ПДВ для них є, але не для ЗЕД. Якщо такий особливий ФОП або юрособа здійснюють під час воєнного стану і постачання в Україні, і експорт-імпорт, декларацію з ПДВ доведеться подавати. Хоча постачання в межах митної території України залишатимуться при цьому звільненими від оподаткування.

Увага! Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, є квартал.

Такі особливі «єдинники» подають до ДПС податкову декларацію платника єдиного податку за податковий (звітний) квартал із зазначенням суми помісячного доходу у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. Тобто в межах 40 днів після закінчення звітного кварталу. Яка саме форма декларації застосовуватиметься для них, поки що офіційно не повідомлялося. Проте, враховуючи нову ставку податку, скоріш за все Мінфін або внесе зміни до чинної форми, або затвердить нову тимчасову форму декларації.

Такі платники єдиного податку щомісяця до 15 числа сплачують авансовий внесок єдиного податку за підсумками попереднього календарного місяця!

Увага! Податківці вже надали кілька роз’яснень з цього приводу:

Які ПДВ-наслідки для 3-ї групи ЄП зі ставкою 2%?

Як перейти на сплату ЄП у розмірі 2% з обороту?

Про інші зміни у сплаті ЄП з 17 березня ви можете прочитати тут.

До змісту номеру