• Посилання скопійовано

Що з роботою банків, продажем валюти та готівкою через воєнний стан?

Національний банк оперативно ухвалив Постанову №18 у зв’язку із оголошенням воєнного стану по всій території України, якою, зокрема, передбачено, що:

  • банки забезпечують роботу відділень в безперебійному режимі в умовах відсутності загрози життю та здоров’ю населення;
  • банки продовжують роботу з урахуванням обмежень, визначених цією Постановою;
  • забезпечується доступ до сейфових скриньок в безперебійному режимі;
  • безготівкові розрахунки здійснюються без обмежень;
  • банкомати підкріплюються готівкою без обмежень;
  • НБУ здійснює підкріплення готівкою без обмежень;
  • НБУ здійснює бланкове рефінансування банків для підтримки ліквідності без обмежень по сумі терміном до 1 року з можливістю пролонгації ще на 1 рік;
  • платежі Уряду України здійснюються без обмежень, згідно із законодавством про особливий період.

Відповідна Постанова також передбачає введення тимчасових обмежень з 24 лютого 2022 року, зокрема:

  • призупинити роботу валютного ринку України, крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами;
  • зафіксувати офіційний курс на 24 лютого 2022 року;
  • обмежити зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі 100 тис. грн на день (не враховуючи виплати заробітної плати та соціальних виплат), крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), Уряду та окремих дозволів Національного банку без нарахування та зняття комісій;
  • заборонити видачу готівкових коштів з рахунків клієнтів в іноземній валюті крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), Уряду та окремих дозволів Національного банку;
  • увести мораторій на здійснення транскордонних валютних платежів (крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань) та Уряду, окремих дозволів НБУ);
  • зупинити здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками резидентів держави, що здійснила збройну агресію проти України;
  • банкам-емітентам електронних грошей призупинити здійснення випуску електронних грошей, поповнення електронних гаманців електронними грошима, розповсюдження електронних грошей.

Відповідні дії є необхідними для забезпечення надійного та стабільного функціонування фінансової системи країни та максимального забезпечення діяльності Збройних Сил України, а також безперебійної роботи об’єктів критичної інфраструктури. Наголошуємо, що Правління Національного банку України забезпечує свою роботу відповідно до Закону України «Про Національний банк», Регламенту Правління Національного банку України в умовах особливого періоду, затвердженого рішенням Правління Національного банку України від 21 серпня 2019 року №606-рш, нормативно-правових та розпорядчих актів Національного банку України. Наведені зміни затверджені постановою Правління №18 від 24 лютого 2022 року «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Увага! З 13 березня вивозити валюту понад 10 тис. євро можна тільки за підтвердними документами!

13 березня уточнено правила переміщення готівкових валютних цінностей за кордон. Детальніше за посиланням.

Національний банк України повернув вимогу, яка стосується надання громадянами підтвердних документів банків під час переміщення валютних цінностей за межі України, якщо їх обсяг перевищує 10 тис. євро в еквіваленті.

Серед таких документів, зокрема, довідка про зняття готівки з власних рахунків, валютно-обмінна квитанція та довідка про придбання банківських металів.

Рішення повернути вимогу щодо надання підтвердних документів ухвалене з метою запобігання виведення капіталу за кордон, ураховуючи комунікації з відповідними органами державної влади. На сьогодні такий крок є необхідним.

Нагадуємо, що громадяни, як і раніше, мають декларувати валютні цінності, вартість яких перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), під час їх переміщення за кордон. Ця вимога не змінювалася.

А ще з 21 березня 2022 року Національний банк України вніс низку змін, що, зокрема, стосуються таких питань:

зняття готівкової іноземної валюти в Україні та за кордоном:

збільшено щоденний ліміт на зняття готівки в Україні з рахунків у іноземній валюті з 30 тис. грн до 100 тис. грн (в еквіваленті). Водночас уточнено, що цей ліміт також поширюється на зняття валюти за кордоном із рахунків в іноземній валюті, що відкриті в українських банках.

Щоденний ліміт у 100 тис. грн на зняття коштів в Україні з рахунків в національній валюті лишається чинним. Натомість за кордоном зняття валюти з гривневих рахунків обмежено лімітом у 100 тис. грн на місяць. Відповідні уточнення покликані запобігти виведенню капіталу за кордон у значних обсягах.

Звертаємо увагу, що впроваджені зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг. Вони й надалі можуть здійснюватися без обмежень.

Увага! Національний банк України рекомендує українцям, що мають намір їхати за кордон, не вивозити з собою готівкову гривню, а внести її на свої карткові рахунки в Україні.

Зробити це можна:

  • у відділенні банку, маючи з собою паспорт;
  • через платіжні пристрої з функцією приймання готівки — термінали самообслуговування (ПТКС), банкомати з функцією приймання готівки.

Українці за кордоном можуть безготівково сплачувати за товари та послуги за допомогою платіжних карток, емітованих українськими банками, а також знімати необхідні суми готівкою в іноземній валюті країни перебування. Конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, установленим українським банком-емітентом (а не курсом готівкового обміну);

оплата навчання за кордоном:

Національний банк дав змогу без обмежень перераховувати кошти для оплати навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном, розширивши перелік виключень з заборони на транскордонні операції, до якого також належать витрати, пов’язані зі смертю громадян, лікуванням в медичних закладах та транспортуванням хворих;

обмеження операцій quasi cash та P2P-переказів із метою запобігання виведенню капіталу за кордон:

Національний банк обмежив загальним лімітом у 100 тис. грн (у еквіваленті) на місяць:

  • переказ коштів на рахунки фізичних осіб за кордоном з використанням реквізитів платіжних карток платника та отримувача (P2P-перекази);
  • здійснення операцій із використанням платіжних карток для придбання активів, які безпосередньо конвертуються (обмінюються) на грошові кошти та належать до операцій quasi cash. Серед таких операцій: поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо.

Наголошуємо, що розраховуватися картками українських банків за товари та послуги в торговельних мережах та Інтернеті можна без обмежень як в Україні, так і за кордоном.

Крім того, Національний банк України:

  • розширив перелік винятків до заборони, що стосується переказів за кордон, валютними операціями резидентів із виконанням зобов’язань, які забезпечені державною гарантією;
  • дозволив купувати іноземну валюту на умовах «форвард» за форвардними договорами, що були укладені до 23 лютого 2022 року (включно) з дотриманням визначених умов.

Додатково Національний банк уточнив порядок розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют. Зокрема, визначено, що встановлення курсу гривні до іноземних валют (крім курсу гривні до долара США), спеціальних прав запозичень (СПЗ), а також розрахунок ціни банківських металів здійснюватимуться за довоєнною процедурою відповідно до вимог Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США й облікової ціни банківських металів із використанням офіційного курсу гривні до долара США. Водночас офіційний курс гривні до долара США й надалі зафіксовано на рівні 24 лютого 2022 року.

Наведені зміни внесені постановою Правління НБУ від 21.03.2022 р. №58 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18».

До змісту номеру