• Посилання скопійовано

Директор оформлений на двох підприємствах — основним та сумісником: як поміняти місцями?

Директор оформлений на двох підприємствах. На одному оформлений на основному місці на ставку — генеральним директором, на іншому на 0,5 ставки — директором. Чи можна перевести директора на основне місце роботи, де він був оформлений на 0,5 ставки? На іншому місці перевести на 0,25 ставки (де був на ставці)? Чи все ж таки потрібно звільняти?

Відповідно до ст. 21 КЗпП, працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором чи угодою сторін.

Тобто працівники мають право, крім укладання трудового договору за основним місцем роботи, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Отже, заміна основного місця роботи на сумісництво і навпаки — це не зміна місця роботи як такого та не зміна посадових обов’язків. Тож це не те питання, яке можна вирішити наказом про переведення.

Якщо працівник залишається працювати на тій самій посаді, на тому самому підприємстві, переведення у розумінні ст. 32 КЗпП не може бути застосовано. Тому такого працівника доцільно звільнити з посади за сумісництвом та прийняти на основне місце роботи за новим трудовим договором. Або навпаки — звільнити з основного місця роботи і прийняти за сумісництвом.

Таким чином, гендиректору, який оформлений на ставку за основним місцем роботи, потрібно написати дві заяви: одну — на звільнення з посади гендиректора, а другу — на прийняття на цю саму посаду за сумісництвом на 0,25 ставки. Там, де він був на посаді директора за сумісництвом на 0,5 ставки, також потрібно написати дві заяви: одну — на звільнення з посади директора, другу — на прийняття на цю саму посаду за основним місцем роботи (на ставку).

Звертаємо увагу, що повідомлення про прийняття на роботу директора подавати не потрібно: цю вимогу скасовано з 5 березня 2020 р.

У кварталі, в якому відбулося прийняття/звільнення директора, на обох підприємствах це слід відобразити в додатку 5 об’єднаної звітності двома рядками. При цьому в графі 07 зазначається: категорія особи «1» — якщо приймаємо/звільняємо директора, для якого це місце роботи є основним, «2» — якщо це сумісництво. Також обов’язково заповнюються графи 13 — 15.

А в додатку 4ДФ об’єднаної звітності потрібно заповнити графу 7 «Дата прийняття на роботу» та графу 8 «Дата звільнення з роботи».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру