• Посилання скопійовано

Премії та надбавки за час перебування працівника у відрядженні

Працівник був у відрядженні серпень — жовтень (90 к. д.). За вересень йому нараховано середню зарплату. Також була виплата надбавки за узгодженим керівником поданням за додатковий обсяг робіт у вересні. Яким документом оформити виплату цієї надбавки понад оплату середнього заробітку?

Відповідно до ст. 121 КЗпП працівники мають право на відшкодування витрат (добові, вартість проїзду та витрати з найму житлового приміщення) й одержання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями.

За відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи і посада.

Працівникам, які скеровані у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.

З огляду на ч. 2 ст. 97 КЗпП та ч. 1 ст. 15 Закону про оплату праці, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних виплат встановлюють у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством. У разі коли колективного договору на підприємстві не укладено, роботодавець зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Крім того, порядок преміювання працівників слід відобразити у положенні про преміювання, яке узгоджують із профспілками та включають до колективного договору (розд. 4 Рекомендацій щодо визначення заробітної плати працюючих залежно від особистого внеску працівника в кінцеві результати роботи підприємства, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 31.03.1999 р. №44).

Отже, підприємство має право самостійно обрати систему стимулювання праці працівників та встановити її у колективному договорі або положенні про преміювання. Головне — дотримуватися норм та гарантій, передбачених законодавством.

Тобто якщо у колективному договорі або положенні про преміювання підприємства буде передбачено можливість додатково преміювати працівника чи виплачувати надбавки за виконання додаткового обсягу робіт (у т. ч. за поданням, узгодженим керівником) під час відрядження, то керівник підприємства матиме право видати наказ про нарахування та виплату такої премії чи надбавки.

Таким чином, працівникові, який протягом місяця (вересня) перебував у відрядженні та за яким зберігався середній заробіток за час такого відрядження, можна виплачувати надбавку за виконання додаткового обсягу робіт (у вересні за вересень), якщо положенням про преміювання передбачено таку умову та видано наказ керівника.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру