• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на ІІ чи ІІІ групі ЄП продавати газ у споживчій тарі (балончиках)?

Чи може ФОП-«єдинник» ІІ або ІІІ групи за ставками 3%, 5% чи 2% торгувати газом у споживчій тарі, наприклад, «кемпінггаз 220 грамів» (газові балончики, що застосовуються у портативних газових приладах). Чи потрібна для цього ліцензія?

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, не вважаються реалізацією пального операції, зокрема, з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками. Отже, якщо СГ не є виробником пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), він не зобов’язаний сплачувати акцизний податок під час реалізації такого товару.

Податківці в ІПК від 03.04.2019 р. №1408/6/99-99-15-03-03-15/ІПК зазначили: якщо суб’єкт підприємницької діяльності не є виробником пального та реалізує пальне виключно на митній території України у споживчій тарі ємністю до 5 л (включно), то він не є платником акцизного податку у розумінні пп. 212.1.15 ПКУ. Отже, такий СГ не зобов’язаний реєструвати акцизний склад.

У цій ІПК податківці звернули увагу на порядок сплати акцизу під час імпорту пального. У такому разі акцизний податок з імпорту пального незалежно від ємностей сплачують до або в день подання митної декларації, адже імпортери такого пального є платниками акцизного податку згідно з пп. 212.1.2 ПКУ. Тож якщо цей ФОП самостійно імпортуваме газ у споживчій тарі, то він сплачуватиме акциз на митниці.

Висновки:

— ФОП ІІ та ІІІ груп ЕП може торгувати пальним у споживчій тарі ємністю до 5 л включно;

— отримувати ліцензію не потрібно;

— акцизний податок з таких товарів не справляється;

— акциз із пального у споживчій тарі сплачується лише в разі його імпорту, виробництва чи фасування у споживчу тару.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру