• Посилання скопійовано

Курсова різниця за російськими рублями на рахунку підприємства

На рахунку підприємства є російські рублі (субрахунок 312), які не можемо продати у зв’язку із забороною НБУ, і попередня оплата в євро (субрахунок 612). Чи нараховується курсова різниця за цими статтями?

Заборгованість за попередньою оплатою

Така заборгованість належить до немонетарних статей балансу (див. п. 4 НП(С)БО 21). Тобто це заборгованість, яка закриватиметься відповідною поставкою.

А курсові різниці нараховують за монетарними статтями (див. п. 8 НП(С)БО 21).

Монетарні статті погашають коштами.

Таким чином, за наявності передоплати на субрахунку 612 курсові різниці за передоплатою на цьому субрахунку не нараховують.

Російські рублі на валютному банківському рахунку

Відповідно до п. 21 постанови НБУ від 24.02.2022 р. №18 (див. рубрику «Документи для роботи» в «ДК» №11/2022), протягом дії воєнного стану інші нормативно-правові акти НБУ діють у частині, що не суперечить цій постанові.

Тобто Постанова №18 стосується роботи банківської системи саме в період воєнного стану. Коли воєнний стан скасують, очевидно, і Постанова №18 перестане діяти.

Відповідно до пп. 1 п. 17 Постанови №18 уповноваженим установам забороняється здійснювати будь-які валютні операції з використанням російських рублів та білоруських рублів.

Таким чином, російські рублі на рахунку фактично заблоковані на період воєнного стану. Але вони й не вилучені. Подальша доля їх наразі не вирішена.

Після скасування воєнного стану використання рублів може поновитися.

Тож рублі і надалі відображають на балансі.

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 21 монетарні статті — статті балансу про грошові кошти.

Отже, стаття балансу про наявність на банківському рахунку російських рублів є монетарною.

Курсові різниці нараховують за монетарними статтями (див. п. 8 НП(С)БО 21).

Таким чином, за такою статтею нараховують курсові різниці.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру